“Συγκυβερνήτης” ο Ίλον Μάσκ; Είναι ο μόνος τον οποίο ακούει ο Τραμπ, οι υπόλοιποι εκτελούν εντολές… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο δελτίο του ΣΚΑΙ με τη Σία Κοσιώνη (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, με την παρουσιάστρια ειδήσεων, Σία Κοσιώνη. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι




Από χθες ξεκίνησαν οι διεργασίες και οι συζητήσεις για την ομάδα των στελεχών, που θα αναλάβουν τις συνομιλίες, εκ μέρους του εκλεγμένου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, για τη μεταβατική περίοδο.

Βεβαίως τον τελευταίο λόγο θα έχει ο εκλεγμένος Πρόεδρος, ο οποίος αποφασίζει και διατάζει, εκτός τον Ίλον Μασκ, τον οποίο παραδέχεται και εμπιστεύεται και ακούει τη γνώμη του.

Τα μέλη της ομάδας των στελεχών θα αναλάβουν στη συνέχεια σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση και θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το όραμα του κ. Τραμπ, που έχει βασιστεί στις αρχές της Maga -“Να κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη”- όχι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ότι και όσα δεν πρόλαβε να πετύχει στην πρώτη προεδρική θητεία είναι βέβαιο ότι θα τα επιβάλει στη νέα.

  • Και δεν θα περιοριστεί μόνο στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό έχουν σημασία και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του με συγκεκριμένους πολιτικούς ηγέτες. Με την εξαίρεση μερικών, οι υπόλοιποι τείνουν προς ένα μείγμα Δημοκρατίας και Αυταρχισμού.

Ο κ. Τραμπ δεν αντέχει ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση -την θεωρεί πολύ νεοφιλελεύθερη- και στα θέματα αυτά τον επηρεάζει αρνητικά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος θα είναι ένας εκ των πρώτων που θα επισκεφθεί στο Λευκό Οίκο.

Θα συνεργαστεί πολύ και με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία είναι φίλη του Ίλον Μάσκ. Τον τελευταίο έχει συναντήσει στη Νέα Υόρκη και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν είμαι τόσο βέβαιος με ποιον τρόπο θα συνεργαστεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος είναι συνηθισμένος να είναι αυτός ο αρχηγός, αυτός να δίνει τις εντολές, και απαιτεί υπάκουους ηγέτες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω την αίσθηση ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας υπερβάλλει όταν υποστηρίζει ότι είναι φίλοι. Αλλά θα το δούμε αυτό στην πράξη.

Αν π.χ. διοριστεί στο υπουργικό συμβούλιο ο Μάικ Πομπέο, αυτόματα προστίθεται στην κυβέρνηση ένας ισχυρός παράγοντας που έχει εξαιρετικά αρνητική γνώμη για τον Πρόεδρο της Τουρκίας.




Από την άλλη είναι και ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, που θα αναλάβει ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος θεωρείται καλός γνώστης των Βαλκανίων και έχει συνεργαστεί με τον πρώην αρχικατάσκοπο, Χακάν Φιντάν όταν και οι δύο ήταν επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών. Τον γνωρίζει και από την “καλή” και από την ανάποδη.

Οι ενημερώσεις εδώ στη Φλόριντα αναφέρουν ότι ο κ. Τραμπ έχει γεμάτο προβλήματα το πιάτο του αλλά είναι και έτοιμος να τα αντιμετωπίσει όλα. Τονίζει σε όλους ότι πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι υποσχέσεις του, άρα θα ξεκινήσει με το μεταναστευτικό όπου θα επιδιώξει μαζικές απελάσεις.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι θα αλλάξει το αμερικανικό κράτος, αλλά και τον κόσμο στη βάση των δικών του αρχών. Αυτό έχει διάφορες ερμηνείες, ιδιαίτερα στα θέματα πολιτικής ορθότητας.




Από τις μέχρι τώρα ενημερώσεις, εξάγεται ένα συμπέρασμα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: Ο εκλεγμένος Πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τους συνεργάτες με τους οποίους θα εργαστεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τα ονόματα που κυκλοφορούν είναι στη βάση υποθέσεων με συνεργάτες του, αλλά όχι με τον ίδιο. Τον ενδιαφέρει να είναι πιστοί στον ίδιο και στις καπιταλιστικές και συντηρητικές αρχές του. Και επίσης θα εξεταστεί η συμπεριφορά τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το πιο ισχυρό -εκτός κυβέρνησης- πρόσωπο θα είναι ο Ίλον Μασκ. Ο δισεκατομμυριούχος φίλος του κ. Τραμπ απέκτησε «δικαιώματα» διότι κατέκτησε ένα μέρος του εκλογικού θριάμβου. Έδωσε και πολλά χρήματα, επηρέασε και εκατομμύρια ανθρώπους. Σίγουρα θα αποκτήσει γραφείο στο Λευκό Οίκο, χωρίς να είναι μέλος της κυβέρνησης.

Απ’ εκεί και πέρα, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προωθήθηκε η υποψηφιότητα του Ρόμπερτ Ομπράιαν και ακολουθούν ο Ρίτσαρντ Γκρένελ και ο Μάρκο Ρούμπιο.

Ο Γκρένελ, που επιδεικνύει ένα περίεργο ενδιαφέρον για την Αλβανία και τη Σερβία, έχει πιο πολλές πιθανότητες να είναι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.




Ο Ομπράιαν είναι σοβαρός, δεν προκαλεί και στάθηκε πάντα στο πλευρό του κ. Τραμπ χωρίς να τον αμφισβητεί. Και ο Ρούμπιο, που έχει σχέσεις με την ελληνική Ομογένεια, είναι δυνατός στην εξωτερική πολιτική, τον βοήθησε και με τους ισπανόφωνους.

Στο Πεντάγωνο παραμένει ψηλά η υποψηφιότητα του Μάικ Πομπέο και ίσως το μόνο αρνητικό του είναι η υποστήριξη στους πολέμους της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.

Για το υπουργείο Οικονομικών, δεν ενδιαφέρεται ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης Τζέιμι Ντάιμον, οπότε πρώτος στον κατάλογο είναι ο Τζον Πόλσον, μεγάλος δωρητής του Τραμπ, που δείχνει μία περίεργη αγάπη για την Ελλάδα αλλά και ο Στηβ Μανουτσιν πρώην υπουργός Οικονομικών στν  πρώτη τετραετία του κ. Τραμπ.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τι θέλει να πει ο …”ποιητής” Ερντογάν; Ξεχνά φαίνεται ότι ο Τραμπ είναι …ελέφαντας και θυμάται τις ψευτοπαλληκαριές του… Ο Μιχάλης Ιγνατίου στο ΣΗΜΕΡΑ του Σκάι

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: