FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης (Α), συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Δ), στον Λευκό Οίκο, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αμερική. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ, Λευκωσία
Τα τελευταία 70 τουλάχιστον χρόνια η Κύπρος ήταν το διαχρονικό θύμα των διαπλεκόμενων συμφερόντων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, γενικά του ΝΑΤΟ και της χαϊδεμένης Τουρκίας.
Τα αντικρουόμενα συμφέροντα ανατολής και δύσης, δηλαδή του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας με οποιοδήποτε καθεστώς, έδιναν στην Τουρκία το πλεονέκτημα να ελίσσεται και νά κερδίζει όλο και περισσότερα ανταλλάγματα από τη δύση. Η γεωγραφική της θέση της δίνει ένα τεράστιο γεωπολιτικό πλεονέκτημα.
Αυτό το πλεονέκτημα έδινε στην Τουρκία τη δυνατότητα να απαιτεί και το ΝΑΤΟ να εκπληρώνει όλες τις παράλογες απαιτήσεις της. Κι ακόμα ανάγκαζε τις χώρες της δύσης να της δείχνουν μια μεροληπτική στάση, παραβλέποντας το φυσικό και το διεθνές δίκαιο, για να έχουν την Τουρκία ικανοποιημένη και διαχρονικό τους σύμμαχο. Η στρατιωτική βοήθεια ήταν απεριόριστη και οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία ήταν το δόρυ της επίθεσης και της άμυνας του δυτικού κόσμου.
Η Ελλάδα και η Κύπρος πλήρωναν συνήθως το λογαριασμό των παροχών και δεχόντουσαν τις καρπαζιές που κρατούσαν την Τουρκία στη θέση του παραχαϊδεμένου συμμάχου. Η Ελλάδα πλήρωσε τα σπασμένα με δώρα ένα εμφύλιο πόλεμο και μια δικτατορία και την ανάγκη να νιώθει και να συμπεριφέρεται ως το εξάρτημα των χωρών της δύσης. Ζούσε με «ένα βρετανικό και ένα αμερικανικό πνεύμονα».
Αλλά η Τουρκία ήθελε και κυριαρχία πάνω στο νησί, με διχοτόμηση της Κύπρου. Και αυτό προσπάθησαν να της το δώσουν το 1964, αλλά απέτυχαν. Για τούτο χρειάστηκε να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα την αμερικανόδουλη χούντα, που οργάνωσε το πραξικόπημα για παραχώρηση τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία.
‘Ετσι ως τα σήμερα η Κύπρος ήταν θύμα των διαπλεκομένων συμφερόντων της δύσης και της Τουρκίας. Κανένας δεν ήθελε να βοηθήσει την Κύπρο, ούτε και η Ε.Ε. που η ημικατεχόμενη Κύπρος έγινε μέλος της το 2004, πριν τα καταφέρουν να την καταστήσουν τουρκικό προτεκτοράτο.
Τώρα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα άρχισαν να διαφοροποιούνται. Το παραχάιδεμα της Τουρκίας έφερε και κάποια αντίθετα αποτελέσματα. Η Τουρκία άρχισε να νιώθει ασύδοτη. Αγόρασε και τους S-400 από την Ρωσία και άρχισε να ακροβατεί σε δυο βάρκες. Κατάφερε να γίνει ένας διπλός σύμμαχος και άρχισε να κάμει τη δύση να μην της έχει εμπιστοσύνη. Οι ΗΠΑ άρχισαν να βλέπουν ότι ο Ελληνισμός είναι πιο αξιόπιστος σύμμαχος. Και βλέπουν ότι η γεωπολιτική θέση της Κύπρου είναι το ίδιο σημαντική όπως της Τουρκίας.
Τώρα και το Ισραήλ έχει βεβαιωθεί, ότι θα είναι καταστροφή για τη χώρα μια λύση στο Κυπριακό, που να μεταβάλλει τη Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο και το κατεχόμενο μέρος να αποτελεί τουρκική βάση. Τώρα είναι και τα θέματα ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, που έκαναν όλους να βλέπουν με καχυποψία τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, που ως τώρα στρέφονταν μόνο εναντίον του Ελληνισμού.
Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, βλέπουμε με ικανοποίηση την νέα θέση της Κύπρου ανάμεσα στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ. Το μήνυμα που δίνει η Αμερική με τη συνάντηση Μπάιντεν – Χριστοδουλίδη απευθύνεται προς την Τουρκία και είναι σαφές. «΄Εσιει τζι αλλού πορτοκαλιές, που κάμνουν πορτοκάλια».
Το θέμα είναι να μην εξαντλήσουμε το πλεονέκτημα της αξιοποίησης των νέων διαπλεκομένων συμφερόντων με μια ΔΔΟ τουρκικών προδιαγραφών σε δυο ή τρία τραπέζια διαπραγματεύσεων, όπου η Κ.Δ. θα καταργηθεί και η διχοτόμηση να ονομαστεί «επανένωση της διαιρεμένης Κύπρου». Η Κύπρος δεν είναι διαιρεμένη. Είναι κατεχόμενη και το ζητούμενο είναι ο τερματισμός της κατοχής.
Ελπίζουμε ότι ο ΠτΔ θα αξιοποιήσει αυτή τη νέα προοπτική και θα πετύχει μια βιώσιμη λύση για να διασφαλίσει το μέλλον του Ελληνισμού στην Κύπρο.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE