ΚΟΣΜΟΣ
14:28
Το πρώτο χτύπημα των Ουκρανών με αμερικανικούς ATACMS σε logistics του στρατού στο Μπριάνσκ της Ρωσίας: Την ώρα που ο Πούτιν απειλεί με χρήση πυρηνικών
Το πρώτο πλήγμα των Ουκρανών με αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS φαίνεται να έχει γίνει στην περιοχή του Μπριάνσκ στη Ρωσία, κοντά στην πόλη Καράτσεφ, όπως μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλείται και το Bloomberg, μετά και το πράσινο φως που έδωσε πριν λίγα 24ωρα ο Τζο Μπάιντεν.
H επίθεση, σύμφωνα με το RBC Ukraine, είχε στόχο κέντρο logistics του ρωσικού στρατού «και το χτύπημα ήταν απόλυτα επιτυχές».
Russian Ministry of Defense confirmed the strike of 6 ATACMS missiles on the Bryansk region last night.
According to the Russian military, 5 of the 6 missiles were shot down by surface-to-air missiles. https://t.co/spuhqgJQ3y pic.twitter.com/nuq5vvBEyT
— Clash Report (@clashreport) November 19, 2024
Σημειώνεται, πάντως, ότι το χτύπημα έγινε ώρες πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράψει διάταγμα που επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που η Ουκρανία χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους.
Οι Ρώσοι παραδέχονται ότι η Ουκρανία χτύπησε τη Μόσχα με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προβαίνει η Ρωσία μετά τις απειλές και την επικαιροποίηση του πυρηνικού της δόγματος.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας στρέφεται και πάλι κατά της απόφασης των ΗΠΑ να ανάψουν το πράσινο φως στην Ουκρανία για τη χρήση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, που επικαλείται το υπουργείο Άμυνας της χώρας, οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν έξι πυραύλους ATACMS τη νύχτα στην περιοχή του Μπριάνσκ στη Ρωσία και από αυτούς οι τέσσερις αναχαιτίστηκαν.
Όπως επισημαίνει το Κρεμλίνο, θραύσματα πυραύλου έπεσαν στο έδαφος της στρατιωτικής εγκατάστασης, προκαλώντας πυρκαγιά.
💥 ATACMS strike in Russia?
Ukraine struck the artillery & missile arsenal in Karachev, Bryansk region.
Russians say it was a missile, not drones.
This specific site was hit last month as well.
Coordinates: 53.1440873, 34.9512602 pic.twitter.com/JdePPwbkg9— Igor Sushko (@igorsushko) November 19, 2024
Η πόλη Καράτσεφ, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης βρίσκεται 130 χλμ. μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κέντρου αντιπληροφόρησης της Ουκρανίας, στις αποθήκες που έγιναν στόχος υπήρχαν βλήματα πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων όλμων από τη Βόρεια Κορέα.
Οι εν λόγω εγκαταστάσεις είχαν γίνει στόχος ουκρανικής επίθεσης και τον Οκτώβριο, αλλά τότε είχαν χρησιμοποιηθεί drones, με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να αναφέρει τότε ότι τέτοια χτυπήματα δημιουργούν προβλήματα ανεφοδιασμού στον εχθρό και μειώνουν τις επιθετικές δυνατότητές του.
Υπενθυμίζεται ότι στο διάταγμα Πούτιν αναφέρεται ότι κάθε επιθετική ενέργεια από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμετοχή ή στήριξη χώρας με πυρηνικά, θα θεωρείται κοινή επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία και θα επιτρέπεται μια πυρηνική «απάντηση» εκ μέρους της Μόσχας.
The 67th GRAU Arsenal in Karachev, Bryansk region, was struck. Large secondary explosions can be seen and heard.
This site was on October 9 already target of Ukrainian UAVs which caused the destruction of at least two major warehouses. pic.twitter.com/e1v6Df4hIN
— (((Tendar))) (@Tendar) November 19, 2024
Ο Πούτιν επικαιροποίησε το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε, όπως αναφέρει το Tass, το διάταγμα για την επικαιροποίηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή του δόγματος, τα πυρηνικά όπλα είναι ένα μέτρο έσχατης ανάγκης για την προστασία της κυριαρχίας της χώρας. Παράλληλα -εξηγείται- λόγω της εμφάνισης νέων στρατιωτικών απειλών και κινδύνων, η Ρωσία έπρεπε να ξεκαθαρίσει τις παραμέτρους που επιτρέπουν τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Συγκεκριμένα -διαβάζουμε- διευρύνθηκε η κατηγορία των κρατών και των στρατιωτικών συμμαχιών που υπόκεινται σε πυρηνική αποτροπή. Προστέθηκε ο κατάλογος των στρατιωτικών απειλών που απαιτούν την εξουδετέρωση τέτοιων ενεργειών.
Η επίθεση από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους, θα θεωρείται κοινή επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Επιπλέον, είναι δυνατή μια πυρηνική απάντηση από τη Ρωσία σε περίπτωση κρίσιμης απειλής για την κυριαρχία της, μεταξύ άλλων με συμβατικά όπλα, σε περίπτωση επίθεσης στη Λευκορωσία ως μέλους του κράτους της Ένωσης, σε περίπτωση μαζικής εκτόξευσης πυρηνικά όπλα από στρατιωτικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ, drones και άλλα αεροσκάφη και τη διέλευση τους από τα ρωσικά σύνορα.
Η προηγούμενη έκδοση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2020, αντικαθιστώντας ένα έγγραφο που είχε εγκριθεί δέκα χρόνια νωρίτερα.