ΚΟΣΜΟΣ
16/12/2024 | 11:59
«Μπλόκο» της Ουγγαρίας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά αξιωματούχων της Γεωργίας
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε σήμερα ότι η επιβολή κυρώσεων κατά γεωργιανών αξιωματούχων βρίσκεται υπό εξέταση έπειτα από την συστηματική και βίαιη καταστολή των φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στην Ευρωπαϊκή Ενωση επί των προτάσεων αυτών.
«Εχουμε προτείνει λίστα κυρώσεων κατά ατόμων (…) που χρησιμοποιούν την ισχύ και την βία κατά της αντιπολίτευσης», εξήγησε η Κάγια Κάλας λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Συζητάμε την λίστα αυτή, αλλά δεν είναι όλοι σύμφωνοι και αυτό δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη», πρόσθεσε.
Στην Γεωργία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, το κυβερνών φιλορωσικό κόμμα Γεωργιανό Ονειρο ισχυρίστηκε ότι είναι ο νικητής των εκλογών της 26ης Οκτωβρίου, σε μία ψηφοφορία που καταγγέλθηκε ως νοθευμένη από την αντιπολίτευση.
Εκτοτε, η κυβέρνηση διέκοψε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι το 2028 και αυτό προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κάθε βράδυ στην πρωτεύουσα Τμπιλίσι, όπου χιλιάδες άνθρωποι καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να επαναφέρει την Γεωργία στην σφαίρα επιρροής της Μόσχας.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν για την κατάσταση και επιδιώκουν την άσκηση πίεσης επί της κυβέρνησης της Γεωργίας και μέσω στοχευμένων κυρώσεων. Εκτός μίας χώρας, της Ουγγαρίας, που συνεπικουρείται από δύο ακόμη ευρωπαϊκές χώρες που τηρούν επιφυλακτική στάση, η μία εκ των οποίων είναι η Σλοβακία.
Ομως, η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων κατά μελών της γεωργιανής ηγεσίας πρέπει να ληφθεί ομόφωνα, όπως και οι περισσότερες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορούν την εξωτερική πολιτική.
Η Γεωργία έγινε το 2023 επισήμως υποψήφια προς ένταξιν στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα, αλλά έκτοτε έχει λάβει αποφάσεις που αντιβαίνουν στον στόχο της αυτόν.
Η Εσθονία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επέβαλε κυρώσεις κατά του γεωργιανού πρωθυπουργού Ιρακλί Κομπαχίτζε και ακόμη 13 κυβερνητικών αξιωματούχων καταγγέλλοντας εγκληματική βία των αρχών του Τμπιλίσι κατά των διαδηλωτών ,των δημοσιογράφων και της αντιπολίτευσης.
Οι τρεις χώρες της Βαλτικής έχουν ήδη απαγορεύσει την είσοδο πολλών γεωργιανών αξιωματούχων στο έδαφός τους, ανάμεσά τους στον υπουργό Εσωτερικών Βάχτανγκ Γκομελάουρι, καθώς και στον πλουσιότερο άνθρωπο της Γεωργίας, τον Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που θεωρείται ότι κινεί τα νήματα της γεωργιανής εξουσίας.
Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο
no related-1601956