Είναι οι Κούρδοι το “αγκάθι” του Ισραήλ στα πλευρά του Ερντογάν; Η Ιερουσαλήμ αναθερμαίνει τις συμμαχίες με τους ορκισμένους εχθρούς της Αγκυρας

FILE PHOTO: epa10762136 Members of the Kurdish community take part in a demonstration marking the 100th anniversary of the Treaty of Lausanne , in Lausanne, Switzerland. EPA, JEAN-CHRISTOPHE BOTT




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal – Αθήνα 

Ανησυχία στην Άγκυρα προκαλεί η έγερση «Κουρδικού ζητήματος» από το Ισραήλ, σε μια στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει νέα επίθεση εναντίον των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, για να προκαταλάβει τις αποφάσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Συγχρόνως θέλει να ξεδιπλώσει μια νέα «πρωτοβουλία», ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξη του κουρδικού στοιχείου στην Τουρκία, ώστε να εξασφαλίσει μια νέα επανεκλογή στη θέση του Προέδρου.

Η παρέμβαση του Ισραήλ υπέρ των Κούρδων έρχεται μαζί με την είδηση ότι τα ηνία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αναλαμβάνουν ο Μάικ Γουόλτς, ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, και ο Μάρκο Ρούμπιο, ως υπουργός Εξωτερικών, που και οι δύο στο παρελθόν έχουν στηρίξει σθεναρά τη συμμαχία με το κουρδικό στοιχείο στη Βόρεια Συρία.

  • Η παρεμβαση Σάαρ

Οι δηλώσεις του νέου Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Γιδεόν Σάαρ, έχουν προκαλέσει συναγερμό στην Άγκυρα, καθώς ο υπουργός, όχι μόνο έθεσε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση των σχέσεων με τις αραβικές χώρες, αλλά τάχθηκε υπέρ της ενδυνάμωσης των δεσμών του Ισραήλ με τις μειονότητες της περιοχής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους Κούρδους.

«Οι Κούρδοι είναι ένα από τα μεγαλύτερα έθνη χωρίς κράτος. Είναι φυσικοί μας σύμμαχοι», δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «αποτελούν εθνική μειονότητα σε τέσσερις χώρες, με αυτονομία σε δύο από αυτές – de facto στη Συρία και de jure στο σύνταγμα του Ιράκ. Υποφέρουν από καταπίεση και επιθετικότητα, ειδικά από το Ιράν και την Τουρκία. Πρέπει να τους προσεγγίσουμε και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας, καθώς υπάρχουν τόσο διπλωματικές διαστάσεις όσο και διαστάσεις ασφαλείας σε αυτό».

  • Ο εφιάλτης του Ερντογάν 

Ο Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας να εκμεταλλευθεί και το ρευστό τοπίο, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου στις ΗΠΑ έσπευσε να προαναγγείλει νέα στρατιωτική παρέμβαση στη Βόρεια Συρία και στο Βόρειο Ιράκ, με πρόσχημα βεβαίως την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος ηγέτης θέλει να προκαταλάβει τις εξελίξεις, εξουδετερώνοντας τους Κούρδους, κυρίως στη ΒΑ Συρία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους σε μια de facto αυτόνομη περιοχή.

Για την Τουρκία, η παρουσία αυτόνομης οντότητας στα νότια σύνορά του, που θα ελέγχεται από δυνάμεις που θεωρεί ότι συνδέονται με το PΚΚ έχει δαιμονοποιηθεί.

Καθώς ξυπνά τους εφιάλτες περί σχεδίων διαμελισμού της Τουρκίας και δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, που θα ενώσει τα εκατομμύρια των Κούρδων, που τώρα ζουν διάσπαρτοι στην Τουρκία, στη Συρία, στο Ιράκ και στο Ιράν.

Η έναρξη τουρκικής επιχείρησης στη Β. Συρία θα προκαλέσει αντιδράσεις καθώς ούτε καν το καθεστώς Άσαντ δεν θέλει να δει την Τουρκία να καταλαμβάνει «προσωρινά» και άλλο έδαφος της Συρίας, ενώ οι Αμερικανοί είναι προφανές ότι θα λάβουν μέτρα προστασίας των δυνάμεών τους, που βρίσκονται σε βάσεις μαζί με τους Κούρδους του YPG.

Ούτε το Ισραήλ πάντως θα μείνει αδιάφορο σε μια τέτοια κίνηση της Τουρκίας, η οποία θα εξουδετερώσει μια ισχυρή ένοπλη ομάδα, η οποία δεν είναι εχθρική για το Ισραήλ και θα αφήσει μια μεγάλη περιοχή της Συρίας στον έλεγχο της Τουρκίας αλλά και ανοικτή στην επιρροή του Ιράν.

Ο Ερντογάν με «λαγό» τον εθνικιστή σύμμαχο του Ν. Μπαχτσελί επιδιώκει να απομονώσει αυτούς που θεωρεί ως συνοδοιπόρους του PΚΚ και να αποσπάσει έτσι τη στήριξη των κουρδικών ψήφων αλλά και του φιλοκουρδικού κόμματος που θα τον διευκολύνουν. είτε στην αλλαγή συντάγματος, είτε σε πρόωρες εκλογές, που θα του δώσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσει μια ακόμη θητεία στην Pροεδρία της Δημοκρατίας, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα, προσκρούει στον συνταγματικό περιορισμό για δυο θητείες.

  • Οι δεσμοί Κουρδων – Ισραήλ

Οι δεσμοί του Ισραήλ με τους Κούρδους ανάγονται στο παρελθόν, αμέσως μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Ήδη, από τη δεκαετία του 1960, το Ισραήλ ενίσχυε τους Κούρδους της περιοχής με όπλα και χρήματα, ώστε να συλλέγουν πληροφορίες για τους Άραβες γείτονες, με τους οποίους το Ισραήλ βρισκόταν σε διαρκή ένταση.

Αργότερα, το 2014, το Ισραήλ προσπάθησε να πείσει τους Αμερικανούς να υποστηρίξουν την προσπάθεια για ανεξαρτησία του Κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ, μέσω δημοψηφίσματος.

Η προσπάθεια αυτή δεν ευδοκίμησε, καθώς κρίθηκε ότι θα αποσταθεροποιούσε το Ιράκ. Παρ’ όλα αυτά, το Ισραήλ συνέχιζε να προμηθεύεται πετρέλαιο από την αυτόνομη Κουρδική οντότητα στο βόρειο Ιράκ και, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, ακόμη και πρόσφατα συνέχιζε η προμήθεια κουρδικού πετρελαίου, μέσω του τουρκικού λιμανιού του Σεϊχάν.

Οι Εβραίοι και οι Κούρδοι, στη Μέση Ανατολή, έχουν συχνά αντιμετωπίσει κοινούς εχθρούς, όπως τον Χουσεΐν στο Ιράκ, το Ιράν και το συριακό εθνικιστικό κίνημα. Το Κουρδικό ζήτημα βρέθηκε διαχρονικά στο στόχαστρο της Άγκυρας, η οποία πλέον αποτελεί έναν από τους πιο ακραίους αντιπάλους του Ισραήλ, με αφορμή και τη Γάζα, φτάνοντας ορισμένες φορές σε ρητορικό επίπεδο να υιοθετεί στάση παρόμοια με το καθεστώς των μουλάδων του Ιράν.

  • Ο ρόλος των Δρούζων 

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην άλλη μεγάλη μειονότητα της περιοχής, τους Δρούζους, το 10% των οποίων ζουν στο Ισραήλ ως Ισραηλινοί πολίτες, ενώ οι υπόλοιποι είναι διαμοιρασμένοι σε Λίβανο και Συρία. Με τους Δρούζους, το Ισραήλ έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, ενώ η εθνική αυτή ομάδα έχει ισχυρό ρόλο στο Λίβανο.

Οι κοινότητές τους στη Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική «ζώνη ασφαλείας», αλλά και επιρροής για το Ισραήλ.

Για πολλούς αναλυτές είναι σαφές ότι η Αραβική Άνοιξη και ο πόλεμος κατά του ISIS υπονόμευσαν τον χάρτη που είχε διαμορφωθεί από την εποχή της αποικιοκρατίας στη Μέση Ανατολή. Η τρέχουσα αντιπαράθεση του Ισραήλ με το Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη των δυνάμεων και επανασχεδιασμό του χάρτη.

Μέσα σε αυτό το ασταθές και απρόβλεπτο σκηνικό, είναι λογικό το Ισραήλ να αναζητά τοπικούς συμμάχους και φίλους και η Τουρκία να βλέπει παντού εχθρούς…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Γιατί προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία ο πιθανός διορισμός του Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ; Γνωρίζει τα προβλήματα που προκαλεί ο Ερντογάν στη Μεσόγειο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: