ΓΝΩΜΕΣ
15/11/2024 | 06:10
Η Λευκωσία έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Ουάσιγκτον αναλαμβάνοντας ρόλο ίσως μεγαλύτερο από αυτόν που της αναλογεί: Ωριμότητα και αξιοπιστία…
Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ, Καθημερινή – Αθήνα
Δεν χρειάζεται να είσαι απρόβλεπτος ή να πατάς σε «πολλές βάρκες» για να είσαι αποτελεσματικός και να ισχυροποιείς τη θέση της χώρας σου.
Πολλές φορές η πρώτη προσέγγιση αποτελεί συνταγή για καταστροφή, κάτι που επανειλημμένως έχει αποδειχθεί, όχι μόνο γενικότερα στον κόσμο, αλλά και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον ελληνισμό, με κορυφαίο παράδειγμα τη δραματική εξέλιξη του Κυπριακού που κατέληξε στην εισβολή του ’74 και στη συνεχιζόμενη κατοχή επί μισό αιώνα.
Μπορείς να είσαι σταθερός, αξιόπιστος και προβλέψιμος με τη σωστή έννοια του όρου. Και, φυσικά, διορατικός για να χαράσσεις μια πολιτική που πρωτίστως θα υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας σου, αλλά παράλληλα, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, θα συμβαδίζει με αυτά άλλων ισχυρών παικτών του γεωπολιτικού παζλ.
Οι επισημάνσεις γίνονται με αφορμή τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, την πρώτη σε τέτοιο επίπεδο ύστερα από περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, που για πολλούς θεωρείται «σκληρός» στο εθνικό ζήτημα, έχει στην πράξη αποδειχθεί ρεαλιστής και, τελικά, αποτελεσματικός.
- Στενή συνεργασία
Η Λευκωσία έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Ουάσιγκτον –αναλαμβάνοντας ρόλο ίσως μεγαλύτερο από αυτόν που της αναλογεί– χωρίς να έχει προβεί σε κάποια «παραχώρηση».
Η στενή συνεργασία οδήγησε σε διμερή αμυντική συμφωνία και στρατηγικό διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ παράλληλα προωθήθηκε η στενή συνεργασία Λευκωσίας με το FBI για την από κοινού αντιμετώπιση της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Σε αντίθεση με άλλους, σε άλλες εποχές, ο κ. Χριστοδουλίδης όχι μόνο έχει υιοθετήσει έναν σαφή δυτικό προσανατολισμό, αλλά επενδύει σε αυτόν με πρακτικές κινήσεις που προφανώς εκτιμώνται εκεί που πρέπει. Και αυτό χωρίς να διαταράσσει στενούς ιστορικούς δεσμούς με άλλους παράγοντες.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος με την Ελλάδα, όπως και το ανάλογο σκηνικό με την Αίγυπτο.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή έφερε την Κύπρο στο προσκήνιο και η τελευταία αξιοποίησε στον μέγιστο βαθμό τη συγκυρία. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου με την παροχή υποδομών, λιμανιών και αεροπορικών βάσεων είχε πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Ταυτόχρονα, στο διπλωματικό πεδίο οι κινήσεις της Λευκωσίας είναι προσεκτικά σχεδιασμένες και ενισχύουν την υπεραξία της, καθώς επιχειρούν να ανταποκρίνονται σε ανάγκες σημαντικών παικτών στην περιφερειακή σκακιέρα.
Φυσική απόρροια αυτής της ώριμης σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον είναι η ισχυροποίηση του διπλωματικού αποτυπώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο εύλογα δικαιούται να εξαργυρώσει σε άλλα θέματα, αυξημένου ενδιαφέροντος για την ίδια.
* Αθανάσιος Έλλις
Διευθυντής e-Kathimerini
- Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ