File Photo Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (Δ) με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν (Α), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Αθήνα, Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν υποδέχεται στις 10:30 το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο Υπουργείο Εξωτερικών . Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και στις 12:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια, θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.
Μετά από μία πορεία περίπου ενάμιση χρόνου, από όταν ξεκίνησαν τα πρώτα «βήματα» του πολιτικού διαλόγου Αθήνας – Άγκυρας, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αναζητώντας κοινό έδαφος για να προχωρήσει η ελληνοτουρκική συζήτηση στο μείζον, την ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, που «ακούει» στο όνομα καθορισμός θαλασσίων ζωνών.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη σύντομη συζήτηση είχαν λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.
Η ελληνική κυβέρνηση, παραμένοντας ευθυγραμμισμένη με τη διαχρονική πάγια «κόκκινη γραμμή» της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, κάνει σαφές ότι το μόνο θέμα που καθίσταται ελληνοτουρκική διαφορά, είναι ο καθορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε τουρκική ρητορική περί «ολιστικής» προσέγγισης. Οι επικεφαλής της ελληνικής και τουρκικής διπλωματίας συναντώνται στη σκιά των εξελίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ερώτημα, που προκύπτει στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, είναι κατά πόσο τελικά, σε αυτή τη φάση, η επανεκλογή Τραμπ «αγγίζει» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, επανέλαβε ότι «η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας», επικαλούμενος ως προς τη νομική ορθότητα της ελληνικής θέσης και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
«Η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας» επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, οριοθετώντας τον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Στη θέση του περί εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, επέμεινε από την άλλη πλευρά, ο Χακάν Φιντάν, στην εφημερίδα Τα Νέα, σημειώνοντας ότι «αν δεν καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις, ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη σε μια ολιστική προσέγγιση».
Η Άγκυρα αιτιολογεί τη θέση της, κάνοντας λόγο για «αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE