weather symbol
8
ΣΑΒ 28/12/24 | 14:08
Δοκιμάζεται η φιλία του Έλον Μάσκ και του εκλεγμένοιυ Προέδρου, Ντόναλντ Μασκ. Φωτογραφία από βίντεο μέσω του CNN, The Lead

Εμφύλιος πόλεμος στο στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ: Οι συνεργάτες του εκλεγμένου Προέδρου εναντίον του Έλον Μασκ για το Μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό αποτελεί την πρώτη αιτία (σκληρής) αντιπαράθεσης στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών και ειδικά μεταξύ της “σκληρής φρουράς” του εκλεγμένου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Έλον Μάσκ και τους δισεκατομμυριούχους φίλους του που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας.

Έχει ήδη ξεσπάσει μία σκληρή μάχη στους κόλπους του -ούτως ή άλλως ετερόκλητου- στρατοπέδου του κ. Τραμπ. Αφορμή είναι η επιλογή, εκ μέρους του εκλεγμένου Προέδρου, του Σριράμ Κρισνάν, ενός ινδικής καταγωγής επιχειρηματία, ως συμβούλου του επί θεμάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Η διαμάχη έφερε αντιμέτωπους από τη μία το δίδυμο Μασκ και Ραμασουάμι και από την άλλη τους σκληρούς υποστηρικτές του MAGA, δηλαδή την σκληροπυρηνική βάση του Ντόναλντ Τραμπ που διαπνέεται από το πνεύμα όσων περικλείει το «δόγμα» Make America Great Again, συμπεριλαμβανομένης της ακροδεξιάς ακτιβίστριας Λόρας Λούμερ και του Ματ Γκέϊτς, πρώην μέλους του Κογκρέσου και παρ’ ολίγον υπουργού Δικαιοσύνης.

Η κόντρα απειλεί μάλιστα να προκαλέσει ευρύτερο χάσμα μεταξύ των υποστηρικτών του κ. Τραμπ στα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, τα οποία αποτέλεσαν από τα βασικά συστατικά της νίκης του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η σκληρή κυρία Λούμερ

Την αρχή έκανε η κυρία Λούμερ που επιτέθηκε στην επιλογή του Σριράμ Κρισνάν, χαρακτηρίζοντάς την «βαθιά ενοχλητική».

Τι εστί Λούμερ; Ίσως η πιο σκληρή «προβοκάτορας» σε θέματα μετανάστευσης. Της πιστώνεται μάλιστα ευρέως ότι ήταν εκείνη που έπεισε τον Τραμπ να υιοθετήσει και να… τονίσει το επιχείρημα περί μεταναστών από την Αϊτή που τρώνε κατοικίδια, κατά τη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η κυρία Λούμερ λοιπόν επέκρινε τον Κρίσναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υποστηρίζει την επέκταση της βίζας και της πράσινης κάρτας για ειδικευμένους εργάτες. Κάτι που εκείνη εκτιμά ότι βρίσκεται σε «ευθεία αντίθεση» με την ατζέντα Τραμπ.

Τα σχόλιά της προκάλεσαν την αντίδραση του –ειρήσθω εν παρόδω μετανάστη υψηλών δεξιοτήτων από τη Νότια Αφρική- Ελον Μασκ.

«Υπάρχει μόνιμη έλλειψη στα εξαιρετικά ταλέντα μηχανικού. Και αυτό αποτελεί τον κύριο ανασταλτικό λόγο ανάπτυξης της Silicon Valley», έγραψε ο Μασκ στο X, ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Και επανήλθε με νέα ανάρτηση: «Σε τελική ανάλυση: θέλετε η Αμερική να ΚΕΡΔΙΣΕΙ ή θέλετε η Αμερική να ΧΑΣΕΙ. Αν αναγκάσεις τα καλύτερα ταλέντα του κόσμου να φύγουν, η Αμερική θα ΧΑΣΕΙ. Τέλος».

Τη στάση του Μασκ έσπευσε να υποστηρίξει ο Ραμασουάμι, συν-διευθυντής στο νεοσύστατο «τμήμα κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» (DOGE).

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ραμασουάμι –γιος μεταναστών o ίδιος από την Ινδία- υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι καταδικασμένες να παρακμάσουν χωρίς ξένους εργάτες υψηλής ειδίκευσης και αντέτεινε ότι η αμερικανική κουλτούρα έχει προσανατολιστεί προς τη «μετριότητα».

«Ο λόγος που κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας προσλαμβάνουν συχνά ξένους μηχανικούς έναντι Αμερικανών δεν είναι κάποιο έλλειμμα στο αμερικανικό IQ», έγραψε και εξήγησε:

«Η αμερικανική κουλτούρα προκρίνει εδώ και πολύ καιρό τη μετριότητα έναντι της αριστείας. Και αυτό δεν ξεκινάει στο πανεπιστήμιο, ξεκινάει από μικρή ηλικία».

«Μια κουλτούρα που επιλέγει διάφορες περσόνες αντί για έναn πρωταθλητή σε Ολυμπιάδα μαθηματικών (…) δεν θα παράγει τους καλύτερους μηχανικούς. H λατρεία της ‘κανονικότητας’ δεν περνάει πια στην υπερανταγωνιστική παγκόσμια αγορά ταλέντων».

Αντεπίθεση

Τα επιχειρήματα του Ραμασουάμι πυροδότησαν σφοδρή αντίδραση από τους εκπροσώπους του Maga, με επικεφαλής την Λούμερ, που δεν έχασε ευκαιρία και για μερικά ρατσιστικά επιχειρήματα, σχολιάζει ο Guardian.

«Δεν είναι ρατσιστικό εναντίον των Ινδών να θέλει κανεις να εφαρμοστούν οι αρχικές πολιτικές MAGA που ψήφισα. Ψήφισα υπέρ της μείωσης της βίζας για μετανάστες υψηλής ειδίκευσης. Όχι για επέκτασή της.

Επικρτιτκός και ο podcaster και πολιτκός φίλος του Τραμπ, Μπρέντεν Ντίλει, που έγραψε: «Πάντα μου αρέσει όταν αυτοί οι τύποι της τεχνολογίας σου λένε ξεκάθαρα ότι δεν κατανοούν την αμερικανική κουλτούρα και μετά έχουν και τη χολή να σου πουν ότι ΕΣΥ είσαι tο πρόβλημα με την Αμερική».

Είναι μόνο η αρχή

Αλλά και η Νίκι Χέϊλι, πρώην υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία και πολέμια του Τραμπ, της οποίας οι γονείς ήταν επίσης Ινδοί μετανάστες, ανέφερε: «Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τους Αμερικανούς εργαζόμενους ή την αμερικανική κουλτούρα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε τα σύνορα. Θα πρέπει να επενδύουμε και να δίνουμε προτεραιότητα στους Αμερικανούς, όχι στους ξένους εργάτες».

Ισως ένα πρώτο συμπέρασμα μας το δίδει ο Σάμιουελ Χάμοντ, οικονομολόγος στο Ίδρυμα Αμερικανικής Καινοτομίας.

Μιλώντας στην Washington Post εκτίμησε ότι η διαμάχη αυτή ενισχύει την πιθανότητα μιας μελλοντικής σύγκρουσης εντός της κυβέρνησης Τραμπ.

«Είναι σημάδι μελλοντικών συγκρούσεων, κάτι σαν pregame».

ΔιαβάστεΕπίσης