Ό,τι χειρότερο για την Τουρκία η πρώτη ομιλία του νέου υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκιντεόν Σαάρ: Μίλησε για «φυσική συμμαχία» στην περιοχή με τους υπό καταπίεση Κούρδους

FILE PHOTO: epa11712897 New Foreign Minister Gideon Saar speaks during the Ministerial change ceremony at the Ministry of Foreign Affairs in Jerusalem, 10 November 2024. The Israeli prime minister appointed Israel Katz to the post of Defense Minister and Gideon Saar as new Foreign Minister after firing Yoav Gallant on 05 November. EPA/ABIR SULTAN




Στην “αχίλλειο πτέρνα” της Τουρκίας έβαλε κατά ριπάς ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κατά την πρώτη του ομιλία. Αναφερόμενος με ιδιαίτερη έμφαση και πολιτική στόχευση, ο Σαάρ μίλησε για την σπουδαιότητα που αποδίδει το εβραϊκό κράτος στην συμμαχία του με τους Κούρδους.

Καθώς το Κουρδικό είναι μείζον θέμα που φέρνει την Άγκυρα σε σύγκρουση πρωτίστως με τις ΗΠΑ, η ομιλία του νέου αρχηγού της ισραηλινής διπλωματίας ήρθε να πολλαπλασιάσει “τα φίδια” που ζώνουν την Τουρκία του Ερντογάν, καθώς με την επερχόμενη νέα διακυβέρνηση στον Λευκό Οίκο η οποία σαφώς προεπιλέγει τη συμμαχία με το Ισραήλ στην περιοχή, δίνει σινιάλα άσχημα για τον “μείζονα” ρόλο που θα ήθελε να παίξει η ίδια – κι όχι το Ισραήλ – στις αμερικανικές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή.

Θα πρέπει να αναμένεται άμεσα οργίλη απάντηση της Άγκυρας, η οποία, παρεμπιπτόντως έσπευσε σήμερα να καταδικάσει για άλλη μια φορά την πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου, καυτηριάζοντας τώρα τις δηλώσεις αξιωματούχων που μίλησαν για προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.

Η ομιλία Σαάρ 

Ο Γκίντεον Σαάρ, στην πρώτη του ομιλία ως νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, έδωσε έμφαση στη μακρά ιστορική σχέση μεταξύ Ισραήλ και Κούρδων, αναφέροντας ότι οι Κούρδοι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα έθνη στον κόσμο χωρίς δική τους κρατική υπόσταση.

Σημείωσε ότι τόσο οι Εβραίοι όσο και οι Κούρδοι, ως μειονότητες στη Μέση Ανατολή, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με καταπίεση και διώξεις από κοινούς εχθρούς, όπως τα εθνικιστικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου.

  • «Σε μια περιοχή όπου πάντα θα είμαστε μειονότητα, οι φυσικές συμμαχίες θα είναι με άλλες μειονότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτές οι συμμαχίες, λέει, θα πρέπει να σχηματιστούν παράλληλα με τις συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες, κάτι που θα γίνει ευκολότερο μετά τους πολέμους με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

«Η σταθερή στάση του Ισραήλ το περασμένο έτος και οι επιτυχίες του στον πόλεμο κατά του ιρανικού άξονα το καθιστούν ακόμα πιο σημαντικό περιφερειακό και διεθνή παίκτη», υποστηρίζει ο Σα’άρ.

Ο Σαάρ εξήγησε πώς οι Κούρδοι της Μέσης Ανατολής είναι διασκορπισμένοι σε τέσσερις χώρες —Τουρκία, Ιράκ, Συρία και Ιράν— με τα εδάφη τους να ονομάζονται αντίστοιχα Μπακούρ, Μπασούρ, Ροζάβα και Ροτζιλάτ. Στο Ιράκ και τη Συρία, οι Κούρδοι απολαμβάνουν ορισμένο επίπεδο αυτονομίας. Στο Ιράκ, η περιοχή του Κουρδιστάν έχει δικαιώματα αυτονομίας που είναι κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα της χώρας. Στη Συρία, οι Κούρδοι έχουν αυτονομία σε μια περιοχή που ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα δέχονται συχνές επιθέσεις από την Τουρκία.

  • Ο Σαάρ υπενθύμισε την εισβολή της Τουρκίας στην κουρδική περιοχή του Αφρίν το 2018 και την εκδίωξη δεκάδων χιλιάδων Κούρδων.

Ο Σαάρ υποστήριξε την ενίσχυση των σχέσεων με τον κουρδικό λαό και τη στήριξή τους απέναντι στην καταπίεση που υφίστανται από Ιράν και Τουρκία, επισημαίνοντας ότι αυτή η σχέση έχει τόσο πολιτικές όσο και στρατηγικές προεκτάσεις για το Ισραήλ.

Εξίσου σημαντική, είπε, είναι και η συμμαχία με τη Δρούζικη κοινότητα στο Ισραήλ και η παρακολούθηση των εξελίξεων για τους Δρούζους στη Συρία και το Λίβανο.

Στη συνέχεια, ο Σαάρ ανέλυσε την ιστορική πολιτική του Ισραήλ να οικοδομήσει ισχυρές σχέσεις με τις μειονότητες της Μέσης Ανατολής και να επιδιώξει συμμαχίες με χώρες που περιβάλλουν τον αραβικό κόσμο, όπως η Τουρκία και το Ιράν πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Σήμερα, η συνεργασία του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες έχει ενισχυθεί σημαντικά με τις Συμφωνίες του Αβραάμ, που οδήγησαν στην κανονικοποίηση των σχέσεων με τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και άλλες χώρες. Παρά τις προκλήσεις από την επιρροή του Ιράν στην περιοχή, ο Σαάρ εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη ειρήνης και με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Σαάρ αναφέρθηκε επίσης στις επιτυχίες του Ισραήλ απέναντι στον «άξονα» του Ιράν, ιδιαίτερα εν μέσω της δύσκολης κατάστασης με την τρέχουσα σύγκρουση του Ισραήλ σε πολλαπλά μέτωπα, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα του πολέμου θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του Ισραήλ στην περιοχή. Μέσα από τη διπλωματία και την ενίσχυση των δεσμών με άλλες μειονότητες, όπως οι Κούρδοι και οι Δρούζοι, το Ισραήλ επιδιώκει να αναδείξει την παρουσία του ως σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

 

Πιέσεις Άγκυρας σε ΗΠΑ να επανεξετάσουν την Κουρδική Συμμαχία στη Συρία

Την ίδια ώρα η Τουρκία ασκεί πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξετάσουν τη στήριξή τους στους Κούρδους μαχητές στη Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν και άλλων ηγετών της χώρας.

  • Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι οι επαφές με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό έχουν αυξηθεί, ενώ ο Ερντογάν έχει επίσης υπονοήσει πιθανή νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για τη δημιουργία επιπλέον ασφαλών ζωνών.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την κουρδική οργάνωση YPG, η οποία θεωρείται σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αποτελεί σημείο έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία την θεωρεί παράρτημα του PKK, που επίσης θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν έχει ήδη αναλάβει παρόμοιες επιχειρήσεις κατά του YPG, και δηλώνει αποφασισμένος να επεκτείνει αυτές τις ζώνες ασφαλείας. Ταυτόχρονα, η Τουρκία προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τη συριακή κυβέρνηση, παρά την παρατεταμένη εχθρότητα μεταξύ τους, αν και η Συρία απαιτεί από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από συριακά εδάφη για να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ για δηλώσεις Ισραηλινών Αξιωματούχων

Η τουρκική πλευρά έσπευσε να ασκήσει σκληρή κριτική στις δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων που μίλησαν για το ενδεχόμενο προσάρτησης της Δυτικής Όχθης.

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει συγκεκριμένα: «Απορρίπτουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων που ζητούν την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Αυτές οι δηλώσεις, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τη λύση των δύο κρατών, αποτελούν απόδειξη ότι ο τελικός στόχος του Ισραήλ είναι η κατάληψη παλαιστινιακών εδαφών. Η ατιμωρησία με την οποία το Ισραήλ ασκεί την πολιτική της γενοκτονίας και κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού ενισχύει περαιτέρω τον Νετανιάχου και τους υποστηρικτές του. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβουν σθεναρή στάση ενάντια στις παράνομες πολιτικές του Ισραήλ».

 

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απευθύνει μήνυμα προς τον λαό του Ιράν: «Υπάρχει κάτι που το καθεστώς Χαμενεΐ φοβάται περισσότερο από το Ισραήλ, είστε εσείς»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: