ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:42
Στο ζενίθ η σύγκρουση Τουρκίας και Ισραήλ, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι διακόπτει επισήμως τις σχέσεις με το εβραϊκό κράτος: «Δεν έχουμε καμιά σχέση με το Ισραήλ, τελεία»…
O ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του διέκοψε επίσημα τις σχέσεις με το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Medya Ege ανέφερε ότι ο Ερντογάν είπε:
“Εμείς, ως κράτος και κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, έχουμε διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ. Δεν έχουμε καμία σχέση με το Ισραήλ αυτή τη στιγμή. Τελεία”.
«[Ο κυβερνών μας συνασπισμός] είναι αποφασιστικός στην απόφασή του να διακόψει τους δεσμούς με το Ισραήλ και θα διατηρήσουμε αυτή τη στάση και στο μέλλον».
Ο Ερντογάν έκανε αυτά τα σχόλια σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο του μετά τις επισκέψεις του στη Σαουδική Αραβία και το Αζερμπαϊτζάν. Ο Ερντογάν τόνισε την καταδίκη του για αυτό που χαρακτηρίζει ως «γενοκτονία» στη Γάζα και τον Λίβανο.
Τόνισε την επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια και άμεση κατάπαυση του πυρός,
«Όπως γνωρίζετε, γίνονται έντονες προσπάθειες για να κρατηθεί ζωντανή η πίεση στο Ισραήλ και να ληφθούν καταναγκαστικά μέτρα εναντίον αυτής της χώρας βάσει του διεθνούς δικαίου». φέρεται να είπε.
Όπως αναφέρει το Newsweek η τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ εξακολουθεί να λειτουργεί και η Ιερουσαλήμ δεν έχει κάνει καμία επίσημη δήλωση σχετικά με τα σχόλια του Ερντογάν.
Το Newsweek επικοινώνησε με την Τουρκική Πρεσβεία στο Ισραήλ για σχόλια μέσω email, χωρίς να έχει λάβει μέχρι στιγμής απάντηση.
- Ο Τούρκος πρόεδρος είναι σφοδρός επικριτής του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια και η τελευταία ανακοίνωσή του σηματοδοτεί μια απότομη κλιμάκωση των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ των δύο κρατών.
Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί απότομα μετά τη συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η οποία είχε σκοπό να συμβολίσει τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο εθνών.
Προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν ισχυρότερη δράση για να εξασφαλίσουν την ελεύθερη ροή βασικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και ιατρικών πόρων, σε όσους πλήττονται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Η Τουρκία έχει αυτοπροσδιορίζεται ως βασικός παράγοντας στις περιφερειακές προσπάθειες παροχής βοήθειας σε Παλαιστίνιους και πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, προσφέροντας τόσο υλικοτεχνική υποστήριξη όσο και πολιτική υπεράσπιση.
Μια αλλαγή στις περιφερειακές συμμαχίες
Η δήλωση του Ερντογάν για διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ έρχεται επίσης σε μια στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις της με άλλες περιφερειακές δυνάμεις , ιδίως τη Σαουδική Αραβία και το Αζερμπαϊτζάν.
- Οι πρόσφατες επισκέψεις του και στις δύο χώρες θεωρήθηκαν ως μέρος μιας προσπάθειας αναβάθμισης της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και ενίσχυσης της επιρροής της στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.Αποστασιοποιώντας τώρα την Τουρκία από το Ισραήλ, ο Ερντογάν σηματοδοτεί μια στροφή προς πιο υποστηρικτικούς δεσμούς με κράτη που επικρίνουν τις ισραηλινές πολιτικές.
Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση Ερντογάν είναι πιθανό να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή, ενώ η απόφαση της Τουρκίας πιθανότατα θα έχει αντίκτυπο στη συμμαχία της με το ΝΑΤΟ και στο ρόλο της στη συνεχιζόμενη συριακή σύγκρουση.
Οι κινήσεις της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας , ειδικά στο πλαίσιο των ζητημάτων της Μέσης Ανατολής, ήταν συχνά ενέργειες εξισορρόπησης μεταξύ αντιτιθέμενων περιφερειακών πλευρών.
Η δέσμευση της Τουρκίας στην Παλαιστινιακή υπόθεση
Η διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ αποτελεί μέρος της μακροχρόνιας υποστήριξης της Τουρκίας για την παλαιστινιακή υπόθεση, η οποία είναι κεντρική στην εξωτερική πολιτική του Ερντογάν για πάνω από μια δεκαετία.
Η κυβέρνησή του έχει συχνά καταγγείλει τις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες στη Γάζα, ζητώντας ισχυρότερα διεθνή μέτρα για να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων.
Η ρητορική του Ερντογάν έχει χτυπήσει τις ευαίσθητες χορδές πολλών στον μουσουλμανικό κόσμο, τοποθετώντας την Τουρκία στο στρατόπεδο των θερμών υποστηρικτών των παλαιστινιακών δικαιωμάτων και εξέχοντα συνήγορο για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.
Ενώ η διπλωματική ρήξη με το Ισραήλ μπορεί να έχει συνέπειες στις σχέσεις της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ , αντανακλά επίσης τον ολοένα και πιο διεκδικητικό ρόλο που αναλαμβάνει η Τουρκία στη διαμόρφωση της γεωπολιτικής της Μέσης Ανατολής.
- Ο Ερντογάν ανησυχεί για τις προθέσεις του Τραμπ για την Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ελπίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση στην Μέση Ανατολή κατά την προεδρική του θητεία, αλλά θεωρεί ανησυχητικά ορισμένα μηνύματα που προέρχονται από την πλευρά του, σύμφωνα με το δίκτυο NTV.
«Μου φαίνεται ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνω διαπιστώσεις επ’ αυτού», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από το Μπακού. «Ελπίζουμε ότι ο Τραμπ θα κάνει διαφορετικά βήματα σε ό,τι αφορά την περιοχή κατά την διάρκεια της θητείας του διότι το μήνυμα που εκπέμπεται κάποιες φορές μας ανησυχεί», δήλωσε σύμφωνα με το NTV.
Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ τον Μάιο, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν έχει αυτήν την στιγμή εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ και καμία διάθεση να τις αναπτύξει.
«Μία Δημοκρατία της Τουρκίας της οποίας ηγείται ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση. Εχουμε κόψει το εμπόριο και τις σχέσεις με το Ισραήλ. Τελεία και παύλα».
Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Γάζα, αλλά δεν έχει επισήμως διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ και η τουρκική πρεσβεία είναι ανοικτή και σε λειτουργία.
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Τουρκία στα Ηνωμένα Εθνη για την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει ότι θα συναντήσει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ με στόχο την επανόρθωση των σχέσεων της Τουρκίας με την γειτονική χώρα, μετέδωσε το CNN Turk.
«Η αποκατάσταση των σχέσεων με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ θα αμβλύνει, ελπίζω, τις εντάσεις στην περιοχή», είπε.
Κατά την εν πτήσει συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργασθεί με τον Ιλον Μασκ στον τεχνολογικό τομέα, εάν υπάρξουν οι ευκαιρίες.
«Ο Μασκ είναι επιχειρηματίας που εργάζεται στους τομείς του διαστήματος και της τεχνολογίας. Η τεχνολογία δεν είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορείς να προχωρήσεις μόνος σου, χρειάζεσαι οπωσδήποτε συνεργασία. Αν υπάρξουν ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα αυτόν, μπορούν να γίνουν βήματα με τον Μασκ», είπε.
Με πληροφορίες από Middle East Eye/ Newsweek
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κωνσταντινούπολη, Turkey