weather symbol
14
ΤΕΤ 4 24 | 20:14
FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης (Α), συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Δ), στον Λευκό Οίκο, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αμερική. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Δεν είναι το “πανηγύρι” για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ που ανησύχησε τους Τούρκους Αττίλες: Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που έγιναν…”τούρκοι”;

Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ – Φιλελευθερος

Τα πήραν και στα κατεχόμενα κατάκαρδα αυτά τα περί ένταξης στο ΝΑΤΟ και ξεκίνησαν τις δηλώσεις. Όπως το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας που έτρεχε την περασμένη βδομάδα να διοχετεύει στα ΜΜΕ πληροφορίες «από πηγές» για το ότι δεν θα δεχτούν να μπει η Κύπρος στο ΝΑΤΟ.

Ο Τατάρ έδινε και εξηγήσεις στους Τουρκοκύπριους για το ότι με βάση την ιδρυτική Συνθήκη της Ουάσιγκτον του 1949, άρθρο 10, η διαδικασία ένταξης μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την ομόφωνη ψήφο όλων των μελών. Άρα, η μητέρα πατρίδα Τουρκία δεν θα επιτρέψει αυθαίρετες πολιτικές αποφάσεις». Ένιωσε, λέει, την ανάγκη «να κάνω αυτή τη δήλωση για να ενημερώσω σωστά τον λαό μας, λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι προσπάθειες του Χριστοδουλίδη άρχισαν να συζητούνται στην κοινή μας γνώμη».

Μέχρι και ο Κουτρέτ Οζερσάι έκανε την επανεμφάνισή του για να δηλώσει ότι αναμένει μεγάλη απογοήτευση τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Και ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ογουζχάν Χασίπογλου, δήλωνε ότι μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έφερε ξανά στην ατζέντα την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ «με κόστος να ρίξει το νησί στη φωτιά».

Είναι για γέλια η κατάσταση. Άκου θα ρίξει το νησί στη φωτιά! Πώς, δηλαδή; Θα μας επιτεθεί η Τουρκία για να μην μας αφήσει να μπούμε στο ΝΑΤΟ;

Τα ελληνοκυπριακά κόμματα εδώ και μέρες τοποθετούνται για ένα μη θέμα, αλλά τουλάχιστον τοποθετούνται με βάση τις ιδεολογικές τους θέσεις. Άλλοι υπέρ, άλλοι εναντίον της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Χωρίς μέτρο, πάντως. Διότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα για να αποφασίσουμε και δεν έχει νόημα η συζήτηση.

Στο κάτω – κάτω, όπως σε όλα, δεν έχουμε «εθνική στρατηγική» κι έτσι ο επόμενος Πρόεδρος μπορεί να είναι εναντίον του ΝΑΤΟ και υπέρ των αδεσμεύτων ας πούμε. Περί ορέξεως, που λένε.

Δεν κατάλαβα, όμως, τι έπαθαν οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί. Θα περίμενα ότι ως Τούρκοι, για να μην πω ως υπηρέτες της Τουρκίας, δεν θα έχουν πρόβλημα να μπει και η Κύπρος στο ΝΑΤΟ και να γίνουμε όλοι μια μεγάλη οικογένεια. Εκτός, φυσικά, αν νιώθουν ότι οι ίδιοι είναι ήδη στο ΝΑΤΟ μαζί με την Τουρκία και θέλουν να μείνουν απέξω οι Ελληνοκύπριοι.

Για άλλο λόγο ανησυχούν…

Δεν είναι, όμως, το ΝΑΤΟ που αναστάτωσε τους Τούρκους και τους Τουρκοκύπριους. Είναι η προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει σχέση την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Προηγήθηκε η άρση του εμπάργκο όπλων, ακολούθησαν πολλές άλλες ενέργειες (ακόμα και οικονομικές) που άλλαξαν σε ένα βαθμό τη σχέση με τις ΗΠΑ και κατέληξαν στην πρόσκληση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο.

Προπάντων, πρόκειται για μια εξέλιξη, που στέλνει το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο δεν είναι εκλιπούσα, αλλά μπορεί να στεριώνει ολοένα και βαθύτερα. Τόσο με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με τη βοήθεια πλέον της υπερδύναμης, στην οποία μέχρι πρόσφατα είχε πρόσβαση μόνο η Άγκυρα.

Είναι άγνωστο πού θα οδηγήσει αυτή η εξέλιξη αφού στηρίζεται μόνο στον ρόλο της Κύπρου σε μια γεωστρατηγική περιοχή η οποία ενδιαφέρει τις ΗΠΑ. Σίγουρα, όμως, αυτή τη στιγμή έχει ιδιαίτερη σημασία να «παίξουν» οι δικοί μας, ειδικά ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών, σε αυτό το γήπεδο. Χωρίς «υπεροψία και μέθη».

Μέχρι στιγμής φαίνεται να αξιοποιούν την ευκαιρία. Γι΄ αυτό και αντιδρούν οι Τούρκοι. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά μόνο η προοπτική να γίνει η Κύπρος σημαντική για τις ΗΠΑ ώστε να μην στρέφεται στην αναξιόπιστη Τουρκία όποτε χρειάζεται γεωστρατηγική βοήθεια στην περιοχή.

Όσο για το επιχείρημα ότι αυτό σημαίνει ότι θα μας δέσουν στο άρμα των δυτικών, φαίνεται ότι δεν έγινε ακόμα αντιληπτό ότι βρισκόμαστε από χρόνια στο άρμα των δυτικών, αλλά δεν μπορέσαμε ποτέ να έχουμε και όφελος από αυτό. Αυτό, ελπίζω να είναι τώρα το ζητούμενο της ηγεσίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αντί να παράγουν πολιτικές, παράγουν μυθοπλασίες: Γιατί δεν έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν με άλλο τρόπο τη μαύρη μοίρα του Ελληνισμού της Κύπρου;

ΔιαβάστεΕπίσης