Συνομοσπονδιακό μοντέλο για το Κυπριακό περιγράφουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι στις επαφές τους: Θέλουν να επιβάλουν de facto την απαράδεκτη διευθέτηση των δύο κράτη

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan, who is in Baku for the World Leaders Climate Action Summit of the 29th Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change (COP29), met with Islamist President Ilham Aliyev of Azerbaijan. Photo via Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Τα δυο κράτη θα συμφωνήσουν να έχουν κοινή ομπρέλα με συγκεκριμένα κοινά σημεία επαφής και θα συνυπάρξουν μέσα από μια συνεργασία, πλάι- πλάι και καλής γειτονίας. Έτσι περιγράφει η τουρκική πλευρά μια συμφωνία στην Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι αυτό επιβάλλουν «οι πραγματικότητες» στο νησί.

Και οι πραγματικότητες, κατά την τουρκική πλευρά, είναι εκείνες, οι οποίες επιβλήθηκαν επί του εδάφους με την εισβολή το 1974 και την έκτοτε συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Η περιγραφή του τουρκικού πλαισίου λύσης, παραπέμπει σε ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο, που είναι και το επιδιωκόμενο για την Άγκυρα, καθώς αυτό θα της διασφαλίζει ότι θα ελέγχει ολόκληρο το νησί.

  • De facto λύση δύο κρατων

Είναι σαφές πως μπορεί να μην κατονομάζουν τη λύση δυο κρατών κατά τις επαφές τους Τούρκοι αξιωματούχοι αλλά αυτό εν πολλοίς περιγράφουν. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως ενώ κάνουν ανοίγματα προς κάθε κατεύθυνση για συνεργασίες, είναι ξεκάθαρο ότι το Κυπριακό δεν είναι για την κατοχική πλευρά προτεραιότητα.

Θέλει να αποφεύγει τη συζήτηση του Κυπριακού, υποβαθμίζοντας το ως ζήτημα, καθώς την ενοχλεί. Δεν θέλει η Άγκυρα το Κυπριακό να είναι εμπόδιο στους σχεδιασμούς της. Και ενώ αυτό θα ήταν κίνητρο για λύση, η κατοχική πλευρά παρουσιάζεται όλο και πιο σκληρή και άτεγκτη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του στην πρόσφατη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στη Βουδαπέστη, αναφέρθηκε σε όλα τα διεθνή ζητήματα, όχι όμως στο Κυπριακό. Ούτε και αναφέρθηκε στους Τουρκοκύπριους, όπως συνηθίζει.

Κι αυτό προφανώς δημιουργεί ερωτήματα. Χωρίς να σημαίνει ότι αλλάζει οτιδήποτε, προφανώς και η τουρκική πλευρά ζύγισε τα δεδομένα και αποφάσισε να μην εγείρει το Κυπριακό. Και μη εγείροντας το Κυπριακό δεν αναφέρθηκε ο Ερντογάν απέφυγε αναφορά στους Τουρκοκύπριους.

  • Ανοιχτή γραμμη για πενταμερη

Στο μεταξύ, η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών αναζητεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Η βοηθός Γενική Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους για να καθοριστεί ο χρόνος και ο τόπος της Διάσκεψης.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, από βρετανικής πλευράς έχει ξεκαθαριστεί πως σε μια άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη θα εκπροσωπηθεί, όπως και σε προηγούμενες, σε επίπεδο υπουργού Ευρώπης. Κι αυτό παρά τα όσα είχαν συζητηθεί παρασκηνιακά για εκπροσώπηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Αυτό επιδίωκε η Τουρκία, μετά που δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες της για τετραμερή διάσκεψη.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βρισκόμενος στο Μπακού συμμετέχοντας σε διεθνή διάσκεψη, τα είπε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σε σχέση με το ενδεχόμενο σύγκλησης πενταμερούς διάσκεψης και φαίνεται πως ο Διεθνής Οργανισμός δρομολογεί τούτο καθώς έχουν συναινέσει όλες οι πλευρές. Στο Μπακού ο Νίκος Χριστοδουλίδης είδε, σε μια ολιγόλεπτη συνάντηση και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν πληρώνει ακριβά για να περιφέρει σε “fora” τη μαριονέτα του ψευδοκράτους: Δωροδόκησε με 60 εκατομμυρια δολάρια το Κιργιστάν για μια πρόσκληση στον Ερσίν Τατάρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: