ΚΟΣΜΟΣ
18:46
Σκέτος αντισημιτισμός και νέα δίκη Ντρέιφους: Ο Νετανιάχου απορρίπτει «μετά βδελυγμίας» τα εντάλματα σύλληψης κατά του ιδίου και του Γκάλαντ * Κίνηση απαράδεκτη, λένε οι ΗΠΑ – «Σεβαστή» λέει η ΕΕ
Σε μια τεράστια βόμβα μεγατόνων, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα Πέμπτη εντάλματα σύλληψης για τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ για τον πόλεμο στη Γάζα, ένα πρωτοφανές βήμα που έθεσε τους δύο σε κίνδυνο σύλληψης σε μεγάλο εύρος χωρών ανά τον κόσμο.
Οι τρεις δικαστές του Τμήματος Προδικασίας I του ΔΠΔ εξέδωσαν ομόφωνα τα εντάλματα για κατηγορίες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, τα οποία ο ανώτατος εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν ισχυρίζεται ότι διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς στη Γάζα.
- Η απόφαση σηματοδότησε την πρώτη φορά που το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον ηγετών μιας δημοκρατικής χώρας.
Τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Γκάλαντ θα υπόκεινται σε σύλληψη εάν ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε από τις περισσότερες από 120 χώρες που είναι μέρη του ΔΠΔ.
Το δικαστήριο εξέδωσε επίσης ένταλμα για τον στρατιωτικό αρχηγό της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος, ωστόσο, σύμφωνα με το Ισραήλ, σκοτώθηκε από χτύπημα του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα τον Ιούλιο.
Ο Χαν είχε ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον Ντέιφ και τους δολοφονημένους ηγέτες της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε και Γιαχία Σινουάρ για τη σφαγή της τρομοκρατικής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου 2023, που πυροδότησε τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.
Οι διεθνείς αντιδράσεις για τα εντάλματα
Ο χαρακτηρισμός του Νετανιάχου και του Γκάλαντ – ο οποίος απολύθηκε από τη θέση του υπουργού Άμυνας νωρίτερα αυτό το μήνα- σε ύποπτους διεθνώς καταζητούμενους θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες για διαπραγμάτευση εκεχειρίας με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που διαρκεί 13 μήνες. Ωστόσο, οι πρακτικές του συνέπειες είναι ασαφείς.
- Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετέχουν στο δικαστήριο και το ένταλμα δεν έχει μηχανισμό επιβολής, με το ΔΠΔ να βασίζεται στη συνεργασία των κρατών μελών του. Τα κράτη μέλη του ΔΠΔ υποχρεούνται να ενεργούν σύμφωνα με τα εντάλματα σύλληψης του δικαστηρίου, αλλά δεν το έπραξαν πάντα.
Ωστόσο, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ολλανδίας, δήλωσαν ότι θα σεβαστούν τα εντάλματα. Και ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου «πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί», τονίζοντας στους δημοσιογράφους ότι είναι «δεσμευτική» για όλα τα κράτη μέλη του δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών της ΕΕ.
Ο Ισραηλινός εισαγγελέας Yuval Kaplinsky, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου στο Γραφείο του Κρατικού Εισαγγελέα, είπε ότι τα εντάλματα σημαίνουν ότι εάν είτε ο Νετανιάχου είτε ο Γκάλαντ πάνε σε οποιαδήποτε από τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη στο ΔΠΔ, «υπάρχει πιθανότητα να συνελήφθη και να εκδοθεί [για δίκη στη Χάγη]. Υποθέτω ότι θα ενεργήσουν με προσοχή και θα αποφύγουν να βρεθούν σε μια τέτοια κατάσταση».
- Το ΔΠΔ είπε ότι δεν απαιτείται η αποδοχή της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου από το Ισραήλ.
Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει κατηγορηματικά
Η Ουάσινγκον απέρριψε κατηγορηματικά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
«Οι ΗΠΑ απορρίπτουν ριζικά την απόφαση του Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά ανωτέρων Ισραηλινών αξιωματούχων. Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τη βιασύνη του Εισαγγελέα να επιδιώξει εντάλματα σύλληψης και τα ανησυχητικά λάθη της διαδικασίας που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συζητούν τα επόμενα βήματα με τους εταίρους τους.
Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σύμφωνα με την Ουάσιγκτον «το ΔΠΔ δεν έχει νομική δικαιοδοσία σε αυτή την υπόθεση».
Η αντίδραση Νετανιάχου
Το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού δήλωσε ότι η «αντισημιτική απόφαση» του ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ «ισοδυναμεί με μια σύγχρονη δίκη Ντρέιφους».
Υποσχόμενος ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα αποτρέψει το Ισραήλ από το να προστατεύσει τους πολίτες του, το πρωθυπουργικό γραφείο προσέθεσε ότι απορρίπτει «μετά βδελυγμίας» τις «ψευδείς» και «παράλογες» κατηγορίες του δικαστηρίου — και υποστήριξε ότι προέρχονται από τις προσπάθειες του Χαν να «σώσει το τομάρι του από τις σοβαρές κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση» καθώς και από τις πεποιθήσεις «προκατειλημμένων δικαστών με κίνητρο το αντισημιτικό μίσος κατά του Ισραήλ».
«Γι’ αυτό ο εισαγγελέας είπε ψέματα όταν είπε στους Αμερικανούς γερουσιαστές ότι δεν θα ενεργούσε εναντίον του Ισραήλ προτού φτάσει εδώ και ακούσει την πλευρά μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακύρωσε ξαφνικά την άφιξή του στο Ισραήλ τον περασμένο Μάιο, λίγες μέρες αφότου δημιουργήθηκαν υποψίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση, και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Άμυνας», αναφέρει το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ΔΠΔ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει εξωτερική έρευνα για κατηγορίες σεξουαλικής κακής συμπεριφοράς εναντίον του Χαν.
Ο Χαν αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να εξαναγκάσει μια γυναίκα βοηθό σε σεξουαλική σχέση και η απόφαση να ξεκινήσει μια εξωτερική έρευνα ήρθε με το δικαστήριο υπό πίεση από Αμερικανούς γερουσιαστές να μην εκδώσει εντάλματα για τον πόλεμο της Γάζας μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τους ισχυρισμούς περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του Χαν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε επίσης τον εισαγγελέα του ΔΠΔ επειδή ζήτησε τα εντάλματα και εξέφρασε την υποστήριξή του για το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί κατά της Χαμάς. Αυτή την εβδομάδα, ο εισερχόμενος ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τζον Θουν, απείλησε να επιβάλει κυρώσεις κατά του δικαστηρίου εάν εκδώσει τα εντάλματα.
«Η πείνα ως μέθοδος πολέμου»
Ο Χαν ζήτησε τα εντάλματα με τις κατηγορίες ότι το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο αμάχους στη Γάζα και χρησιμοποίησε την πείνα ως μέθοδο πολέμου.
«Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύει ότι τόσο τα άτομα [Νετανιάχου και Γκάλαντ] σκόπιμα και εν γνώσει τους στέρησαν από τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα αντικείμενα απαραίτητα για την επιβίωσή του, όπως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες, καθώς και καύσιμα και ηλεκτρισμό.
Το Ισραήλ απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες, επισημαίνοντας τη σχετικά χαμηλή αναλογία αμάχων προς μαχητές μεταξύ των θυμάτων στη Γάζα και τη χρήση αμάχων από την τρομοκρατική οργάνωση ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ υπογραμμίζει τις δικές του προσπάθειες να επεκτείνει την ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα παρά τις τακτικές λεηλασίες από συμμορίες και τρομοκρατικές ομάδες.
Το δικαστήριο «απέδειξε κατά καιρούς ότι είναι αντισημιτικό», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir, ενώ η υπουργός Μεταφορών Miri Regev χαρακτήρισε τα εντάλματα «νομικό παράλογο».
- Ο Negev, η Galilee και ο υπουργός Εθνικής Ανθεκτικότητας Yitzhak Wasserlauf χαρακτήρισαν τα εντάλματα ως «αντισημιτικές κατηγορίες εναντίον όλων των πολιτών του Ισραήλ» και δεσμεύτηκαν ότι η Ιερουσαλήμ «δεν θα αποθαρρυνθεί και θα συνεχίσει να πολεμά τη δολοφονική τρομοκρατία».
«Απλώς αντισημιτισμός, πάντα αντισημιτισμός», είπε ο υπουργός Στέγασης Yitzhak Goldknopf, επικαλούμενος έναν στίχο από το Βιβλίο των Αριθμών που περιγράφει τους Εβραίους ως «έναν λαό που κατοικεί μόνος, που δεν υπολογίζεται μεταξύ των εθνών».
- Ο Πρόεδρος Isaac Herzog είπε ότι η απόφαση του ΔΠΔ σηματοδότησε «μια μαύρη μέρα για τη δικαιοσύνη [και] την ανθρωπότητα».
Εκδίδοντας εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ, το ΔΠΔ «διάλεξε την πλευρά του τρόμου και του κακού έναντι της δημοκρατίας και της ελευθερίας και μετέτρεψε το ίδιο το σύστημα δικαιοσύνης σε ανθρώπινη ασπίδα για τα εγκλήματα της Χαμάς κατά της ανθρωπότητας», είπε ο Χέρτζογκ, ζητώντας αληθινή ηθική διαύγεια απέναντι σε μια ιρανική αυτοκρατορία του κακού που επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή μας και τον κόσμο».
Το δικαστήριο απέρριψε τα εντάλματα εναντίον του Σινουάρ και της Χανίγιε, που έχουν σκοτωθεί και οι δύο από τότε που ο Χαν υπέβαλε το αίτημα. Αλλά προχώρησε με το μέτρο κατά του Ντέιφ, προφανώς δεν έχει πειστεί ότι ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς είναι πραγματικά νεκρός.
Με πληροφορίες από The Times of Israel/AFP/Reuters