weather symbol
13
ΤΕΤ 27 ΝΟΕ 24 | 10:21
weather symbol
13
ΤΕΤ 27 ΝΟΕ 24 | 10:21
epa11741889 Romanian far-right independent runoff candidate Calin Georgescu speaks during a media statement following his surprise win in the first round of presidential elections, in front of his residence in Izvorani village, about 40 Km north from Bucharest, Romania, 26 November 2024. EPA, ROBERT GHEMENT

TikTokers θα κυβερνούν με… θεατρικές παραστάσεις: Όταν το πολιτικό σύστημα σε διεθνές επίπεδο οδηγεί σε αδιέξοδο μία χώρα

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Θα κυβερνούν όσοι έχουν περισσότερους ακόλουθους στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ΤικΤοκ; Θα εκλέγονται εκείνοι, που διά της πλατφόρμας θα εκφράζουν απόψεις και «απόψεις» και θα αυτοπροσδιορίζονται «εναλλακτική λύση», σε ένα κόσμο γεμάτο αδιέξοδα;

Όλα τα πιο πάνω αφορούν όλες τις χώρες, στις οποίες το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να δώσει λύσεις και διεξόδους. Στην Κύπρο, βιώσαμε και βιώνουμε το «φαινόμενο» Φειδία, το οποίο έχει μη πολιτικά χαρακτηριστικά. Φαίνεται δε να έχει ανοίξει την όρεξη κι άλλων.

Την περασμένη Κυριακή, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, πρώτος εξήλθε ο ακροδεξιός  Καλίν Γκεοργκέσκου, προκαλώντας συναγερμό στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο, που χρονικά τοποθετείται στις 8 Δεκεμβρίου, με την  Ελενα Λασκόνι, αρχηγό κεντροδεξιού κόµµατος της αντιπολίτευσης.

Ο νικητής έκανε εκστρατεία διά των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Όπως αναφέρει το Ρόιτερ,  τα βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του στο Tiktok, όπου έχει 250.000 ακολούθους, όπως και στο Youtube, εστίαζαν στην ορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία, στις οικογενειακές αξίες, στις επιδόσεις του στο τζούντο (είναι κάτοχος µαύρης ζώνης) και στη συµµετοχή του σε Μαραθωνίους.

Σε μια χώρα, η οποία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια στην Ε.Ε., που η ακρίβεια ρίχνει στα τάρταρα τα λαϊκά στρώµατα, η απήχηση τέτοιων απόψεων-φευ- κερδίζουν έδαφος.

  • Ο συγκεκριμένος, ο οποίος χαρακτηρίζεται φιλορώσος, επένδυσε στο φόβο του πολέμου και επιχείρησε να αναδείξει τον συνεχιζόμενο κίνδυνο για τη χώρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία (η Ρουμανία έχει 650 χιλιόμετρα σύνορα με Ουκρανία και φιλοξενεί στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ).

Είναι σαφές ότι η ακροδεξιά έχει κερδίσει έδαφος κι εάν υπολογίσει κανείς και τα ποσοστά ενός πρώην συνοδοιπόρου του Γκεοργκέσκου, του Γκεόργκε Σιμιόν, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος, «Συμμαχία για την Ενότητα των Ρουμάνων», που εξασφάλισε 13,87%, τότε το σύνολο ξεπερνά το 40%.

Είναι προφανές ότι και στην περίπτωση αυτή αξιοποιήθηκε ένα μοντέλο, που κερδίζει έδαφος και αποτελεί το πλέον σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας και επιρροής, που είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά το TikTok.

Η «αποδοχή» των απόψεων μετράται με likes. Τι θέλει, όμως, η κοινωνία που βρίσκεται αδιέξοδο; Λύσεις; Λύσεις δεν προσφέρονται αλλά είναι… παρηγοριά προφανώς να παρακολουθούν τον Καλίν Γκεοργκέσκου, για παράδειγμα, να πηγαίνει εκκλησία, να σταυροκοπιέται, να προπονείται στο τζούντο και να χαμογελά με την οικογένεια του. Έτσι φτιάχνεται το «πακέτο» και σερβίρονται ακροδεξιές πολιτικές.

Στην Κύπρο τι έχουμε βιώσει και βιώνουμε.  Ένας… μάστορας του TikTok, περιορισμένων γνώσεων και μηδενική σχέση με την πολιτική, την πραγματικότητα, προσπέρασε παραδοσιακά κόμματα, που είναι προσκολλημένα στο παρελθόν και στα… ήθη και έθιμα και χωρίς προτάσεις εξασφάλισε 72.000 ψήφους. Υπό κάποιες συγκυρίες θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση.

Χρήστες TikTok ασκούν πολιτική, ενισχύουν την επιρροή τους καθώς «διαβάζουν» το κοινωνικό γίγνεσθαι. Μπορούν, για παράδειγμα, να παρασύρουν με αυτόν τον τρόπο μια κοινωνία στην ακροδεξιά. Ό,τι επιδερμικό και πολλές φορές αστείο δεν είναι επιλογή.

  • Το TikTok, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αλγόριθμο, που «συντροφεύει» τους χρήστες. Πολλές φορές ψυχαγωγεί, ενημερώνει και προφανώς είναι ένα καλό εργαλείο. Άλλες φορές, όμως, επιλέγει «ταΐζει» τους χρήστες με διάφορα ακατάλληλα, παραπλανητικά.

Μπορεί στη Ρουμανία να χάσει στις εκλογές ο Καλίν Γκεοργκέσκου. Έχει, ωστόσο, δώσει το στίγμα και έδειξε τον τρόπο πως ένα αουτσάιντερ, ακίνδυνο πολιτικά, μπορεί να εξασφαλίσει την πρώτη θέση. Προφανώς και θα το μιμηθούν κι άλλοι,  εντός και εκτός της χώρας αυτής.

Ενόψει τούτου, εκφράζει  ανησυχία η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που προ πολλού δεν προσφέρει λύσεις, αντίθετα οι πολιτικές της «παράγουν» προβλήματα. Ανησυχεί και το ΝΑΤΟ, το οποίο όπως δήλωσε ο Μακρόν, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το «ανέστησε».

Είναι, ως γνωστό, ο ίδιος που πριν μερικά χρόνια είχε χαρακτηρίσει τη Συμμαχία «εγκεφαλικά νεκρή». Το ΝΑΤΟ που ανησυχεί για τη Ρουμανία, μετά που έχει… αναστηθεί  σύρει τον κόσμο σε ένα Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου πολλές χώρες- δορυφόροι θα παίξουν το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι αθεράπευτοι και το σύνδρομο της «ενοχής»: Κάποιοι επιμένουν στην πολιτική του κατευνασμού! – Hellasjournal.com

ΔιαβάστεΕπίσης