Το Iron Dome κατά τη διάρκεια αναχαίτισης εισερχόμενης απειλής. Πηγή: Χ Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL
«Πρέπει να φτάσει ο σχεδιασμός στο κοινοβούλιο. Δουλέψαμε πάρα πολύ για να διαμορφωθεί. Αλλά πλέον δεν μπορούμε να μένουμε στις αλλαγές θέσεων στα προγράμματα. Πρέπει να ξεκινήσει η υλοποίηση και να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο. Άλλωστε και οι συζητήσεις που έχουμε κάνει για τις προμήθειες είναι πολύ προχωρημένες.» Αυτό αναφέρει ανώτατη στρατιωτική πηγή που έχει
δουλέψει ατελείωτες ώρες ώστε να επανεξεταστούν τα προγράμματα για την ενίσχυση των τριών κλάδων.
Το καθένα επιτελείο έχει θέσει το δικό του πλαίσιο και τις ανάγκες ενώ το Γενικό Επιτελείο, μέσω των κατευθύνσεων έχει δώσει λύσεις αλλά κι έχει διαπραγματευτεί, με στόχο να υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις, ν’ αλλάξουν σελίδα σε νοοτροπία, μέσα, διαλειτουργικότητα.
Στα Επιτελεία περιμένουν τη μέρα, όπου ο υπουργός Εθνικής άμυνας θα ενημερώσει τους βουλευτές που απαρτίζουν την επιτροπή άμυνας, για τον προγραμματισμό που αφορά την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των κλάδων.
Τόσο από το υπουργείο όσο κι από τα Επιτελεία, για διαφορετικούς λόγους, επιθυμία είναι να υπάρξει ευρεία συναίνεση από τα κόμματα για τον σχεδιασμό και για τις προτεραιότητες που θέτει η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία.
Ο σχεδιασμός που πρόκειται να ανακοινωθεί από το Νίκο Δένδια είναι αποτέλεσμα εργασιών των Επιτελείων, τα οποία κατηγοριοποίησαν τις ανάγκες και έθεσαν προτεραιότητες. Παράλληλα η ενεργοποίηση του Κέντρου Καινοτομίας σε συνδυασμό με την πολιτική «Ατζέντα 2030» είναι σημεία που συντάσσονται στην όλη προσπάθεια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το βλέμμα των στρατιωτικών βρίσκεται πάντοτε στην αποτροπή αλλά και σε νέους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα είναι ουσιωδώς ισχυρή έναντι οποιουδήποτε δυνητικού αντιπάλου στην περιοχή της Μεσογείου.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο «ελληνικός θόλος», όπως αναφέρεται πλέον η αντιαεροπορική ομπρέλα, είναι το βασικό στοιχείο στο οποίο αναμένεται να επικεντρωθεί η πολιτική ηγεσία, ενώ δεν αποκλείει κανείς πως θα υπάρξουν και διευκρινιστικές απαντήσεις από την στρατιωτική ηγεσία.
Από τις ίδιες πηγές μαθαίνει η Hellasjournal ότι ανάμεσα στα «hard kill» μέσα θα υπάρχει κι ένα το οποίο δεν έχει αποδεσμευτεί σε άλλον χρήστη. Πρόκειται για όπλο μακρού πλήγματος, ιδιαίτερα ισχυρό, το οποίο φέρεται μάλιστα να έχει δώσει «εξετάσεις» για την αποτελεσματικότητά του.
Όπως λένε οι ίδιες πηγές, είναι ένα όπλο κοινοπρακτικό το οποίο δημιουργήθηκε ώστε να καλυφθούν ανάγκες αντιαεροπορικής- αντιβαλλιστικής άμυνας μέσης, προς μεγάλης εμβέλειας, απειλής. Μαζί με αυτό δεν αποκλείεται να φτάσει στην χώρα μας και δεύτερο hard kill σύστημα, καθώς η κοινοπραξία φέρεται να έχει κάνει ιδιαίτερα δελεαστική οικονομική πρόταση προς το στρατιωτικό επιτελείο.
Τι πρόκειται ν’ αντικατασταθεί, σε τι βάθος χρόνου κι αν αυτά που τοποθετούνται σε «αργία» θ’ αξιοποιηθούν με άλλον τρόπο είναι ερωτήματα που ως τώρα δεν απαντώνται.
Το βέβαιο είναι ότι τα επιτελεία καταγράφουν τα όσα συμβαίνουν στα σύγχρονα πεδία πολέμου, σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή. Και το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η ασφάλεια ενός κράτους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αμυντική θωράκιση η οποία είναι προσανατολισμένη ν’ αποκρούσει την απειλή, η οποία κατά το μεγαλύτερο ποσοστό προσεγγίζει είτε από τον αέρα, είτε από την θάλασσα.
Η τεχνολογία στην περίπτωση του θόλου τις περισσότερες φορές δεν δείχνει σύμμαχος στις εξελίξεις, καθώς αυτή καλπάζει και όλα τα τεχνολογικά μέσα δεν βρίσκονται μόνο στην φαρέτρα εκείνου που θα χρειαστεί ν’ αμυνθεί στις απειλές.
Το ελληνικό επιτελείο καταγράφει την τεχνολογική ανάπτυξη στην γείτονα, κατά συνέπεια και δυνητικές απειλές που αναδύονται από εκεί. Περιφερόμενα πυρομαχικά, Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, βαλλιστικοί πύραυλοι που διαρκώς δοκιμάζονται από την Τουρκία και πλασάρονται μέσω του Τύπου.
Η Hellasjournal από τον Μάιο (28/05) είχε αποκαλύψει τις προχωρημένες συζητήσεις του ελληνικού επιτελείου με τους Ισραηλινούς, ακόμη και για την λεγόμενη αντιαεροπορική «δέσμη», το Iron Beam. Στρατιωτικές πηγές απαντώντας σε ερωτηματικά που προκύπτουν διαρκώς, λένε ότι η «σιδερένια δέσμη» εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο, όταν αυτό ολοκληρωθεί και τελικά δημιουργήσει τον γνωστό πλέον «θόλο».
Βεβαίως οι δυο επιθέσεις του Ιράν αλλά και η εξεύρεση στόχων υψηλού ενδιαφέροντος και συμβολισμού από την φιλοιρανική Χεζμπολάχ με drones, μαρτυρά πως ακόμη και η πιο προηγμένη αεράμυνα έχει τρωτά σημεία.
Ορισμένα από τα υφιστάμενα συστήματα όπως είναι γνωστό και η Hellasjournal έχει ασχοληθεί εκτενώς με αυτό το θέμα, υπάρχει εισήγηση για ν’ αντικατασταθούν. Πρόκειται για συστήματα δυτικά, κάποια άλλα από την πρώην Αν. Γερμανία καθώς και ρωσικής προέλευσης.
Στην παρούσα στιγμή ο αντιαεροπορικός- αντιβαλλιστικός θόλος που υπάρχει, στηρίζεται στα μαχητικά αεροσκάφη και τ’ αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτει κάθε επιτελείο.
Εκείνο που επιδιώκεται είναι ορισμένα εκ των υφιστάμενων συστημάτων ν’ αναβαθμιστούν και να υπάρχει η δυνατότητα διαλειτουργικότητας με το υπό εξέλιξη σύστημα εξουδετέρωσης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (soft kill), αλλά και νέα hard kill συστήματα, τύπου IRON DOME.
Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στον λεγόμενο «Εθνικό θόλο» για τον οποίο εργάζονται τα επιτελεία και το υπουργείο Εθνικής άμυνας, ακόμη και μέσω του νεοσύστατου Κέντρου Καινοτομίας.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE