weather symbol
13
ΔΕΥ 25 ΝΟΕ 24 | 19:41
6
ΔΕΥ 25 ΝΟΕ 24 | 19:41
O αστεροειδής 2024 PT5 via youtube

Υπάρχει μίνι-Σελήνη; Σύγχρονες μελέτες λένε πως αυτός είναι ο αστεροειδής 2024 PT5 που αποχαιρετά στις 25 Νοεμβρίου τη Γη …αλλά προσωρινά [videos]

Ήδη ώρα για χαιρετισμούς ανάμεσα στη Γη και το μίνι της φεγγάρι, ή τον αστεροειδή 2024 PT5: μετά από δύο μήνες δίπλα-δίπλα, το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου η μικρή κοσμική πέτρα με διάμετρο δέκα μέτρων θα απελευθερωθεί από τη βαρυτική αγκαλιά του τον πλανήτη μας (από τον οποίο καταλήφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο 29) για να επιστρέψει στη ζώνη των αστεροειδών Arjuna, 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο.

Δεν θα είναι πραγματικό αντίο, αλλά ένα στο επανιδείν, γιατί σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμων ο αστεροειδής θα μπορούσε να επιστρέψει για να μας επισκεφτεί ήδη από τις 9 Ιανουαρίου 2025 και στη συνέχεια ξανά το 2055.

Εν τω μεταξύ, οι εκ του σύνεγγυς παρατηρήσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες επέτρεψαν να διατυπωθούν νέες υποθέσεις για την προέλευση αυτού του ουράνιου σώματος. Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από την ομάδα του Carlos de la Fuente Marcos στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, που πρόκειται να δημοσιευθεί στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics, ο μικρός αστεροειδής θα μπορούσε να θεωρηθεί ο «γιος» της Σελήνης.

Υπάρχουν δύο ενδείξεις που υποδηλώνουν αυτή την απροσδόκητη σχέση: η ταχύτητα περιστροφής του, συμβατή με αυτή ενός μεγάλου ογκόλιθου που έχει αποκολληθεί από την επιφάνεια της Σελήνης, και η χημική του σύνθεση, παρόμοια με αυτή των σεληνιακών δειγμάτων που επιστράφηκαν στη Γη από το πρόγραμμα Apollo της NASA και του Luna της Σοβιετικής Ένωσης. Η υπόθεση ανοίγει την πιθανότητα ότι άλλα ουράνια σώματα στη ζώνη των αστεροειδών Arjuna έχουν επίσης σεληνιακή προέλευση.

Mε πληροφορίες από ansa.it

«Τεραστιοδοντόσαυρος», ένα εξαφανισμένο είδος ερπετού ηλικίας 50 εκατομμυρίων ετών που πήρε το όνομά του από ένα Έλληνα παλαιοντολόγο

ΔιαβάστεΕπίσης