weather symbol
15
ΤΡΙ 19 ΝΟΕ 24 | 19:49
6
ΤΡΙ 19 ΝΟΕ 24 | 19:49
epaselect epa11728769 Members of the European Parliament wearing t-shirts with pro-Ukraine slogans as they wait for an address by Ukrainian President Volodymyr Zelensky via live video link from Ukraine during the European Parliament's special plenary session, marking 1,000 days of Russia’s full-scale invasion of Ukraine, in Brussels, Belgium, 19 November 2024. EPA/OLIVIER MATTHYS

Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το Ευρωκοινοβούλιο: Άσκηση πίεσης στη Ρωσία ώστε να επιτευχθεί δίκαιη ειρήνη

Την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία προς την επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης» υπογράμμισε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε ειδική συνεδρία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Ζελένσκι , με αφορμή τη συμπλήρωση 1000 ημερών από την έναρξη της ολοκληρωτικής Ρωσικής εισβολής στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ευχαρίστησε την ΕΕ για τη στήριξη της στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως έχουν αποδείξει ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι μόνο λέξεις αλλά αφορούν και πράξεις που προστατεύουν ανθρώπινες ζωές.

Τόνισε πως η Ουκρανία, η ΕΕ και η ΗΠΑ έχουν πετύχει μέχρι στιγμής να αποτρέψουν τον Πούτιν από το να καταλάβει την χώρα, και πως ακόμα και με τη βοήθεια της Βορείου Κορέας «ο Πούτιν παραμένει πιο μικρός από την ενωμένη δύναμη της Ευρώπης».

«Σας προτρέπω να μην το ξεχάσετε αυτό, και να μη ξεχάσετε πόσα μπορεί να πετύχει η Ευρώπη» πρόσθεσε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «μπορούμε να σπρώξουμε τη Ρωσία προς μια δίκαιη ειρήνη», παραπέμποντας και στο ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο παρουσίασε πριν δύο χρόνια.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην επιβολή κυρώσεων, κάνοντας αναφορά στον «σκιώδη στόλο» με τον οποίο το καθεστώς στο Κρεμλίνο διακινεί πετρέλαιο και ορυκτά καύσιμα, τα οποία αποτελούν τον αιμοδότη του, όπως είπε.

Ο κ. Ζελένσκι υπογράμμισε πως ενώ οι Ευρωπαίοι καθυστερούν τις αποφάσεις τους λόγω εκλογών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εστιάσει στην νίκη, και στο πώς όσο περισσότερο χρόνο έχει μπροστά του ο Ρώσος Πρόεδρος, τόσο χειρότερες γίνονται οι συνθήκες επί του εδάφους.

Ο Πρόεδρος Πούτιν «δεν θα έχει πραγματικό κίνητρο να προσέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» αν δεν του ασκηθεί πίεση επεσήμανε ο κ. Ζελένσκι, τονίζοντας πως αυτή η πίεση ασκείται με επιθέσεις σε αποθήκες πυρομαχικών σε ρωσικό έδαφος, την διακοπή των γραμμών ανεφοδιασμού και τις επιθέσεις σε Ρωσικές βάσεις.

«Ξέρετε καλά ότι ο Πούτιν δεν εκτιμά ανθρώπους και αξίες, μόνο το χρήμα και την εξουσία. Αυτά είναι που πρέπει να του στερήσουμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη» σημείωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Αν κάποιοι στην Ευρώπη θεωρούν πως μπορούν να γίνουν παραχωρήσεις στη Ρωσία και να επέλθει ηρεμία, κατέληξε, «κανείς δεν μπορεί να απολαύσει ήρεμα νερά όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια καταιγίδα».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, με τον Μάνφρεντ Βέμπερ (ΕΛΚ, Γερμανία) να σημειώνει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μια περιφερειακή σύγκρουση αλλά «μέτωπο μεταξύ του ελεύθερου κόσμου και της δικτατορίας», ενώ κάλεσε τους ηγέτες της Ευρώπης να ακολουθήσουν το πρόσφατο παράδειγμα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος ιδιαίτερα στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ζητώντας του να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία.

Εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών, η Ιράτσε Γκαρθία Πέρες (S&D, Ισπανία), διερωτήθηκε αν, σε περίπτωση που μια χώρα της ΕΕ δεχόταν επίθεση από τη Ρωσία, θα συζητούσαμε τη νομιμότητα της αντεπίθεσης ή την αξιοποίηση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων του επιτιθέμενου. Επεσήμανε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει τους χειρότερους εφιάλτες του 20ου αιώνα στον 21ο αιώνα, και κάλεσε να ξεπεραστεί το «ηττοπαθές μήνυμα» πως η Ουκρανία δεν μπορεί να νικήσει.

Εκ μέρους των ακροδεξιών Πατριωτών για την Ευρώπη, η Κίνγκα Γκαλ (PfE, Ουγγαρία) ανέφερε πως αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, ενώ μίλησε και για τη στήριξη που έδωσε η Ουγγαρία μέσω της υποδοχής προσφύγων. Πρόσθεσε ότι «όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσα περισσότερα θα είναι τα θύματα».

Παραπέμποντας στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την ουγγρική μειονότητα στην Ουκρανία ο πόλεμος, η κ. Γκαλ σημείωσε πως η χώρα δεν συμμετέχει στην αποστολή όπλων και πως η στρατηγική της ΕΕ μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

Από την πλευρά των Συντηρητικών, ο Νικόλα Προκατσίνι (ECR, Ιταλία) υπογράμμισε πως η ελευθερία δεν είναι πολιτικό σύνθημα αλλά αναγκαιότητα, και πως η Ρωσική εισβολή απέτυχε λόγω της αντίστασης των Ουκρανών, αναφέρθηκε στο μήνυμα της επανάστασης της πλατείας Μαϊντάν, και τόνισε πως η Ευρώπη στέκεται δίπλα από την Ουκρανία όσο χρειαστεί.

Η επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Βαλερί Αγιέρ (Renew, Γαλλία), αναφέρθηκε στην ανάγκη εξορθολογισμού της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι και πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ειδικά καθώς δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στις ΗΠΑ. Τόνισε πως πρέπει να υπάρχει αποφασιστικότητα για πλήγματα στόχων εντός της Ρωσίας, και για καταπολέμηση των παραβιάσεων των κυρώσεων.

Η εκ των ηγετών των Πρασίνων Τέρι Ρέιντκε (Πράσινοι, Γερμανία) τόνισε πως ο Πούτιν δεν πρόκειται να σταματήσει τον τρόμο, και πως καθώς αναγνωρίζει μόνο το δίκαιο του ισχυρού, η ΕΕ πρέπει να απαντήσει με την ενωμένη δύναμή της, αξιοποιώντας την επανεκλογή Τραμπ ως υπενθύμιση. Υπογράμμισε την ανάγκη για εγγυήσεις ασφάλειας προς την Ουκρανία, και για τη δυνατότητα της ΕΕ να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Ο ηγέτης της ομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίρντεβαν (Αριστερά, Γερμανία) υπογράμμισε τις απώλειες από τον πόλεμο και τη μηχανή θανάτου του Πούτιν από την οποία οι Ουκρανοί δικαίως υπερασπίζονται τη χώρα τους.

Πρόσθεσε πως ο πόλεμος πρέπει να λάβει τέλος το συντομότερο δυνατόν, λέγοντας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Ζελένσκι πως ο στόχος είναι μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, και πως η ΕΕ, τα κράτη μέλη, οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να κάνουν περισσότερα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Γιώργος Κακούρης
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Σεργκέι Λαβρόφ προς τη Δύση: «Διαβάστε καλά το επικαιροποιημένο πυρηνικό μας δόγμα» – «Δεν είναι απειλή αλλά ενημέρωση, είμαστε κατά ενός πυρηνικού πολέμου»

ΔιαβάστεΕπίσης