epa11707794 US President Joe Biden arrives to deliver remarks on the results of the 2024 presidential election during an address to the nation in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, USA, 07 November 2024. President Biden stated he accepts the choice the country made, after Republican presidential candidate Donald J. Trump was declared the winner of the 2024 US presidential election over Democratic presidential candidate US Vice President Kamala Harris. EPA, GRAEME SLOAN
Ο Τζο Μπάιντεν, αντιμέτωπος με ταπείνωση σε διεθνές επίπεδο μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, θα μεταβεί από τη 14η ως τη 16η Νοεμβρίου στο Περού και από τη 17η ως τη 19η στη Βραζιλία για τις συνόδους της APEC και της G20.
Θα κάνει άνευ προηγουμένου παράκαμψη στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, για να εκφραστεί σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η εκπρόσωπός του.
«Σχεδιάζει να συμμετάσχει και στις δύο συνόδους», αυτή των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Λίμα κι αυτή των ηγετών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη στο Ρίο, είπε η Καρίν Ζαν-Πιερ.
Το ταξίδι μόλις δυο μήνες προτού ο κ. Μπάιντεν παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ρεπουμπλικάνο δημαγωγό, που αρνείται ότι υπάρχει η κλιματική κι ετοιμάζεται να ασκήσει πολιτική επιθετικού προστατευτισμού, με την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αγαθά.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος θα κάνει ενδιάμεση στάση στη Μανάους της Βραζιλίας (βορειοανατολικά), για να «επισκεφθεί το δάσος του Αμαζονίου, να συζητήσει με τοπικούς ηγέτες, αυτόχθονες και άλλους, που εργάζονται για τη διατήρηση και την προστασία αυτού του εξαιρετικά σημαντικού οικοσυστήματος», σημείωσε η κυρία Ζαν-Πιερ αργότερα, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Τόνισε για την πρώτη επίσκεψη του είδους που θα κάνει αμερικανός πρόεδρος.
Στο Ρίο, ο κ. Μπάιντεν θα έχει συνάντηση με τον βραζιλιάνο ομόλογό του Λούλα και θα συμμετάσχει στην G20, κατά την οποία θα παροτρύνει τους άλλους ηγέτες να υπάρξει συνεργασία για «την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η πείνα, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και το άχθος του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών».
Ωστόσο, ο αμερικανός απερχόμενος πρόεδρος μάλλον θα χρειαστεί να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες συμμάχων της Ουάσιγκτον και άλλων όσον αφορά τις αποφάσεις που ετοιμάζεται να λάει ο Ρεπουμπλικάνος ο οποίος πρόκειται να τον διαδεχθεί τον Ιανουάριο.
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Περού και στη Βραζιλία για να συμμετάσχει στις συνόδους της APEC και της G20 —όπου νωρίτερα ανακοινώθηκε πως θα είναι επίσης παρών ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν—, ενημέρωσε το Πεκίνο.
Θα επισκεφθεί τη Λίμα από τη 13η ως τη 17η και το Ρίο από τη 17η ως την 21η Νοεμβρίου, διευκρίνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Χουά Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στο Περού, ο κ. Σι «θα συμμετάσχει στην 31η σύνοδο (…) της APEC», της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού των 21 μελών και θα κάνει επίσημη επίσκεψη.
Κατόπιν, θα μεταβεί στη Βραζιλία —της οποίας η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος, με τις διμερείς ανταλλαγές να φθάνουν τα 180 δισεκατομμύρια το 2023— για τη σύνοδο των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών.
Αφότου επέστρεψε στην εξουσία πέρυσι, ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα αποδύθηκε σε άσκηση λεπτής ισορροπίας. Θέλει να βαθύνει τη σχέση με το Πεκίνο, αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσει τη σχέση με την Ουάσιγκτον.
Η Βραζιλία και η Κίνα επιδιώκουν να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητών στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αντίθετα με τις δυτικές χώρες, δεν επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία.
Τον Ιούνιο, επίσκεψη που έκανε ο βραζιλιάνος αντιπρόεδρος Ζεράλντου Άλκμιν στην Κίνα εκλήφθηκε ως ένδειξη πως ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Βραζιλίας στο πρόγραμμα επενδύσεων των «νέων δρόμων του μεταξιού» (επισήμως γνωστού με την ονομασία «Μια ζώνη, ένας δρόμος».
Το πρόγραμμα, που άρχισε το 2013, σκοπό έχει την κατασκευή υποδομών και την ανάπτυξη θαλάσσιων, οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων ηπείρων, ειδικά σε αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Χιλή, Βολιβία, Ισημερινός, Περού, Βενεζουέλα) εντάχθηκαν στο ήδη πρόγραμμα αυτό, κεντρικό άξονα της στρατηγικής του προέδρου Σι με σκοπό την αύξηση της κινεζικής επιρροής σε διεθνές επίπεδο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ουάσιγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Πεκίνο, China
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE