ΑΜΥΝΑ
27/12/2024 | 22:12
Αχτίδα φωτός για τα 38 F-16 Block 50 τις πρώτες ημέρες του 2025: Η άσκηση πίεσης από την Αθήνα και η συμπίεση του κόστους
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα
Λίγα 24ωρα πριν πέσει η αυλαία του 2024, το θέμα της αναβάθμισης των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ δεν είναι το μόνο που καίει το ελληνικό επιτελείο. Ο κατάλογος παραμένει, δυστυχώς, μακρύς και ορισμένες εκ των απαιτήσεων δεν παύουν να θεωρούνται επιτακτικές.
Μια από αυτές είναι η συνέχιση του προγράμματος Viper, το οποίο στην παρούσα στιγμή δείχνει να έχει καλύψει κατά 95% την διολίσθηση στην οποία είχε περιέλθει.
Τις πρώτες ημέρες του 2025, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποδοθεί στην αεροπορία το 30ο F-16 Viper, την στιγμή μάλιστα που οι θέσεις εργασίας στο υπόστεγο της ΕΑΒ ήδη έχουν καλυφθεί από αεροσκάφη που χρίζουν αναβάθμισης.
Την χρονιά που φεύγει, ιπτάμενοι και μηχανικοί των 38 F-16 Block 50 της Ν. Αγχιάλου, δεν σταμάτησαν να ρωτούν αν τυχόν θα υπάρξει και για τα δικά τους αεροσκάφη η απόφαση- σταθμός.
Το βασικό «θέλω» του αεροπορικού επιτελείου και του υπουργείου, είναι τα μαχητικά της 111 Πτέρυγας Μάχης να ομογενοποιηθούν με τα υπόλοιπα, εντασσόμενα στον τύπο του Viper.
Και αυτή η απόφαση αφού διαβιβάστηκε στους Αμερικανούς, επέστρεψε, με την τιμή της αναβάθμισης των 38 F-16 να είναι άκρως απαγορευτική.
Είναι επίσης γνωστό ότι ακολούθησαν νεότερες διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους μας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι οποίοι έχουν κατανοήσει το μήνυμα ότι το κονδύλι για την αναβάθμιση των Block 50 είναι συγκεκριμένο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η Αθήνα να το υπερβεί.
Μετά από πιέσεις της ελληνικής πλευράς να περιοριστεί το κόστος της αναβάθμισης των 38 μαχητικών της Ν. Αγχιάλου στην διαθέσιμη χρηματοδότηση, η Αμερικανική κυβέρνηση έχει εξετάσει μια σειρά από λύσεις οι οποίες έχουν συνταχθεί και αναμένονται στο ελληνικό επιτελείο, τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς.
Πληροφορίες που φτάνουν στην Hellasjournal από ανώτατες στρατιωτικές πηγές, κάνουν λόγο για «πολύ καλή προσαρμογή στο ελληνικό αίτημα, η οποία έχει προσεγγίσει τα σημερινά δεδομένα».
Επιπλέον, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν «υπερατλαντικές» λεπτομέρειες σημειώνουν ότι όταν ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 38 αεροσκαφών, ίσως να είναι τα καλύτερα Viper που θα διαθέτει η πολεμική αεροπορία.
Ανελαστικό χρονοδιάγραμμα…
Και εδώ υπάρχει ένας σημαντικός αστερίσκος ο οποίος έχει να κάνει με ένα ζήτημα που εξελίχθηκε σ’ ένα ακόμη θρίλερ. Ο αστερίσκος αυτός σχετίζεται πλέον με τον χρόνο, καθώς εντός του 2025 θα πρέπει να τρέξει όλη η διαδικασία αν θέλει η πολεμική αεροπορία το πρόγραμμα αυτό να ξεκινήσει πριν κλείσει η τρέχουσα αναβάθμιση των 82 F-16 στο επίπεδο Viper.
Αν είχαν γίνει οι διαδικασίες τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα θα μιλούσαμε εντελώς διαφορετικά, εξηγούν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι τέτοια εποχή του χρόνου, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2025, θα πρέπει να υπάρχει υπογεγραμμένη LOA.
Και μπορεί πολλές φορές να έχει γραφτεί ότι η αναβάθμιση αυτή ενδεχομένως θα γίνει στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Ν. Αγχίαλο, όμως το σενάριο αυτό μοιάζει ν’ ατονεί.
Στρατιωτικοί κύκλοι κι όχι μόνο, εξηγούν ότι στην μεγαλύτερη πολεμική αεροπορική βάση με 70 αεροσκάφη, είναι δύσκολο να σχεδιαστεί μια αναβάθμιση από την στιγμή όπου δεν υπάρχει καν το ανάλογο υπόστεγο.
Στην επερχόμενη πρόταση πέραν της συμπιεσμένης τελικής τιμής, θα υπάρχουν και λύσεις που έχουν να κάνουν με αυτή την αναβάθμιση.
Υπόθεση μηχανικών και τεχνικών της αεροπορίας…
Το «work hours from Haf» είναι κάτι αναπόφευκτο, με τους μηχανικούς και τις τεχνικές ειδικότητες των στελεχών που υπηρετούν στα F-16, να καλούνται να εργαστούν σ’ ένα μεγάλο μέρος της αρχικής και της τελικής διαδικασίας μετατροπής των αεροσκαφών σε Viper.
Από την άλλη πλευρά βασικά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το πώς θα γίνει η αναβάθμιση αυτή, πότε θα ξεκινήσει κι αν θα είναι «ουρά» του κύριου προγράμματος πού θα γίνουν οι εργασίες κι άλλες λεπτομέρειες, αναμένεται ότι σε λίγο καιρό θ’ αποσαφηνιστούν.
Εφόσον επιτευχθεί στα τέλη της δεκαετίας να υπάρχει ένας ομογενοποιημένος στόλος F-16, τότε θα ομιλούμε για 120 Viper σε πλήρη διάταξη κι από όλες τις αεροπορικές βάσεις της πολεμικής αεροπορίας, ενώ παράλληλα ως τότε θα έχουν αρχίσει να φτάνουν στην χώρα μας και νέα όπλα από τις ΗΠΑ, εφόσον βεβαίως σταλούν σε εύλογο χρόνο τα επίσημα αιτήματα από το υπουργείο Εθνικής άμυνας.
Στην κοινή οπλική φαρέτρα, F-35 & F-16 Viper βρίσκονται τα stand off όπλα που έχει στο στόχαστρό της η πολεμική αεροπορία. Ο πύραυλος μακρού πλήγματος, άνω των 1000 χλμ JASSM, ο αμερικανικός «Μeteor» AIM-120D, ο πύραυλος επιφανείας κατά πλοίων HARPOON και ο anti-ραντάρ HARM, παραμένουν στην λίστα της πολεμικής αεροπορίας.
Και αναμένεται σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές τα ελληνικά αιτήματα να ταξιδέψουν για τις ΗΠΑ από το 2028 και μετά, όταν δηλαδή τα πρώτα F-35 θα «φορέσουν» την γαλανόλευκη…
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ