epaselect epa11704651 Republican presidential candidate Donald J. Trump, joined by his wife Melania Trump and their son Barron Trump, arrives on stage to address supporters at the Election Night watch party in the West Palm Beach Convention Center in West Palm Beach, Florida, USA, 06 November 2024. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
Ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατήγαγε σαρωτική νίκη κατά της δημοκρατικής συνυποψηφίου του Κάμαλα Χάρις και επανέρχεται ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, μπορεί πλέον να ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής υπουργικού συμβουλίου καθώς και άλλων άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησής του.
Το Reuters παρουσιάζει τους κορυφαίους διεκδικητές κάποιων από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια, όπως αυτό της Άμυνας, των Εξωτερικών, της Οικονομίας, του Εμπορίου και της Μετανάστευσης.
Υπουργείο Οικονομικών
Πρώτος υποψήφιος: Τζέιμι Ντίμον
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας JPMorgan Chase & Co, Τζέιμι Ντίμον θεωρείται ισχυρός υποψήφιος για το υπουργείο Οικονομικών.
Ο Ντίμον είναι αντίθετος με μη αναγκαίες, όπως τις χαρακτηρίζει, επαχθείς ρυθμίσεις που επέβαλαν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και άλλες υπηρεσίες και αν ενταχθεί στο υπουργικό σχήμα του Τραμπ, πιθανώς θα πιέσει για την αναίρεσή τους.
Ωστόσο, τον περασμένο Οκτώβριο, οι Times της Νέας Υόρκης ανέφεραν ότι κατ’ ιδίαν ο Ντίμον εμφανιζόταν να προτιμά την Κάμαλα Χάρις για πρόεδρο και θεωρούσε ότι ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για δημόσιο αξίωμα ως υποκινητής των επεισοδίων στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.
Δεύτερος υποψήφιος: Σκοτ Μπέσεντ
Ο Μπέσεντ, βασικός οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, θεωρείται ευρέως ως κορυφαίος υποψήφιος για το υπουργείο Οικονομικών. Επί μακρόν επενδυτής σε hedge fund ο οποίος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Yale για αρκετά χρόνια, ο Μπέσεντ έχει μια θερμή σχέση με τον εκλεγμένο πρόεδρο. Έχει εγκωμιάσει τη χρήση των δασμών ως διαπραγματευτικό μέσο, αλλά και την οικονομική φιλοσοφία του Τραμπ που διαπνέεται από σκεπτικισμό για την ρυθμιστική πολιτική και το διεθνές εμπόριο.
Τρίτος υποψήφιος: Τζον Πόλσον
Για το υπουργείο Οικονομικών ακούγεται και το όνομα του δισεκατομμυριούχου διαχειριστή hedge fund Τζον Πόλσον, εκ των μεγάλων χορηγών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Μάλιστα, ο ίδιος έχει πει σε συνεργάτες του ότι θα ενδιαφερόταν για το πόστο.
Υπέρμαχος των περικοπών φόρων και της απορρύθμισης, ο Πόλσον έχει δημοσίως ταχθεί υπέρ των στοχευμένων δασμών ως εργαλείο διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και της καταπολέμησης αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στο εξωτερικό.
Υπουργείο Εξωτερικών
Πρώτος υποψήφιος: Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν
Ο τέταρτος και τελευταίος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ στη διάρκεια της πρώτης θητείας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, διατηρεί στενές σχέσεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο και συχνά συζητούν για θέματα εθνικής ασφάλειας. Πιθανώς θα αναλάβει τα ηνία του Στέιτ Ντιπάρμτεντ ή κάποιο άλλο κορυφαίο πόστο σχετικό με την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Ο ίδιος διατηρεί επαφές με ξένους ηγέτες, μετά τη λήξη της πρώτης θητείας Τραμπ, και οι απόψεις του θεωρούνται πιο σκληροπυρηνικές από εκείνες ορισμένων συμβούλων του Τραμπ. Ο Ο’Μπράιεν έχει υποστηρίξει περισσότερο τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από πολλούς άλλους Ρεπουμπλικανούς, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ.
Δεύτερος υποψήφιος: Μπιλ Χάγκερτι
Στα φαβορί για το υπουργείο Εξωτερικών συγκαταλέγεται και ο γερουσιαστής από το Τενεσί, Μπιλ Χάγκερτι, που είχε μετάσχει στην ομάδα που εργάστηκε για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Τραμπ το 2016. Διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ιαπωνία και οι απόψεις του συνάδουν ευρέως με εκείνες του Τραμπ, ενώ νωρίτερα φέτος είχε καταψηφίσει ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Τρίτος υποψήφιος: Μάρκο Ρούμπιο
Ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιθανών υποψήφιων αντιπροέδρων του Τραμπ, μέχρι που επέλεξε τελικά τον Τζέι Ντι Βανς και είναι και αυτός υποψήφιος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη νέα κυβέρνηση. Ο Ρούμπιο είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις εξωτερικές υποθέσεις στη Γερουσία, ειδικά όσον αφορά τη Λατινική Αμερική.
Υπουργείο Άμυνας
Πρώτος υποψήφιος: Μάικ Γουόλτς
Ο Γουόλτς είναι όνομα που αναφέρεται για το τιμόνι του υπουργείο Άμυνας, αν και έχει επίσης προταθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ως υποψήφιος για το υπουργείο Εξωτερικών. Ο ίδιος είναι απόστρατος συνταγματάρχης των Ειδικών Δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και νυν βουλευτής από τη Φλόριντα.
Δεύτερος υποψήφιος: Μάικ Πομπέο
Ο Μάικ Πομπέο, γνωστός ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, πρώην διευθυντής της CIA, που είχε διατελέσει ΥΠΕΞ του Τραμπ στην πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο, θεωρείται εκ των φαβορί για το υπουργείο Άμυνας, αλλά δεν αποκλείεται τελικά να καταλήξει σε άλλη θέση που αφορά στην εθνική ασφάλεια, τις υπηρεσίες πληροφοριών ή την αμερικανική διπλωματία.
Αν και είχε σκεφτεί να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις εσωκομματικές εκλογές από τον Τραμπ, ο Πομπέο δεν το έκανε τελικά και τώρα το κλίμα στις σχέσεις τους είναι ξανά φιλικό. Θεωρείται ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας μεταξύ των στενών συμμάχων του Τραμπ.
Τρίτος υποψήφιος: Τομ Κότον
Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ και πρώην αξιωματικός πεζικού. Ο γερουσιαστής του Άρκανσο συγκαταλέγεται και αυτός στους πιθανούς υποψήφιους για το τιμόνι του υπουργείου Άμυνας. Έχει υποστηρίξει σταθερά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Προσωπάρχης Λευκού Οίκου
Πρώτος υποψήφιος: Σούζι Γουάιλς
Μια από τις δύο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, η Σούζι Γουάιλς θεωρείται ότι συγκεντρώνει της περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει καθήκοντα προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.
Αν και οι ιδιαιτερότητες των πολιτικών της απόψεων είναι κάπως ασαφείς, η Γουάιλς πιστώνεται την επιτυχημένη και αποτελεσματική εκστρατεία εκλογής του Τραμπ. Οι υποστηρικτές της ελπίζουν ότι θα ενσταλάξει μια αίσθηση τάξης και πειθαρχίας που συχνά έλειπε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ.
Δεύτερος υποψήφιος: Μπρουκ Ρόλινς
Υποψήφια για το πόστο του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου είναι και η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής του Τραμπ, Μπρουκ Ρόλινς.
Ο Τραμπ έχει στενή προσωπική σχέση με τη Ρόλινς και συχνά της κάνει κομπλιμέντα σε ιδιωτικούς χώρους. Εθεωρείτο γενικά από τους πιο μετριοπαθείς συμβούλους του Τραμπ στην πρώτη του θητεία. Μεταξύ άλλων πολιτικών που υποστήριξε τότε ήταν οι μεταρρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα, που μείωσαν τις ποινές φυλάκισης για ορισμένα σχετικά ήσσονος σημασίας αδικήματα
Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας
Πρώτος υποψήφιος: Κιθ Κέλογκ
Ένας απόστρατος αντιστράτηγος που υπηρέτησε ως αρχηγός του επιτελείου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Τραμπ, ο Κέλογκ έχει λόγο που τον ακούει ο τραμπ και είναι υποψήφιος για πολλές θέσεις που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, αν και δεν είναι σαφές πού ακριβώς θα τοποθετηθεί.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, παρουσίασε στον Τραμπ ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, το οποίο περιελάμβανε τον εξαναγκασμό και των δύο μερών να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τον αποκλεισμό της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στο άμεσο μέλλον, μεταξύ άλλων.
Δεύτερος υποψήφιος: Τομ Χόμαν
Ο Χόμαν, ο οποίος υπηρέτησε ως αναπληρωτής διευθυντής Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής για ενάμιση χρόνο κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, είναι υποψήφιος για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
Ο Τραμπ έκανε την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης κεντρικό στοιχείο της εκστρατείας του, υποσχόμενος μαζικές απελάσεις .
Ο Τραμπ επαίνεσε συχνά τον Χόμαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, ο Χόμαν ήταν κορυφαίος υπέρμαχος της αμφιλεγόμενης πολιτικής χωρισμού παιδιών της κυβέρνησης, κατά την οποία παιδιά μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα κρατούνταν χωριστά από τους γονείς τους.
Τρίτος υποψήφιος: Τσαντ Γουλφ
Ο Γουλφ, ο οποίος υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Τραμπ για περίπου 14 μήνες κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του, μπορεί να έχει μια ευκαιρία να επιστρέψει στο ίδιο υπουργείο.
Ο Γουλφ εφάρμοσε πιστά τις σκληροπυρηνικές μεταναστευτικές πολιτικές του Τραμπ και ανέπτυξε ομοσπονδιακούς πράκτορες στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, για να ελέγξει τις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των ταραχών που ακολούθησαν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, από λευκό αστυνομικό.
Μπορεί να έχει κάποια μειονεκτήματα ωστόσο. Παραιτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2021, λίγες μέρες μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την επαναφορά όσων παραιτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες της θητείας του.
Ο Γουλφ, ωστόσο, επικαλέστηκε τη νομική διαμάχη γύρω από τον διορισμό του ως γραμματέα του υπουργείου εθνικής ασφάλειας – αντί για την επίθεση στο Καπιτώλιο – όταν παραιτήθηκε. Πολλοί δικαστές έκριναν ότι ο διορισμός του από τον Τραμπ, ο οποίος ουσιαστικά παρέκαμψε τη Γερουσία, ήταν παράνομος .
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE