ΑΜΥΝΑ
00:10
Με καταβολές από τις ισραηλινές αναχαιτίσεις στη Μέση Ανατολή η αρχιτεκτονική της πολυεπίπεδης αντιαεροπορικής- αντιβαλλιστικής ομπρέλας που βρίσκεται προ των πυλών της Ελλάδας
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Τρία δοκιμασμένα αντιαεροπορικά συστήματα στο πεδίο της Μ. Ανατολής πρόκειται να γίνουν μέρος του ελληνικού «θόλου».
Πριν από λίγα 24ωρα, στις 11 Νοεμβρίου, γράφαμε στην Hellasjournal «ανάμεσα στα «hard kill» μέσα θα υπάρχει κι ένα το οποίο δεν έχει αποδεσμευτεί σε άλλον χρήστη. Πρόκειται για όπλο μακρού πλήγματος, ιδιαίτερα ισχυρό {…}»
Ο λόγος ήταν για το κοινοπρακτικό αντιαεροπορικό/ αντιβαλλιστικό σύστημα David’s Sling.
Ωστόσο ο ελληνικός θόλος δεν θα στηριχτεί μόνο στη «σφεντόνα του Δαυίδ» καθώς πρόκειται για ένα πολύ-στρωμματικό όπλο, το οποίο θα έχει πυραύλους (hard kill), διαφόρων τύπων και βεληνεκούς, θα διαθέτει αισθητήρες, παρεμβολείς (soft kill), στοιχεία ηλεκτρονικού πολέμου, κ.ο.κ.
Γνώστες του αντικειμένου λένε περιγραφικά πως ο «θόλος» μπορεί να είναι ακόμη κι ένα σύστημα στην διπλανή πόρτα και να δουλεύει από εκεί χωρίς κανείς ν’ αντιληφθεί την αξία των στοιχείων άμυνας που προσφέρει.
Με τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024 -35 δημιουργείται ενιαίος αντιαεροπορικός και αντί – drone «θόλος» σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο μονάδας.#elladadynati pic.twitter.com/5p3uLTGd15
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 14, 2024
Ο hard kill θόλος
Spyder, Barak MX, David’s Sling, ενώ κανείς δεν αποκλείει ότι και η «σιδερένια δέσμη» ενδεχομένως θ’ αποτελέσει κι αυτή μέρος του πολύ-επίπεδου θόλου.
Ιδίως για το διαφορετικό αυτό όπλο η Hellasjournal από τον Μάιο (28/05) είχε αποκαλύψει τις προχωρημένες συζητήσεις του ελληνικού επιτελείου με τους Ισραηλινούς, για την λεγόμενη αντιαεροπορική «δέσμη», το Iron Beam.
Το Spyder είναι το σύστημα που φέρει είτε πυραύλους Python με υπέρυθρο, είτε του ενεργού ραντάρ I-Derby. Αν και όπλα αέρος- αέρος, η αντιαεροπορική τους έκδοση προσφέρεται ενισχυμένη ως προς την τροφοδοσία τους και προώθησή τους από την κατασκευάστρια εταιρεία.
Οι Ισραηλινοί έχουν εξάγει το Spyder σε χώρες της Ανατολής, της Ασίας αλλά και του Κόλπου. Το Spyder θεωρείται ένα αντιαεροπορικό μικρού- μέσου βεληνεκούς, με τους πυραύλους του και τα ραντάρ του να «κλειδώνουν» απειλές από τα 10 έως τα περίπου 43 ναυτικά μίλια, ενώ δρα περίπου ως 52.000 πόδια.
Η «οικογένεια» των Spyder διαθέτει τρεις εκδόσεις, «SR/ER», «ML/LR» & το Spyder AiO. Οι δυο πρώτες θυμίζουν λίγο, πολύ τις γνωστές αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες, ενώ η τρίτη έκδοση θεωρείται μια αυτόνομη μονάδα, αρκετά πιο ευέλικτη και με λιγότερες «ανάγκες» διοίκησης.
Επιθετικά ελικόπτερα, Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, ρουκέτες, βαλλιστικοί πύραυλοι συμπεριλαμβάνονται στα «kills» του συστήματος Spyder.
Στην «αρχιτεκτονική» των hard kill συστημάτων συμπεριλαμβάνεται και το επίσης Ισραηλινό Barak MX. Πρόκειται για το δικτυοκεντρικό, διαλειτουργικό σύστημα αεράμυνας «σημείου», δηλαδή αυτό που θα εγκατασταθεί πολύ πιθανό σε νησιωτικές τοποθεσίες.
Και όταν λέμε «σημείου», το μόνο βέβαιο είναι ότι η εμβέλεια των όπλων του συστήματος Barak MX, δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα στον Έβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου. Το βεληνεκές των πυραύλων εδάφους- αέρος του συγκεκριμένου συστήματος ποικίλουν, από τα 35 χιλιόμετρα ως και τα 150!
Η «σφεντόνα του Δαυίδ» έχει τον αντιαεροπορικό/ αντιβαλλιστικό ρόλο, με πυραύλους που φτάνουν ακόμη και τα 300 χιλιόμετρα με την ταχύτητα των 7 και πλέον Mach.
Το David’s Sling πρόκειται να εξαχθεί στην χώρα μας και είναι η πρώτη φορά όπου οι Ισραηλινοί δίνουν το πράσινο φως να βγει εκτός συνόρων αυτό το σύστημα που αποτελεί μέρος της ισραηλινής αεράμυνας.
Ο κορεσμός…
Το συγκεκριμένο σύστημα διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στις δυο επιθέσεις της Τεχεράνης προς το Τελ Αβίβ, αναχαιτίζοντας δεκάδες υπερηχητικούς και βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν.
Βεβαίως από τις δυο επιθέσεις της άνοιξης και της 1ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι καμία αεράμυνα δεν είναι άτρωτη ακόμη κι αν σε αυτή υπάρχει συμμαχική υποστήριξη από ισχυρές δυνάμεις όπως πχ των ΗΠΑ.
Δεν ήταν λίγοι οι πύραυλοι του Ιράν που χτύπησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ισραήλ, ακόμη και εμβληματικά κτίρια σημαντικών υπηρεσιών στο Τελ Αβίβ.
Σε κάθε περίπτωση η προμήθεια τριών διαφορετικών συστημάτων μαζί με τα ραντάρ και τους αισθητήρες τους εκτινάσσουν τις δυνατότητες αεράμυνας της Ελλάδας η οποία έχει παραμένει σε παλαιότερα συστήματα, με το πιο προηγμένο και διαλειτουργικό, εκείνο των Patriot.
Εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
Υπάρχουν πολλές πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, ακόμη και ανώτατες, οι οποίες σημειώνουν ότι με αυτή την προ των πυλών συμφωνία, υπάρχει αντισταθμιστικό όφελος προς την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Οι Ισραηλινοί ακόμη και λόγω της παρατεταμένης έκρυθμης κατάστασης στην πατρίδα τους αναζητούν κοντινές χώρες συμμάχους με τους οποίους θα μπορούν να δημιουργήσουν γραμμές παραγωγής σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον.
Κατά τις συνομιλίες, όπως λένε οι ίδιες πηγές, οι Ισραηλινοί έχουν δείξει θετικοί για την μεταφορά τεχνογνωσίας, επαναπιστοποίησης πυραύλων και κατασκευή ηλεκτρονικών, επί ελληνικού εδάφους είτε με ιδιωτικές εταιρείες, είτε ακόμη και με εκείνες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.
Τα πρακτορείο Reuters επικαλείται Έλληνες αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους «Το σύστημα θα ακολουθεί τα πρότυπα του Iron Dome του Ισραήλ και άλλων συστημάτων που αναχαιτίζουν πυραύλους μικρού και μεγάλου βεληνεκούς οι οποίοι εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια πληγμάτων από γειτονικές χώρες εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Γάζα και τον Λίβανο.»
«Η Ελλάδα επιθυμεί να επενδύσει στην άμυνά της για να συμβαδίσει με την Τουρκία, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και ιστορικό αντίπαλό της, η οποία αναπτύσσει επίσης τη δική της αεράμυνα, παρά την κάποια βελτίωση των διμερών σχέσεων» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.
Και καταλήγει το δημοσίευμα, «Παρά τη μερική βελτίωση στις επί μακρόν ταραγμένες σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, τον πολύ μεγαλύτερο γείτονά της στα ανατολικά, οι δύο χώρες παραμένουν σε αντιπαράθεση για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων, των ενεργειακών πόρων και του εναέριου χώρου στην ανατολική Μεσόγειο».
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ