weather symbol
12
ΔΕΥ 6/1/25 | 02:16
Τα γαλλικά Rafale έχουν ήδη κάνει την διαφορά στον ουρανό του Αιγαίου κι αυτό φαίνεται από το άγχος που διακατέχει τους γείτονές μας, οι οποίοι αναζητούν την δική τους λύση. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Rafale και Meteor το «μακρύ δόρυ» που ήρθε ως «ριπή ανέμου» στην Ελλάδα: Η Αεροπορία εκπαιδεύεται απέναντι στα τουρκικά F-16 Viper & Advanced

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Δύο αεροσκάφη Rafale μένουν για να ολοκληρωθεί η παραγγελία των συνολικά 24 αεροσκαφών και όλα δείχνουν ότι Γάλλοι και Έλληνες δεν θα ξεφύγουν από το χρονοδιάγραμμα.

Επιπλέον σημαντική παράμετρος είναι ότι οι δυο συνομιλητές ήδη έχουν προχωρήσει και τις συζητήσεις για την μετέπειτα τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών.

Η Αθήνα δείχνει ότι έχει μάθει πολλά από τα σε κόστος παθήματά της και τώρα φέρεται ότι ξεκαθαρίζει προς κάθε συνομιλητή πως κάθε Follow On Support αποτελεί βασική προτεραιότητα για την μελλοντική συνεργασία.

Και παράλληλα επιδιώκει την συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας σε προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή η 332 Μοίρα «Γεράκι», με τα γαλλικά αεροσκάφη 4,5 γενιάς, μετέχει στο Νατοϊκό «Top Gun» , το TLP στην Ισπανία, όπου ο εκπαιδευτικός κύκλος σε λίγες ώρες πρόκειται να ρίξει αυλαία.

Οι ελληνικές «ριπές ανέμου» το διάστημα της παραμονής τους στο Αλπαθέντε έχουν να αντιμετωπίσουν F-35, Gripen αλλά και Eurofighter Typhoon, τα αεροσκάφη δηλαδή που έχει τάξει ο Γιασάρ Γκιουλέρ στους Τούρκους ιπταμένους.

Τα Rafale F3R δεν θεωρούνται απλά, αλλά είναι, η πιο ολοκληρωμένη πλατφόρμα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ικανή να αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη επάρκεια το αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής Eurofighter Typhoon, ιδίως από την στιγμή που η χώρα μας διαθέτει τους πυραύλους- φόβητρο Meteor οι οποίοι δημιουργούν συνθήκες απαγόρευσης περιοχής.

Στην πολεμική αεροπορία γνωρίζουν ότι η μοναδική επιλογή που δυνητικά μπορεί να αντιπαρατάξει η Τουρκία απέναντι στα Rafale F3R & τους Meteor είναι μόνο το Eurofighter Typhoon κι όχι τα F-16 Viper, όταν αυτά καταφέρει να τα αποκτήσει.

Οι Τούρκοι αποκρυπτογραφούν τόσα χρόνια ότι η Αθήνα πάντοτε προσανατολίζεται στην άμυνα και την αποτροπή, άρα και σε αναγκαστικές air to air μάχες.

Και στον ουρανό του Αιγαίου ή της Μεσογείου η όποια εναέρια μάχη, για την Ελλάδα θα έχει αμυντικό χαρακτήρα.

Μάθε τον αντίπαλό σου…

Για τους δυο τύπους των F-16, Viper & Advanced, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που το αεροπορικό επιτελείο, αλλά και οι πολεμικές μοίρες, ιδίως αυτή των Rafale, θέλει περισσότερα στοιχεία.

Τα F-16 Viper και τα Advanced είναι δυο τύποι αεροσκαφών, όπου το δεύτερο ήδη υπάρχει στην ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου της Τουρκίας, ενώ το πρώτο μελλοντικά θα είναι βασικό εργαλείο, ενδεχομένως και προκλήσεων, της Τουρκίας.

Κατά συνέπεια οι air to air ασκήσεις ανάμεσα στις πολεμικές Μοίρες του Rafale, των Viper & των Advanced, έχουν ξεχωριστή αξία για τους ιπταμένους. Εκεί εξάγονται πολλά συμπεράσματα κατά τις απενημερώσεις, όπου τα στοιχεία μετρήσεων και οι αποκαλύψεις των ραντάρ, μαρτυρούν τα «ευαίσθητα» σημεία που οι αεροπόροι οφείλουν να γνωρίζουν ώστε να αναπροσαρμόζουν τις τακτικές τους.

Οι εναέριες αυτές «συναντήσεις» Rafale & F-16 ξεκίνησαν αμέσως μετά την παραλαβή τους από την 332 Μοίρα, όταν δηλαδή υπήρχε μόλις μια εξάδα αεροσκαφών στην Τανάγρα. Θεωρήθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ν’ αποκρυπτογραφηθούν πολλά και ενδιαφέροντα δεδομένα για τους αεροπόρους, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι η χώρα μας στο μέλλον θα διαθέτει Rafale, F-16 Viper & F-35.

Από το fast track των Rafale στο κράτει…

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην 332 Μοίρα και η συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, μπροστά από τα Rafale F3R ήταν ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα προσπαθεί ν’ ακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις, διατηρεί ισχυρή δύναμη και προσπαθεί να γίνει καλύτερη τόσο για Εθνικούς, όσο και για Συμμαχικούς σκοπούς.

Ο κος. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική προσθήκη και με fast track ρυθμό των Rafale, δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένος γι’ αυτό. Ωστόσο αυτή η ταχύτητα «φωτός» μετά τα νέα γαλλικά αεροσκάφη 4,5 γενιάς δεν έχει φανεί σε κανένα απολύτως εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή που βιώνει ο στόλος, με τα πισωγυρίσματα να διατηρούνται την στιγμή που η γείτονα έχει ξεκινήσει να γιγαντώνεται στην θάλασσα.

Το «κράτει» όμως έχει φανεί ότι υπάρχει και στην αεροπορία και σε αρκετά καυτά θέματα που ταλανίζουν την αεροπορική δύναμη. Ελικόπτερα έρευνας διάσωσης, μεταφορικά αεροσκάφη, ιπτάμενα και επίγεια ραντάρ, είναι μόνο λίγα από τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των αιτούμενων εξελίξεων.

Πάντως στην Τανάγρα, οι χρήστες των πολύτιμων Rafale, περιμένουν μήπως ενισχυθεί και η δική τους πλατφόρμα.

Η Hellasjournal από τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο είχε αναφερθεί στο ενδιαφέρον της 332 Μοίρας αλλά και του αεροπορικού επιτελείου για τα γαλλικά «σφυριά», τους πυραύλους κρούσης «Hammer», αλλά και για τ’ ατρακτίδια σκόπευσης των γαλλικών αεροσκαφών.

Το αεροπορικό επιτελείο καιρό τώρα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Γαλλία, καθώς ήδη από την πολεμική μοίρα της Τανάγρας έχουν εξαχθεί σημαντικά συμπεράσματα, ύστερα από δυο χρόνια χρήσης του αεροσκάφους 4,5 γενιάς.

Και αυτές οι συζητήσεις χαρακτηρίζονται από την μεσο-μακροπρόθεσμη σχεδίαση που αφορά το μέλλον της «γαλλικής σχολής» στην Τανάγρα, αν συνυπολογίσει κανείς και τα όσα έχουν ειπωθεί από την πολιτική ηγεσία, περί ενδεχόμενης προσθήκης Rafale.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ 

 

ΔιαβάστεΕπίσης