weather symbol
11
ΚΥΡ 24 ΝΟΕ 24 | 19:09
6
ΚΥΡ 24 ΝΟΕ 24 | 19:09
FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) κ. Joe Biden. Φωτογραφία via PIO, ΓΤΠ

Τσιμεντώνει η Λευκωσία τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, σπεύδει και η Βρετανία: Αμερικανικός μποναμάς και κινήσεις από το Παρίσι…

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος – Λευκωσία

Παράλληλες στρατηγικές συνεργασίες, που μπορεί να λειτουργήσουν και ως συγκοινωνούντα δοχεία, προωθεί η Λευκωσία, η οποία επιχειρεί να ενισχύσει και θεσμοθετήσει αυτές τις σχέσεις.

Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, η προσπάθεια είναι η αξιοποίηση της συγκυρίας με απώτερο στόχο να εδραιωθεί ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή και να μην είναι προσωρινός, περιστασιακός. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία ενώ ενόψει των κινήσεων αυτών της Λευκωσίας, πληροφορίες αναφέρουν πως έχει επιδειχθεί και βρετανικό ενδιαφέρον για διεύρυνση και ενίσχυση των σχέσεων.

Αν και είναι προφανές ότι υπάρχει διαχρονικά μια εκατέρωθεν καχυποψία, το Λονδίνο διαπιστώνει προφανώς ότι χάνει έδαφος με τις κινήσεις της κυπριακής πλευράς αλλά και την προσέγγιση από ΗΠΑ και Γαλλία προς τη Λευκωσία και προχωρεί σε «επίθεση φιλίας».

Με αφετηρία την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο, καθοδόν προς τη Νέα Υόρκη για το Δείπνο με Γκουτέρες και Τατάρ και τη συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Keir Starmer ( 14 Οκτωβρίου), η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει συνέχεια.

Όπως πληροφορούμαστε η Λευκωσία είναι ανοικτή για συζήτηση για ενίσχυση της συνεργασίας, η οποία σε κάποιους τομείς υπάρχει ( εμπορικές συναλλαγές, τουρισμός) ενώ είναι σαφές πως το βρετανικό ενδιαφέρον αφορά τα ζητήματα της ασφάλειας με φόντο τις βάσεις. Προσεχώς αναμένονται και ανακοινώσεις από το Λονδίνο.

Οι κινήσεις με τις ΗΠΑ

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυο πλευρές με βάση ένα οδικό χάρτη, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί σε διμερές επίπεδο.

Υπενθυμίζεται η επίσκεψη τον Σεπτέμβριο της βοηθού υπουργού Άμυνας, Σελέστερ Ουολάντερ, που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή συμφωνίας με τον Κύπριο ΥΠΑΜ, Βασίλη Πάλμα, ενώ ο στρατηγικός διάλογος, οδήγησε μερικές ημέρες μετά, στις 30 Οκτωβρίου, στη συνάντηση Μπάιντεν- Χριστοδουλίδη, στο Λευκό Οίκο.

Η συνέχεια που δόθηκε από εκείνη τη συνάντηση και εντεύθεν έχει καθορίσει και τα επόμενα βήματα και αναμένονται σειρά ανακοινώσεων. Ανακοινώσεις που θα αφορούν ζητήματα ασφάλειας ενώ όχι τυχαία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ομιλία του στο 20Ο  ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία,  έχει προαναγγείλει τα επόμενα βήματα σημειώνοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη και η προετοιμασία οδικού χάρτη με συγκεκριμένα παραδοτέα σε σχέση με τις ΗΠΑ».

Τι είναι αυτά στα οποία αναφέρεται όταν κάνει λόγο για «συγκεκριμένα παραδοτέα»; Φαίνεται να αφορούν τις συζητήσεις για θέματα που τέθηκαν από κυπριακής πλευράς στην Ουάσινγκτον, στις 30 Οκτωβρίου και συγκεκριμενοποιήθηκαν στη συνέχεια από τις δυο πλευρές. Σύντομα αναμένονται και οι ανακοινώσεις.

Θεσμοθέτηση με Γαλλία

Ένα πλαίσιο ενίσχυσης και αναβάθμισης της συνεργασίας τους συζητούν σε διάφορα επίπεδα Κυπριακή Δημοκρατία και Γαλλία.

Ο στόχος είναι να προχωρήσουν οι δυο χώρες να θέσουν τη συνεργασία αυτή σε ένα θεσμικό πλαίσιο, όπως πράττουν αμφότερες με τρίτα κράτη. Για να επιτευχθεί τούτο, υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας σε διάφορα επίπεδα: Των δυο Προέδρων, των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, καθώς και των διπλωματικών αποστολών των δυο κρατών.

Ποια είναι η ατζέντα των συζητήσεων και επιδιώξεων των δυο χωρών;

Πρώτο, στο γεωπολιτικό πεδίο επικεντρώνοντας την προσοχή στο συντονισμό ενόψει των εξελίξεων στην περιοχή. Το Παρίσι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα όσα διαδραματίζονται, ειδικά στο Λίβανο. Η Κύπρος προσφέρει, ως γνωστό, διευκολύνσεις σε διάφορα επίπεδα στη γαλλική πλευρά. Παράλληλα έκδηλο είναι το ενδιαφέρον των Γάλλων για διεύρυνση των συνεργασιών.

Δεύτερο, στην οικονομία και στις συναλλαγές, που διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Σε καλό δρόμο βρίσκεται ο τουρισμός.

Τρίτο, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό έχουν γίνει σημαντικά βήματα με τις δυο χώρες να εκφράζουν ικανοποίηση αλλά να θεωρούν πως υπάρχουν «περιθώρια βελτίωσης».

Ένας ξεχωριστός τομέας, είναι αυτός της άμυνας, όπου φαίνεται ότι εισέρχεται σε μια νέα φάση. Στον αμυντικό τομέα έχουν γίνει σημαντικά βήματα, η συνεργασία είναι διαχρονική καθώς όπως είναι γνωστό η Γαλλία πωλούσε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Κυπριακή Δημοκρατία όταν οι άλλες χώρες επέβαλαν επισήμως ή μη εμπάργκο.

Το Παρίσι και η Λευκωσία συζητούν  τη σύναψη ενός μνημονίου δεκαετούς συνεργασίας στα εξοπλιστικά με την κυπριακή πλευρά να θέτει το θέμα της συμμετοχής, εμπλοκής, της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας.

Αυτό το θέμα, της εμπλοκής κυπριακών εταιρειών, φαίνεται να εντάσσεται σε ένα σχεδιασμό, ώστε  αυτός ο τομέας να ξεκινήσει να προσφέρει και στο ΑΕΠ. Περαιτέρω, η συνεργασία σε αυτό το πεδίο αφορά την εκπαίδευση προσωπικού και στις δυο χώρες, τις κοινές ασκήσεις, τον συντονισμό ενεργειών λόγω των όσων διαδραματίζονται στην περιοχή και τη συνεργασία στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τις προάλλες σε Γάλλους Γερουσιαστές, που επισκέφθηκαν την Κύπρο, ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αναβάθμιση της στρατηγικής συμφωνίας Κύπρου-Γαλλίας που βρίσκεται σε ισχύ από το 2016.

Όπως δε είχε δηλώσει ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, επιδίωξη και στόχος είναι να υπογραφεί η νέα συμφωνία σε επίπεδο των δύο Προέδρων.

Σημειώνεται ότι το 2016 υπογράφηκε σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών η γαλλο-κυπριακή Στρατηγική Ατζέντα, με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου των δύο χωρών για την ασφάλεια, την άμυνα, την οικονομία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο μικρόκοσμος των κομμάτων και o κατήφορος χωρίς φρένα: Έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, βρίσκουν παρηγοριά στην ιστορία τους, η κοινωνία ασχολείται πρωτίστως με το μέλλον… – Hellasjournal.com

ΔιαβάστεΕπίσης