weather symbol
15
ΤΡΙ 26 ΝΟΕ 24 | 17:07
weather symbol
15
ΤΡΙ 26 ΝΟΕ 24 | 17:07
epa11739652 People hold placards as they gather in a flash mob promoted by the Italian Labour Union (Uil) to mark the International day for the elimination of violence against women, in front of the Palace of Justice, Genoa, Italy, 25 November 2024. EPA/LUCA ZENNARO

Τραγικά και απαράδεκτα συμπεράσματα: Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση βίωσε έμφυλη βία σύμφωνα με στοιχεία Eurostat

Περίπου 50 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 18 – 74 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (31%) έχουν βιώσει σωματική βία, συμπεριλαμβανομένων απειλών, ή σεξουαλική βία στην ενήλικη ζωή τους.

Αυτό αναδεικνύουν στοιχεία του 2021 τα οποία συγκεντρώνουν από κοινού η Eurostat, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Η Eurostat δημοσίευσε τα στοιχεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).

Συγκρίνοντας τα στοιχεία για τη συχνότητα της έμφυλης βίας ανάλογα με ηλικιακή ομάδα στην ΕΕ, το 35% των γυναικών της ομάδας 18 – 29 ετών ανέφεραν ότι βίωσαν έμφυλη βία, σε σύγκριση με το 24% της μεγαλύτερης ηλικιακής ομάδας (65-74 ετών).

Μη ασφαλές ακόμα και το σπίτι

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι για πολλές γυναίκες το σπίτι τους δεν είναι πάντα ασφαλές μέρος. Το 2021, το 18% των γυναικών που είχαν δηλώσει πως κάποια στιγμή είχαν σύντροφο, ανέφεραν πως βίωσαν σωματική ή σεξουαλική βία από σύντροφό τους. Αν ληφθεί υπόψη και η ψυχολογική βία, το ποσοστό αυξάνεται στο 32%.

Επίσης, το 20% των γυναικών στην ΕΕ έχει βιώσει σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, από άτομο που δεν ήταν σύντροφος τους. Το 9% έχει βιώσει εξευτελιστικές ή ταπεινωτικές πράξεις εκτός του βιασμού, ένα άλλο 7% έκανε λόγο για σωματική και όχι σεξουαλική βία και το 4% έχει βιώσει βιασμό.

Το ποσοστό των γυναικών που δήλωσαν ότι είχαν βιώσει βία από άτομα που δεν ήταν σύντροφοί τους ήταν υψηλότερο στη Φινλανδία (47%), τη Σουηδία (42%), τη Δανία (38%), τις Κάτω Χώρες (36%) και το Λουξεμβούργο (34%). Αντίθετα, η Βουλγαρία (6%), η Πολωνία (8%) και η Τσεχία (10%) κατέγραψαν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών περιπτώσεις βίας από άτομα που δεν ήταν σύντροφοι των γυναικών, αφορούσαν την κατηγορία εξευτελιστικών ή ταπεινωτικών σεξουαλικών πράξεων εκτός του βιασμού. Τα ποσοστά κυμαίνονταν από 24% στη Φινλανδία και 22% στη Σουηδία μέχρι 2% στη Βουλγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Γιώργος Κακούρης
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Σύρραξη στο σερβικό κοινοβούλιο: Μπουνιές, κλωτσιές, χυδαίες ύβρεις * Η αντιπολίτευση ζητά παραίτηση της κυβέρνησης για την τραγωδία του Νόβι Σαντ [videos]

ΔιαβάστεΕπίσης