ΚΥΠΡΟΣ
10:20
Με συμμετοχή Κύπρου η κοινή δήλωση χωρών στα ΗΕ με αφορμή την παρέλευση 1.000 ημερών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
«Πρέπει να αναγκάσουμε τους Ρώσους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ο μόνος τρόπος να το πράξουμε αυτό είναι μέσω της ισχύος» δήλωσε την Τρίτη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Σερχί Κισλίτσια.
Ο Ουκρανός διπλωμάτης απαντούσε σε ερωτήσεις, μετά από δηλώσεις στον Τύπο με αφορμή την παρέλευση 1.000 ημερών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπου, ανέγνωσε εκ μέρους μιας συμμαχίας χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κοινή δήλωση, την οποία συνυπογράφει και η Κύπρος. Παρόντες ήταν μόνιμοι αντιπρόσωποι συμμαχικών χωρών.
Τονίζοντας την αναγκαιότητα της ενότητας μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας, πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αποτρέψουμε τον πόλεμο».
Όταν ρωτήθηκε για πυρηνικές απειλές, ο κ. Κισλίτσια απέρριψε την ιδέα ότι η ηγεσία της Ρωσίας θα καταφύγει σε τέτοια μέτρα. «Δεν πιστεύω ότι κάποιος στη ρωσική ηγεσία είναι αρκετά γενναίος για να αυτοκτονήσει», είπε.
Αναφερόμενος στην πιθανότητα πυρηνικής κλιμάκωσης, ο κ. Κισλίτσια παρατήρησε ότι στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «εξηγήθηκε πολύ καλά, πριν λίγο καιρό, τι θα συνέβαινε αν τολμούσε να κάνει τα πράγματα με τα οποία απειλεί τον δυτικό κόσμο».
Στην κοινή δήλωση σημειώνεται η συλλογική καταδίκη της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας, επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη προς την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και οι εκκλήσεις για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.
Το ορόσημο των 1.000 ημερών πολέμου περιγράφεται ως μια τραγική υπενθύμιση της σημασίας της διασφάλισης του διεθνούς δικαίου και της αντίστασης στις προκλήσεις κατά της παγκόσμιας τάξης.
«Επαναβεβαιώνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της· και επαναλαμβάνουμε ότι η απόπειρα παράνομης προσάρτησης μέρους του κυρίαρχου εδάφους της Ουκρανίας από τη Ρωσία δεν έχει καμία ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν αποτελεί βάση για οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος τους» αναφέρεται στη δήλωση.
Οι συνεχιζόμενες αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας σε περιοχές με πυκνή κατοίκηση και κρίσιμες υποδομές, κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, επισημάνθηκαν ως αιτίες τεράστιων ανθρώπινων δεινών, περιλαμβανομένων θυμάτων, εκτοπισμών και εκτεταμένων καταστροφών. Η συμμαχία επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να διασφαλίσει την απόδοση ευθυνών για εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου και τη δικαιοσύνη για τα θύματα, ιδίως για τα παιδιά.
«Καταδικάζουμε τις αμείωτες και αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και πολιτικές υποδομές κρίσιμης σημασίας στην Ουκρανία, κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, που αυξάνουν καθημερινά τον απολογισμό των θυμάτων, των εκτοπισμένων και της καταστροφής» υπογραμμίζεται.
Η σημασία της προστασίας των αμάχων και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας
Στη δήλωση τονίζεται η σημασία της προστασίας των αμάχων και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση των δεινών που προκάλεσε η εισβολή και εκφράζεται βαθιά ανησυχία για τις ευρύτερες παγκόσμιες συνέπειες του πολέμου, όπως οι αρνητικές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια, τη σταθερότητα της ενέργειας, την πυρηνική ασφάλεια και το περιβάλλον.
«Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε την απόδοση ευθυνών για εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου και τη δικαιοσύνη για όλα τα θύματα αυτής της επιθετικότητας, ιδίως τα παιδιά. Αυτή η δέσμευση είναι ουσιαστική για την πρόληψη μελλοντικών θηριωδιών παγκοσμίως» αναφέρεται στην δήλωση.
Οι χώρες στην κοινή τους δήλωση επανέλαβαν την απαίτησή τους προς τη Ρωσία να σταματήσει την επιθετικότητα και υπογράμμισαν την αναγκαιότητα μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και καλούν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς να εντείνουν τη στήριξή τους στις διπλωματικές προσπάθειες, αναφέροντας το ψήφισμα ES-11/6 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τη Σύνοδο για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον Ιούνιο του 2024.
Οι χώρες εξέφρασαν την ακλόνητη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, επαναβεβαιώνοντας την ενότητα στην επιδίωξη μιας λύσης βασισμένης στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Η κοινή δήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογράμμιση της ανάγκης για συνεχιζόμενη διεθνή αλληλεγγύη, ώστε να διασφαλιστεί ότι το διεθνές δίκαιο θα επικρατήσει όπου κι αν αμφισβητείται.
Την κοινή δήλωση υπογράφουν εκτός της Κύπρου, η Αλβανία, η Ανδόρα, η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Κροατία, η Ελλάδα, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, τα Νησιά Μάρσαλ, η Μικρονησία (Ομόσπονδες Πολιτείες), το Μονακό, το Μαυροβούνιο, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, το Παλάου, η Παραγουάη, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Δημοκρατίας της Μολδαβίας, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ρουμανία, ο Άγιος Μαρίνος, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Ουρουγουάη, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΓΓΑ/ΕΑΝ/ΑΓΚ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ