epa11681812 Smoke rises from buildings as a result of Israeli airstrikes at Dahieh in the southern suburb of Beirut, Lebanon, late 24 October 2024. Israeli airstrikes hit Dahieh in the southern suburb of Beirut after the Israeli Army issued warnings to evacuate the buildings. EPA, WAEL HAMZEH
Το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει πως εξαπολύθηκαν τουλάχιστον δέκα βομβαρδισμοί νωρίς σήμερα το πρωί σε νότια προάστια της Βηρυτού, έπειτα από διαταγές του ισραηλινού στρατού σε κατοίκους να απομακρυνθούν εσπευσμένα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει για πάνω από έναν μήνα το σφυροκόπημα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά στον Λίβανο.
Υλικό που κατέγραψε η τηλεοπτική υπηρεσία του Γαλλικού Πρακτορείου καταγράφει ισχυρές εκρήξεις και στήλες καπνού στη ζώνη.
«Οι επιδρομές προκάλεσαν μαζικές καταστροφές στις περιοχές που έγιναν στόχος», όπου «δεκάδες κτίρια ισοπεδώθηκαν», σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο, που κάνει επίσης λόγο για πυρκαγιές.
Οι νέοι βομβαρδισμοί στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας διεξήχθησαν μερικές ώρες αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με αμερικανούς απεσταλμένους, που πήγαν στο Ισραήλ με σκοπό να επιδιώξουν την επίτευξη προόδου στο εγχείρημα να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο.
Ο πόλεμος που μαίνεται από την 7η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας εξαπλώθηκε στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ διεξάγει από την 23η Σεπτεμβρίου μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολά.
Το Ισραήλ λέει πως θέλει να εξουδετερώσει τη Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή στο βόρειο τμήμα του των περίπου 60.000 κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζα, πριν από έναν χρόνο και πλέον.
Τουλάχιστον 1.829 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.
ΕΞΑΛΛΟΥ: Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε χθες Πέμπτη ότι δέκα άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Κουσάιρ της Συρίας, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσε πως στοχοποίησε «αποθήκες όπλων» της Χεζμπολά.
Η ΜΚΟ, με έδρα τη Βρετανία και ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, έκανε λόγο για τρεις βομβαρδισμούς στην Κουσάιρ, όπου έχει ισχυρή παρουσία η Χεζμπολά, καθώς και σε παρακείμενες περιοχές, ενώ αργότερα έκανε λόγο για νέους βομβαρδισμούς στην ίδια περιοχή.
Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στόχος της μιας επιδρομής ήταν «αποθήκη όπλων και εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στη βιομηχανική ζώνη της Κουσάιρ» και είχε απολογισμό δέκα νεκρούς, επτά άμαχους και τρεις σύρους μαχητές ενταγμένους στη λιβανική Χεζμπολά.
Έγιναν επίσης στόχος κι άλλες αποθήκες στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου και γέφυρα νότια της πόλης, πάντα σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν σε ανακοινωθέν τους ότι στοχοποίησαν «αποθήκες όπλων και κέντρα διοίκησης χρησιμοποιούμενα από τη δύναμη αρ Ραντουάν», επίλεκτη μονάδα της Χεζμπολά.
Πρόσθεσαν ότι «τους τελευταίους μήνες» εξαπέλυσαν πλήγματα για να «μειώσουν τις μεταφορές όπλων από το Ιράν στη Χεζμπολά στον Λίβανο μέσω Συρίας».
«Η ισραηλινή επίθεση προκάλεσε ζημιές στη βιομηχανική ζώνη και κατοικημένες συνοικίες της Κουσάιρ, στον νομό της Χομς» (κεντρικά), μετέδωσε από την πλευρά του το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Το Ισραήλ έχει εντατικοποιήσει τις τελευταίες ημέρες τους βομβαρδισμούς σε περιοχές των συνόρων Λιβάνου-Συρίας όπου βρίσκονται διελεύσεις, θέτοντας εκτός λειτουργίας τα δυο κυριότερα περάσματα.
Διατείνεται πως η Χεζμπολά τα χρησιμοποιούσε για να προμηθεύεται οπλισμό μέσω Συρίας.
Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τον Λίβανο και κατέφυγαν στη Συρία αφότου οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολά και του Ισραήλ μεταμορφώθηκαν σε πόλεμο, την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.
Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη γειτονική του χώρα, βάζοντας στο στόχαστρο τον συριακό στρατό καθώς και οργανώσεις υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη, κυρίως τη Χεζμπολά, που ανέπτυξαν δυνάμεις για να υποστηρίξουν τα στρατεύματα της Δαμασκού.
Χιλιάδες κτίρια σε παραμεθόριους δήμους του νοτίου Λιβάνου έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας επιθέσεων του Ισραήλ μέσα σε χονδρικά έναν μήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.
Τουλάχιστον 5.858 κτίρια υπέστησαν ζημιές ή ισοπεδώθηκαν, αναφέρει το κείμενο, ανάλυση της εφημερίδας βασισμένη στην ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών και βίντεο από ομάδα της. Πρόκειται για χονδρικά το ένα τέταρτο του συνόλου των κτιρίων σε 25 πόλεις και χωριά κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ.
Οι περισσότερες ζημιές —περίπου το 80%— προκλήθηκαν αφότου άρχισαν ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, την 30ή Σεπτεμβρίου (η Post αναφέρει πως οι επιχειρήσεις άρχισαν την 1η Οκτωβρίου).
Έκτοτε, σημειώνει η εφημερίδα, η έκταση των καταστροφών διπλασιάζεται κάθε δυο εβδομάδες.
Κατά το κείμενο, που βασίζει την εκτίμηση αυτή σε βίντεο που αναλύθηκαν, τουλάχιστον εννιά χώροι λατρείας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς σε «ελεγχόμενες» κατεδαφίσεις.
Οι καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολά —που άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Χαμάς, σύμμαχό της, την 8η Οκτωβρίου 2023, την επομένη της άνευ προηγουμένου επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, που υπήρξε έναυσμα της σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας— και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μεταμορφώθηκαν σε πόλεμο από την 23η Σεπτεμβρίου, όταν εξαπολύθηκαν μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον του σιιτικού κινήματος, προτού ισραηλινά στρατεύματα αρχίσουν χερσαίες επιχειρήσεις σε νότιους τομείς της λιβανικής επικράτειας την 30ή Σεπτεμβρίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters- AFP
Βηρυτός, Lebanon
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Ουάσιγκτον, United States
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE