ΚΥΠΡΟΣ
09:48
Η Λευκωσία δεν έχει ενημέρωση για την πενταμερή συνάντηση με συμμετοχή της Βρετανίας στο τέλος Ιανουαρίου, την οποία ανακοίνωσε ο Τατάρ από τις Βρυξέλλες: «Καιρός για νέο αφήγημα στο Κυπριακό» διαμηνύει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Πενταμερή συνάντηση στο τέλος Ιανουαρίου με συμμετοχή και της Βρετανίας έσπευσε να ανακοινώσει από τις Βρυξέλλες, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη στον «Φιλελεύθερο» η Λευκωσία πάντως δεν έχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για το πότε θα γίνει η πολυμερής συνάντηση, ούτε εάν η δήλωση του κατοχικού ηγέτη έγινε μετά από ενημέρωση που είχε ή αν πρόκειται απλά για εκτίμηση του.
Σε ο,τι αφορά τη συμμετοχή της Βρετανίας, είναι κάτι το οποίο υποστήριζε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η συμμετοχή των Βρετανών δεν είναι σε χαμηλότερο επίπεδο, όπως υποστήριξε στις δηλώσεις του ο Ερσίν Τατάρ αλλά θα είναι στο επίπεδο που ήταν και στο Κραν Μοντανά.
Η Λευκωσία αναμένει ότι θα έχει σύντομα ενημέρωση τόσο για την ημερομηνία σύγκλησης της πενταμερούς διάσκεψης όσο και για τη συνάντηση των δύο ηγετών για άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων.
Μιλώντας χθες ενώπιον δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο ηγέτης των κατεχομένων επανέλαβε την προσήλωσή του στη λύση των δύο κρατών «εντός της ΕΕ», όπως είπε, ενώ τόνισε πολλές φορές την ανάγκη για «αναγνώριση της κυριαρχίας» του ψευδοκράτους.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Ε.Τατάρ επιβεβαίωσε επίσης την παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου «αλλά σε χαμηλότερο πολιτικά επίπεδο, ώστε όλοι να είμαστε ευχαριστημένοι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επομένως, στη συνάντηση, πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, θα συμμετέχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και ο υφυπουργός -πιθανότατα- του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Ερσίν Τατάρ ρωτήθηκε από το Euronews και για τη νέα συνάντηση των δύο ηγετών για άνοιγμα οδοφραγμάτων. Όπως είπε, έχει ζητήσει από τις τεχνικές υπηρεσίες να εξετάσουν ποιό είναι το οδόφραγμα που αν ανοίξει θα διευκολύνει τους τουρκοκυπρίους.
«Εμείς θέλουμε να ανοίξουμε το οδόφραγμα Χασπολάτ (σ.σ. Μια Μηλιά) στην ανατολική Λευκωσία από όπου περνάνε κυρίως φορτηγά και εμπορικά οχήματα.
Η ελληνική πλευρά αναμένουμε να δούμε τι θα ζητήσει, νομίζω ότι μπορούμε να ανοίξουμε δύο οδοφράγματα», τόνισε, χωρίς πάντως να προσδιορίζει το πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται ότι από ελληνοκυπριακής πλευράς προτείνεται το άνοιγμα του Πυροΐου ή των Κοκκίνων.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πήγε στις Βρυξέλλες για κοινωνικές μόνο επαφές με την τουρκυπριακή ομογένεια.
Η τουρκική πρεσβεία οργάνωσε μια συνάντηση με μικρό αριθμό ανταποκριτών των Βρυξελλών, όπως είπε ο κ. Τατάρ «για να μεταφέρει το μήνυμα των τουρκοκυπρίων».
Χριστοδουλίδης: Καιρός για νέο αφήγημα
«Το στάτους κβο στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί βιώσιμη επιλογή, ούτε για τον λαό μας αλλά ούτε για την ΕΕ και την περιοχή», δήλωσε χθες μεταξύ άλλων από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Εν συνεχεία, είπε ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε ως βασικότερη προτεραιότητά του την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017 και την επανένωση του τόπου και του λαού της Κύπρου.
«Αυτές οι προσπάθειές μας οδήγησαν και στην πρόσφατη σύγκληση από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, της άτυπης συνάντησης, στη Νέα Υόρκη, η οποία δημιούργησε νέα δυναμική για περαιτέρω θετικές εξελίξεις, για τις οποίες είμαστε πανέτοιμοι να εργαστούμε έτσι ώστε να φέρουν θετικά αποτελέσματα με βασικό στόχο την επίλυση του Κυπριακό», σημείωσε.
«Είναι καιρός πια για ένα νέο αφήγημα. Μια ανεξάρτητη επανενωμένη Κύπρος, ικανή να διατηρήσει και να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή, είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη, αλλά και για τον κόσμο», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
«Η επανένωση της χώρας μας, του τελευταίου διαιρεμένου και υπό κατοχή κράτους μέλους της ΕΕ και μιας υπό κατοχή χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα μπορούσε, ανάμεσα σε άλλα, να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή και, ταυτόχρονα, να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας τόσο στην περιοχή, στην Ευρώπη και στον κόσμο», συμπλήρωσε.
ΠΗΓΗ: philenews.com
Στην Κύπρο σήμερα ο Μπορέλ για τη Συμμαχία Δύο Κρατών στο Μεσανατολικό* Θα συνεχίσει τον Λίβανο