ΑΜΥΝΑ
22:52
Οι πύραυλοι θα φέρουν τα πάνω κάτω στις αεροναυτικές επιχειρήσεις: Το δόγμα του στρατηγικού πλήγματος ως μέθοδος αποτροπής και στόχος η αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL
Δυο πύραυλοι αφορούν το μέλλον της αποτρεπτικής ισχύος, κυρίως συνδυαστικά στην περίπτωση αεροναυτικών επιχειρήσεων.
Δυο όπλα που δεν θεωρούνται, αλλά είναι τα λεγόμενα «στρατηγικού πλήγματος», με εμβέλεια που ξεπερνά τα 1.000 χλμ.
Έως σήμερα, οι γαλλικοί SCALP EG των Rafale και Mirage 2000-5 είναι ίσως το πιο «μακρύ δόρυ» που διαθέτει το ελληνικό αεροπορικό οπλοστάσιο ως όπλο κρούσης.
Η Αθήνα, πιστή στο αποτρεπτικό, αμυντικό δόγμα, καθώς κανένα κράτος δεν απειλείται από την χώρα μας, έχει φροντίσει να διαθέτει πλειάδα όπλων αποτροπής και λιγότερα κρούσης.
Σταδιακά τα τελευταία χρόνια και μέσα από τη νέα δομή, προκύπτει ότι η Ελλάδα ενισχύει την πυριτιδαποθήκη της και σε όπλα κρούσης, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις την προσθήκη των ισραηλινών Rampage & Spice, για τα οποία πολλές φορές έχουμε γράψει ρεπορτάζ στην Hellas Ξournal.
Η προσθήκη στο μέλλον JASSM ER & «MdCN», δημιουργούν νέα δεδομένα σε τακτικό επίπεδο, ενώ σε πολιτικό- διπλωματικό κάνει τον οποιονδήποτε δυνητικό αντίπαλο να ζυγίσει αν μπορεί ν’ αντιπαρατεθεί.
Και σε επιχειρήσεις που υπάρχουν αεροπορικές- ναυτικές ισχυρές δυνάμεις, με αυτά τα όπλα στις φαρέτρες τους δίνουν την δυνατότητα επιλογής στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία για την λεγόμενη «ευέλικτη ανταπόδοση μέσω στρατηγικού πλήγματος», επισημαίνουν στρατιωτικοί κύκλοι.
Το ελληνικό επιτελείο έχει καταγράψει τις πραγματικές απειλές που υπάρχουν για την χώρα μας. Μεγάλος αριθμός βαλλιστικών πυραύλων, U-CAV δηλαδή οπλισμένα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη καθώς και μια πλειάδα όπλων που μπορούν να φέρουν στις πτέρυγές τους αντίπαλα μαχητικά.
Η ανάπτυξη του πολύ-στρωμματικού θόλου είναι λύση αποτροπής, σημειώνουν στρατιωτικές πηγές. Αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί να μην υπάρχει και επιθετική επιλογή ως απάντηση.
JASSM ER για F-16 Viper & F-35
Για τον πύραυλο JASSM ER έχει μιλήσει κατά το παρελθόν ο ίδιος ο Αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας καθώς επίσης και για τον ΑΙΜ-120D ως μια παράλληλη ενίσχυση με τους Meteor.
Η απάντηση στο επίσημο ερώτημα της Αθήνας για την διαθεσιμότητα και την τιμή του JASSM ER βρίσκεται καιρό πλέον στην Ελλάδα. Πότε θα γίνει μια παραγγελία είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί ν’ απαντηθεί προς το παρόν.
Το μόνο που υπάρχει ως καταγεγραμμένη πληροφορία είναι ότι η ενίσχυση με όπλα θεωρείται συνάρτηση της εξέλιξης του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 σε Viper, αλλά και εκείνου που αφορά τα F-35.
Συμπερασματικά, το 2028 εκτός από τα έργα στην Ανδραβίδα, το διακριτικό της αεροπορίας στα stealth αεροσκάφη, τους ιπταμένους στις ΗΠΑ, θα είναι ενδεχομένως η χρονιά παραγγελίας όπλων, αέρος- αέρος και κρούσης.
Ο JASSM έχει την δική του ξεχωριστή ιστορία για την πολεμική αεροπορία καθώς πρώτη φορά είχε ζητηθεί το 2009, όταν δηλαδή αγοράστηκαν τα 30 F-16 Block 52 Advanced του Αράξου.
Βεβαίως ο τότε JASSM δεν ήταν ο πύραυλος των 1000 και πλέον χιλιομέτρων, αλλά ένα όπλο μακρού πλήγματος περίπου 400 χιλιομέτρων. Η έκδοση ER που έχει «στοχοποιηθεί» από την πολεμική αεροπορία είναι αποτέλεσμα περαιτέρω έρευνας και ανάπτυξης, η οποία ολοκληρώθηκε σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα.
Όμως οι Αμερικανοί εν έτει 2009 είχαν προφασιστεί ότι ο πύραυλος τελούσε υπό ανάπτυξη, οπότε δεν αποδεσμεύτηκε για την Ελλάδα. Αντιθέτως την ίδια χρονιά είχε αποδεσμευτεί για τα F-16 Advanced της Πολωνίας τα οποία αγοράστηκαν ταυτόχρονα με της χώρας μας.
Η εμβέλεια του AGM-158B ή JASSM ER, επισήμως καταγράφεται ως άνω των 900 χιλιομέτρων και με κεφαλή βάρους που ξεπερνά τα 450 κιλά. Θεωρείται χαμηλού προφίλ (σ.σ. μετά την εκτόξευσή του χρησιμοποιεί το ανάγλυφο σε χαμηλό ύψος ως τον στόχο) , ταξιδεύει υποηχητικά 0,95 mach και λαμβάνει στοιχεία διόρθωσης μέσω GPS κι άλλων μέσων.
«MdCN»
Η ανακοίνωση από το ναυπηγείο του Λοριάν στη Γαλλία αλλά και η αποστροφή στον λόγο του κ. Δένδια «περί στρατηγικού πλήγματος», στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με την προσθήκη του πυραύλου «MdCN» στις ελληνικές FDI, δείχνει την «ρότα» πως εκτός από τις φρεγάτες, ενδεχομένως να υπάρξει η ίδια δυνατότητα και στην μελλοντική υποβρύχια δύναμη του στόλου.
Ο πύραυλος των 1.400 κιλών, όπου η κεφαλή μόνο ξεπερνά τα 300, εμβέλειας άνω των 1.000 χιλιομέτρων και με απόλυτα ελεγχόμενη κατεύθυνση, τον καθιστά όχι απλώς φόβητρο αλλά ένα όπλο ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας.
Στο πολεμικό ναυτικό ομιλούν για ένα στρατηγικό άλμα στο μέλλον και σημειώνουν ότι στην ευρύτερη γειτονιά μας δυνητικός αντίπαλος με πρόσβαση σε τέτοιες δυνατότητες δεν υπάρχει, ακόμη κι αν ο ίδιος έχει αναπτύξει σημαντικά επιτεύγματα στην αμυντική του βιομηχανία.
Το γεγονός ότι οι «MdCN» ήρθαν εν έτει 2024 κι όχι τέσσερα χρόνια νωρίτερα, όταν συμφωνήθηκε η αγορά των Belh@rra, αφορά δυο λόγους. Ο πρώτος ήταν δημοσιονομικός και ο δεύτερος με την καταγεγραμμένη γιγάντωση της απειλής που υπάρχει για την χώρα μας από πλειάδα όπλων που κατασκευάζει με ταχείς ρυθμούς η Τουρκία.
Ο Ευρωπαϊκός «Tomahawk» εκτός από όπλο στρατηγικού πλήγματος, λειτουργεί και ως ένας πύραυλος ψυχολογικού πολέμου για οποιονδήποτε αντίπαλο, ιδίως όταν γνωρίζει ότι έχει δοκιμαστεί επιτυχώς στο πεδίο της Συρίας το 2017, αλλά και πολύ πρόσφατα στην Ουκρανία.
Με αυτά ως δεδομένα, η πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό εισέρχονται σταδιακά σ’ ένα κλειστό κλαμπ δυνάμεων που θα κρατούν το μακρύτερο δόρυ του στρατηγικού πλήγματος…
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ