weather symbol
10
ΠΑΡ 27 24 | 04:41
Members of the European Parliament in Strasbourg, France, EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Να πάψει η Ευρώπη να κάνει τα στραβά μάτια στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο, 50χρόνια το νησί παραμένει «ακρωτηριασμένο»: Παρεμβάσεις στην Ευρωβουλή

«Η Ευρώπη πρέπει να πάψει επιτέλους να κάνει τα στραβά μάτια στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο έιχε τίτλο «Καταδίκη της παράνομης μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της αποσχιστικής οντότητας στην Κύπρο και όλων των προσπαθειών νομιμοποίησής της και επανεπιβεβαίωση της ανάγκης για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – 41 χρόνια μετά».

«Η αυτοανακήρυξη του ψευδοκράτους στη Βόρεια Κύπρο υπήρξε μια ανοιχτή πρόκληση στη διεθνή νομιμότητα. Η συνέχιση της ύπαρξής του αποτελεί μια ανοιχτή πληγή στο σώμα της Ευρώπης», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να “συνηθίσει” σ’ αυτή τη βάρβαρη παρανομία, που συνεχίζεται δεκαετίες τώρα, σε δικό της έδαφος – στο έδαφος ενός κράτους-μέλους της», είπε, σημειώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Κύπρο οφείλει να είναι απόλυτη, πλήρης, διαρκής και ενεργή -μέχρι τη δικαίωσή της».

«Η παράνομη αποσχιστική οντότητα, που ανακήρυξε τον εαυτό της σε κράτος και ζητά με θράσος την αναγνώρισή της από τη διεθνή κοινότητα, δεν έχει καμία αυθύπαρκτη υπόσταση: είναι μια μεταμφίεση του κατοχικού καθεστώτος που έχει επιβληθεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και βασίζει την ύπαρξή της στα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και κατοχής», είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε, επίσης, και τη γενικότερη σημασία της ευρωπαϊκής στάσης στο Κυπριακό, σχετικά με όσα συμβαίνουν στις μέρες μας, στη διεθνή σκηνή.

«Η άρνησή μας να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο στέλνει κι ένα μήνυμα σε αυτούς που επιδιώκουν τον αναθεωρητισμό και την αλλαγή συνόρων σήμερα», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε, λέγοντας:

«Η κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους είναι μια πρόκληση για την ίδια την Ευρώπη κι ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η ΕΕ πρέπει να ασκήσει όλη την επιρροή της για την επίτευξη λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η κατοχή και η διχοτόμηση της Κύπρου πρέπει να τελειώσει».

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης

«Πενήντα χρόνια τώρα, η Κύπρος παραμένει “ακρωτηριασμένη”», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, μιλώντας κατά την ειδική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Τον Νοέμβριο του 1983, η τουρκική πλευρά προχώρησε σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και με τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984, το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε την παράνομη αυτή μονομερή ενέργεια, ζητώντας την άρση της και καλώντας όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίσουν ή βοηθήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ψευδοκράτος», είπε, ξεκινώντας την παρέμβασή του ο κ. Κεφαλογιάννης. Και αμέσως προσέθεσε:

«Σήμερα, 41 χρόνια μετά τη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια, αδιάλλακτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η τουρκική και τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία συνεχίζεται και μάλιστα συνοδεύεται από απαράδεκτες αξιώσεις για “λύση δύο κρατών”, από συστηματικές προσπάθειες επιβολής νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια και στη Νεκρή Ζώνη, καθώς και στη εκστρατεία στην οποία έχει επιδοθεί για τη διεθνή αναβάθμιση του παράνομου ψευδοκράτος στα κατεχόμενα».

Η Τουρκία, συνέχισε ο κ. Κεφαλογιάννης, παρά τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ (Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Άγκυρας 21/09/2005) εμμένει στην άρνησή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία» και «50 χρόνια τώρα, η Κύπρος ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ευρωπαϊκό κράτος τελεί υπό στρατιωτική κατοχή μετά την παράνομη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας. 50 χρόνια τώρα, η Κύπρος παραμένει “ακρωτηριασμένη”».

Η Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω σε αρχές και αξίες που καταδικάζουν τους ιστορικούς αναθεωρητισμούς από όπου και αν προέρχονται, είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ότι «δεν αρκεί να καταδικάσουμε απερίφραστα το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα. Δεν αρκεί να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό».

Τώρα είναι η ώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Κορυφής) να εντείνουν τις δράσεις τους για την επανένωση της Κύπρου, για την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο πλαίσιο μίας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. «Αποτελεί ιστορικό μας χρέος. Ιστορική μας ευθύνη», είπε, καταλήγοντας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Χρυσ. Μπίκατζικ
Στρασβούργο, Γαλλία

Μαργαρίτης Σχοινάς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η διευθέτηση στην Κύπρο αποτελεί βασικό ζήτημα για την ΕΕ* Η λύση δύο κρατών δεν στέκεται σε καμία βάση

ΔιαβάστεΕπίσης