ΑΜΥΝΑ
18/12/2024 | 22:22
Αυτοψία επί τουρκικού εδάφους βρετανικών Eurofighter Typhoon -Η εμμονή των Τούρκων, να βρεθεί το αντίδοτο στο ελληνικό Rafale, δεν σταματά
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL-Αθήνα
Ακόμη και εικόνες, μέσω της επίσημης οδού των social media, έδωσε στη δημοσιότητα η Άγκυρα, από την προσγείωση δυο μαχητικών της RAF, Eurofighter Typhoon, στα cockpit των οποίων μπήκαν οι Τούρκοι αεροπόροι.
Είναι η πρώτη φορά που στην αεροπορική της ιστορία η γείτονα στρέφεται σε μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Γηραιά Ήπειρο και θεωρείται «αεροπορικής υπεροχής».
Και οι Έλληνες επιτελείς αντιλαμβάνονται ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί τους αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο οι συσχετισμοί στον αέρα δεν θα είναι στη σημερινή κατάσταση.
Η Τουρκία ήθελε αυτή την αυτοψία, στα βρετανικά EF2000 δεδομένου ότι είναι τα μόνα των Eurofighter που διαθέτουν το ρανταρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA RADAR).
Οι υπόλοιπες χώρες- χρήστες των Typhoon, δηλαδή Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία, ενώ έχουν το συγκεκριμένο όπλο, τα μαχητικά τους δεν φέρουν ραντάρ AESA.
Ιπτάμενοι εξηγούν ότι το γεγονός αυτό δυσχεραίνει την επιχειρησιακή εκμετάλλευση του πυραύλου Meteor. Αν οι γείτονές μας βρεθούν με αεροσκάφη χωρίς το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης το όπλο που επιθυμούν να βάλουν στην φαρέτρα τους θα είναι χαμηλής επιχειρησιακής αξιοποίησης, λόγω των συμβατικών μηχανικών ραντάρ.
Να σημειωθεί ότι οι Ιταλοί έκαναν πραγματικές δοκιμές στον Meteor, αλλά κι αυτοί έχουν μηχανικό RDR στο Eurofighter Typhoon που πετούν.
Eurofighter Typhoon & F-35 θέλει η Τουρκία…
Λίγα 24ωρα πριν ο Τούρκος υπουργός άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ είχε προαναγγείλει την άφιξη των Eurofighter Typhoon, την ώρα που επανέλαβε ότι ανάμεσα στα τουρκικά σχέδια παραμένουν και τα F-35.
«Οι διαπραγματεύσεις για το Eurofighter συνεχίζονται θετικά. Δύο Eurofighters του Ηνωμένου Βασιλείου, που συμμετέχουν σε ασκήσεις στο Κατάρ, θα φτάσουν στην Άγκυρα στις 18 Δεκεμβρίου και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα αεροπλάνα. Το F-35 έχουμε πει ξανά ότι θέλουμε να το αγοράσουμε» σημείωσε ο Γκιουλέρ
«Πιστεύουμε ότι η θετική ατμόσφαιρα στη διαδικασία προμήθειας των F-16 θα αντανακλάται και στη διαδικασία των F-35. Θα συζητήσουμε επίσης με τη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα στις ΗΠΑ την άρση των κυρώσεων CAATSA, οι οποίες είναι αντίθετες με το πνεύμα της συμμαχίας. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση μας για τους S-400.» , είπε μεταξύάλλων ο κος. Γκιουλέρ, ποντάροντας προφανώς στον διευρυμένο ρόλο της χώρας του και την αναγνώριση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Άλλωστε το ενδιαφέρον της Άγκυρας για τα Ευρωπαϊκά αεροσκάφη είχε ξεκινήσει ως μια μορφή άσκησης πίεσης προς τις ΗΠΑ, η οποία ωστόσο άλλαξε από την στιγμή που αναζητά την «απάντηση» στα ελληνικά Rafale και κυρίως στους πυραύλους Meteor.
Tα Eurofighter Typhoon, δεν ήταν εξ αρχής μια οικονομική επιλογή για τον εκάστοτε χρήστη. Και η γείτονα ως ραχοκοκαλιά, όπως και η Ελλάδα, έχει τα F-16, οπότε η γραμμή υποστήριξης και παραγωγής των εργοστασίων της έχουν ως «οδηγό» το αμερικανικής κατασκευής αξιόπιστο αεροσκάφος.
Η δημιουργία νέων υπόστεγων, εργαλειοθήκες, νέα αποθήκη αναλώσιμων και ανταλλακτικών, εκπαίδευση ιπταμένων- μηχανικών, κ.ο.κ., μεταφράζεται σ ένα τεράστιο κόστος. Η ενδεχόμενη κίνηση απόκτησης του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού αεροσκάφους υπεροχής σημαίνει
και κάτι ακόμα, το οποίο προβληματίζει… Ότι η Τουρκία δεν αποκλείεται να είναι η τελευταία χώρα που θα παραλάβει Eurofighter Typhoon, μια και πολλές πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν σενάρια για «λουκέτο» στην γραμμή παραγωγής στα τέλη αυτής της δεκαετίας.
Η «ψαλίδα» δεν κλείνει…
Μπορεί ωστόσο η TuAF να κλείσει την ψαλίδα στο αεροπορικό ισοζύγιο, η οποία άνοιξε δραματικά για εκείνη τα τελευταία χρόνια με την απόκτηση των 24 αεροσκαφών Rafale F3R;
Το Eurofighter Typhoon, σχεδόν κατηγορηματικά, σημειώνουν κύκλοι του αεροπορικού επιτελείου αλλά και ιπτάμενοι, δεν μπορεί ν’ ανταγωνιστεί το Rafale σαν ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα, κυρίως στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στο σύστημα αυτοπροστασίας του.
Το Typhoon, εξηγούν οι ίδιες πηγές, υπερτερεί στα κινητικά όρια που μπορεί να δώσει στον αμερικανικό πύραυλο αέρος- αέρος Amraam καθώς η κατασκευή του είναι τέτοια που μπορεί να πετάξει υπερηχητικά, είναι πολύ γρήγορο αεροσκάφος απευθυνόμενο στην εναέρια υπεροχή.
Όμως ο πύραυλος Meteor σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές δεν λειτουργεί όπως ο Amraam που απαιτεί αρκετή κινητική ενέργεια κι αυτό θα επηρεάσει τον φάκελο του όπλου. Ο γαλλικός πύραυλος θ’ ακολουθήσει το δικό του προφίλ και πολλές φορές έχει καταγραφεί «ν’
αγνοεί» ουσιαστικά την κινητική ενέργεια του αεροσκάφους.
Που μπορεί να φτάσει το «vertigo» της Άγκυρας βλέποντας απέναντί της 24 Rafale F3R με τους πυραύλους Meteor, F-35 με τους ίδιους πυραύλους και προηγμένα F-16 Viper με πολύ ισχυρό ραντάρ και όπλα, κανείς δεν γνωρίζει…
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ