weather symbol
17
ΠΕΜ 23/1/25 | 15:10
Βολή Patriot στο πεδίο βολής της Κρήτης. Το συγκεκριμένο σύστημα αν και θεωρείται παλαιό δεν παύει να είναι αξιόπιστο και με διαλειτουργική επικοινωνία με άλλες πλατφόρμες των Ενόπλων Δυνάμεων. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Επιχείρηση «σπριντ» για τον αντιαεροπορικό θόλο της Ελλάδας: Η πλήρης ενημέρωση στον πρωθυπουργό και η είδηση της Νέας Διακλαδικής Αντιαεροπορικής Διοίκησης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Επί μια ώρα, Νίκος Δένδιας και Στρατηγός Χούπης, ενημέρωναν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Νο1 προτεραιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία είναι ο αντιαεροπορικός- αντιβαλλιστικός θόλος.

Η ενημέρωση αυτή ήρθε αμέσως μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Φινλανδία, κατά την οποία έθεσε κι αυτός με τη σειρά του τα οικονομικά μεγέθη που απαιτούν οι άμυνες της Ευρώπης αλλά και τον σκληρό έλεγχο των δημοσιονομικών, γεγονός που βάζει φρένο στην ανάγκη αλλαγής για την άμυνα των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, επιχειρησιακά λειτουργικός ο θόλος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονήσει το υπουργείο Εθνικής άμυνας και το Γενικό Επιτελείο, θα είναι από το καλοκαίρι του 2026, με τους αισθητήρες και τα hard kill συστήματα σε πλήρη ανάπτυξη ανά την επικράτεια.

Ο κ. Δένδιας εξήγησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δίνει το πράσινο φως να προχωρήσει ο σχεδιασμός, ότι υπάρχουν τρία στάδια έως την πλήρη ανάπτυξη του θόλου.

Το πρώτο θα γίνει άμεσα γνωστό μέσα από την συζήτηση στο κοινοβούλιο. Και πρόκειται για την Διοίκηση που θα έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο του αντιαεροπορικού- αντιβαλλιστικού θόλου.

Μέσα από το πρώτο νομοσχέδιο που σχετίζεται με τη Νέα Δομή Δυνάμεων, η πολιτική ηγεσία θ’ ανακοινώσει την σύσταση μιας επιπλέον Διοίκησης, η οποία θα είναι Διακλαδική και επιφορτισμένη με την αεράμυνα απ’ άκρη σ’ άκρη στην χώρα.

Η νέα Διοίκηση θα υπάγεται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας καθώς σε αυτήν θα υπηρετούν στελέχη κι από τους τρεις κλάδους, όπως ήδη συμβαίνει και στην Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Με την αυγή της νέας χρονιάς οι «μνηστήρες» που θέλουν να μετέχουν με τα συστήματά τους στον ελληνικό θόλο πρόκειται να καταθέσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες θ’ αξιολογηθούν επιχειρησιακά από τα έμπειρα στελέχη των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιχειρησιακή αξιολόγηση

Στόχος είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 να έχει αποσαφηνιστεί η κατάσταση και να έχουν προκριθεί τα υπό ανάπτυξη συστήματα αεράμυνας, οι αισθητήρες, τα ραντάρ ή τ’ αντι-drone συστήματα.

Και είναι εύλογο ότι όποιος εκ των «μνηστήρων» δηλώσει ανοιχτά ότι υπάρχει από μέρους του έργο για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, αυτό θα συνεκτιμηθεί από την ελληνική πλευρά η οποία έχει θέσει σε κάθε νέο εξοπλιστικό τον όρο να υπάρχει ελληνική συμμετοχή.

Γαλλία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είναι «μνηστήρες» του ελληνικού αντιαεροπορικού θόλου, ο οποίος θεωρείται «διπλής» ενέργειας, ένας κατευθυνόμενος στον κορεσμό από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη σαν αυτά που διαθέτει η Τουρκία στο οπλοστάσιό της κι ένας ακόμη που αφορά την αντιμετώπιση αντιαεροπορικών και βαλλιστικών πυραύλων.

Ήδη από τις 8 Δεκεμβρίου η Hellasjournal είχε αναφερθεί στην αναθεωρημένη ευρωπαϊκή πρόταση, η οποία ήρθε ως αντίπαλον δέος στην προχωρημένη σε πολλά, ισραηλινή. Ήδη το ευρωπαϊκό μοντέλο SAMP/T χρησιμοποιείται από την Γαλλία και την Ιταλία, ενώ βάλλει κατά στόχων με τους πυραύλους Aster, παρόμοιους με εκείνους των μελλοντικών αντιαεροπορικών φρεγατών FDI, κλάσης ΚΙΜΩΝ.

Εδώ και καιρό πάντως οι Ισραηλινοί είναι εκείνοι που συνομιλούν ενδελεχώς με στελέχη του υπουργείου Εθνικής άμυνας και των επιτελείων, αναλύοντας όλα εκείνα τα «θέλω» που κρίνονται ως απαραίτητα για έναν θόλο αποτελούμενο από όπλα που έχουν δοκιμαστεί και δοκιμάζονται στο πεδίο.

Στις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς, η ελληνική πλευρά έχει εντάξει, όπως είχε αποκαλύψει από την άνοιξη η Hellasjournal, ακόμη και την «σιδερένια δέσμη» η οποία αυτό το διάστημα περνά την επιχειρησιακή αξιολόγηση στο πεδίο της Μ. Ανατολής.

Από την διαπραγμάτευση με τους Ισραηλινούς δεν λείπει και η βιομηχανική συμμετοχή η οποία σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, θεωρείται διευρυμένη, κυρίως από την στιγμή που από το Τελ Αβίβ έχουν εντοπίσει και τις εταιρείες στην χώρα μας με τις οποίες σκοπεύουν να συνεργαστούν για τον ελληνικό θόλο και όχι μόνο.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα συστήματα που προκρίνονται από το Ισραήλ είναι τα David’s Sling, Barak MX & Spyder, συν αισθητήρες και ραντάρ που παρατηρούν τον εναέριο χώρο εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

 

ΔιαβάστεΕπίσης