ΑΜΥΝΑ
26/11/2024 | 12:40
Στο Μαξίμου ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε [δείτε τις δηλώσεις]: Προτεραιότητα η δέσμευση των εταίρων στο δυτικό δόγμα εν μέσω δύο πολέμων
Την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Προηγουμένως ο κ. Ρούτε βρέθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου συναντήθηκε με τον κ. Νίκο Δένδια και στο υπουργείο Εξωτερικών όπου είχε συνάντηση με τον κ. Γιώργο Γεραπετρίτη.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Αμυνας, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι σχέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, οι σχέσεις της Ελλάδας με τα κράτη μέλη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή, τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφάλειας, η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και της καινοτομίας καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Στο πρώτο αυτό ταξίδι εργασίας στην Ελλάδα ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας (επί 14 συναπτά έτη) συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
Το μέτωπο της Ουκρανίας είναι αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα την Συμμαχία, ιδίως από την στιγμή που πολλά από τα όπλα που χρησιμοποιεί το Κίεβο προέρχονται από την Δύση, χτυπώντας στην αχανή επικράτεια της Μόσχας.
Και από την άλλη πλευρά έχει απασχολήσει η εκτόξευση του πολύ-ηχητικού βαλλιστικού πυραύλου Ορέσνικ από το Κρεμλίνο και οι συνέχεια με τις απειλές δια στόματος του Ρώσου προέδρου.
Η απόλυτη προτεραιότητα, για τη νέα ηγεσία της Συμμαχίας είναι η δέσμευση τον νατοϊκών εταίρων, στο Δυτικό δόγμα, όπως αυτό διαμορφώνεται με δύο πολέμους σε πλήρη εξέλιξη.
Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες που τηρεί διαχρονικά τον όρο δαπάνης άνω του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αυτό είναι κάτι που αναμένεται να εξάρει ο Ρούτε κατά τη δημόσια παρουσία του στην Αθήνα.
Σήμερα 23 από τα 32 κράτη-μέλη, περνούν τον πήχυ, την ώρα που ο Τραμπ ξιφουλκεί ηχηρά σε κάθε ευκαιρία, απαιτώντας από τους Ευρωπαίους να ξοδεύουν όσα πρέπει από το ΑΕΠ τους σε όπλα και δη αμερικανικά.
Από την ελληνική πλευρά, σε ότι αφορά το ουκρανικό μέτωπο η Ελλάδα εξ αρχής έχει πάρει θέση στην ιστορία, τασσόμενη κατά της επίθεσης που ξεκίνησε η Ρωσία σχεδόν πριν από 3 χρόνια.
Η χώρα μας έχει βοηθήσει ενεργά το Κίεβο τόσο με οπλισμό, όσο και με την παροχή εκπαίδευσης ιπταμένων, γεγονός που είχε τονίσει και ο πρόεδρος Ζελένσκι σε ομιλία του. Και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αφαιρεθεί το παραμικρό από την ελληνική άμυνα το οποίο είναι απαραίτητο ως εργαλείο υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Παράλληλα ο κ. Δένδιας αναμένεται ότι θα σημειώσει την ανάγκη για την αυτόνομη άμυνα της Ευρώπης, τοποθετώντας ως παράδειγμα την συμμετοχή της χώρας κι άλλων ευρωπαικών κρατών στην επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ”.
Επίσης η χώρα μας έχει ξεκινήσει έναν προσεκτικό μαραθώνιο για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα μέσα αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να προσαρμοστεί στην αντιμετώπιση όλων των σύγχρονων απειλών που αναδύονται τόσο στην περιοχή ή σε οποιοδήποτε σημείο απαιτείται η παρουσία τους για εθνικούς ή συμμαχικούς σκοπούς.
Πηγή: ertnews