Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Καλημέρα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
«Δεσμευόμαστε για κατώτατο μισθό 950 ευρώ το 2027» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, προαναγγέλλοντας έκτακτο επίδομα τον Δεκέμβριο για τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς.
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ δήλωσε πως είμαστε όλοι συγκλονισμένοι με τις εικόνες στη Βαλένθια και τις απώλειες ανθρωπίνων ζώων. Σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρχαν αστοχίες στη Βαλένθια και τόνισε ότι πάντα προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα» και στη Φαίη Μαυραγάνη είπε ότι στην Ελλάδα έχουμε το 112 και σήμερα σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Αττικής θα εξεταστεί μεταξύ άλλων να εξασφαλίσουμε ότι ο Κηφισός θα είναι πάντα καθαρός.
«Υπάρχει σχεδιασμός. Υλοποιείται. Δαπανούμε πάνω από 2 δισ. ευρώ στην πολιτική προστασία», ανέφερε σημειώνοντας την ανάγκη να αυξηθούν και οι ευρωπαϊκοί πόροι.
Σχετικά με την έκρηξη στους Αμπελοκήπους ανέφερε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΕΛ.ΑΣ και ειδικά στην αντιτρομοκρατική. «Κάθε τέτοιο περιστατικό δίνει ευκαιρία στην αντιτρομοκρατική να εξιχνιάσει με μεγαλύτερη ταχύτητα αυτά τα οποία ενδεχομένως γνώριζε και παρακολουθούσε», πρόσθεσε.
Για τον κατώτατο μισθό δήλωσε ότι θα είναι στα 950 ευρώ το 2027 και θα έχει αυξηθεί περίπου κατά 50% από το 2019. Η αύξηση αυτή είπε ότι ανεβάζει συνολικά το επίπεδο των μισθών στη χώρα κάτι που είναι η κεντρική προεκλογική του δέσμευση.
«Ο μέσος μισθός η άποψη μου είναι ότι θα είναι πάνω από 1.500 ευρώ το 2027. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνονται οι μισθοί. Η πορεία των μισθών είναι πολύ ενθαρρυντική. Είναι η καλύτερη απάντηση στην επιμονή ακρίβεια. Μετά το 2027 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Με νόμο δεν μπορεί να μειώνεται και λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό για το 20% των φτωχότερων νοικοκυριών. Συμπαρασύρει και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Λαμβάνει υπόψη και την παραγωγικότητα της οικονομίας», πρόσθεσε.
Για τις συλλογικές συμβάσεις ανέφερε ότι πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό των μισθών που καθορίζονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Σχετικά με τους φόρους που η κυβέρνηση έχει πρόθεση να μειώσει ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό υπάρχουν 12 επιπρόσθετες μειώσεις φόρων.
«Εφημερίες του ΕΣΥ. Αυτοτελή φορολόγηση με 22%. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος το 2025. Αναπροσαρμογή στη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και πολλές ακόμα μειώσεις. Πακέτο μειώσεων φόρων που αποδεικνύουν ότι όσο η οικονομία πηγαίνει καλά έχουμε τη δυνατότητα να μειώνουμε φόρους», πρόσθεσε.
«Όταν λίγοι κλέβουν το κράτος, αυτό είναι εις βάρος των πολλών. Να πολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Χρησιμοποιώντας και την ψηφιακή τεχνολογία. Και οι ψηφιακές συναλλαγές μας βοηθούν να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή, ειδικά στο ΦΠΑ», σημείωσε.
Για την παρέμβαση της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αν κόστισε στην κυβέρνηση, είπε ότι σίγουρα είχε κάποιο κόστος. «Αποδεικνύει η κυβέρνηση ότι έχει πρόθεση να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που είναι καλές για το σύνολο της οικονομίας. Αν κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται μπορεί να ζητήσει και να βρει το δίκιο του», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς. «Η προσωπική διαφορά είναι ο τελευταίος μνημονιακός φόρος. Το έχουμε στο τραπέζι. Θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας», ανέφερε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE