Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and his wife Emine Erdogan (L) during celebrations of the 100th anniversary of the Turkish Republic at the Vahdettin Mansion in Istanbul, Turkey EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία
Το σκηνικό, που διαμορφώνεται σε σχέση με το Κυπριακό, μπορεί να μην αλλάζει επί του παρόντος τα δεδομένα, αλλά είναι σαφές πως υπάρχουν δυνατότητες για αξιοποίηση κάποιων παράλληλων εξελίξεων, ώστε να σημειωθεί διαφοροποίηση.
Η κατοχική Τουρκία δείχνει να κινείται σε διάφορα πεδία, να δείχνει ενδιαφέρον για συζητήσεις και συνεννοήσεις, για άλλα θέματα, αλλά σε σχέση με το Κυπριακό καμία αλλαγή δεν διαπιστώνεται. Τούτο μπορεί να παραμείνει μέχρι τέλους, αλλά ενδέχεται στην πορεία να αλλάξει, αναλόγως των δεδομένων, που θα διαμορφωθούν και τις συγκυρίες.
Διάφοροι αναλυτές αλλά και διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν πως πρέπει να συνδυαστούν διάφορες παράλληλες εξελίξεις και γεγονότα, να ευθυγραμμιστούν τα άστρα, για να μπορέσει το Κυπριακό να μπειστο κάδρο προτεραιοτήτων της Τουρκίας. Ποιες κινήσεις γίνονται;
Πρώτο, αφορά τα ευρωτουρκικά. Παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, η Άγκυρα θέλει διακαώς να κρατήσει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας, για πολιτικούς λόγους αλλά πρωτίστως οικονομικούς.
Δεύτερο, στα ελληνοτουρκικά η Άγκυρα θέλει να κρατά «ζεστό το σίδερο» και να συζητά με την Αθήνα. Να συζητά χωρίς, ουσιαστικά, να αλλάζει την ατζέντα των παράνομων και παράλογων διεκδικήσεων της.
Η Αθήνα και η Άγκυρα εξυπηρετούνται με αυτό το τέμπο πρωτίστως επειδή έχουν μειωθεί, σε σχέση με το παρελθόν, οι εντάσεις. Αν και η Άγκυρα συνεχίζει κατά καιρούς να κτυπά καμπανάκι στην Αθήνα, για τα όσα «καλοβλέπει» σε βάρος της Ελλάδος.
Τρίτο, πολλοί υποστηρίζουν πως η κατοχική Τουρκία φοβάται την ανακήρυξη κουρδικού κράτους. Φοβάται και αναγνωρίσεις καθώς γνωρίζει και ποιοι ενδεχομένως να ενθαρρύνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ενόψει τούτου έχουν γίνει και τα «ανοίγματα» προς τους Κούρδους από τον Μπαχτσελί, τον Γκρίζο Λύκο, κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν.
Σε σχέση με το Κυπριακό η μόνη κίνηση που έγινε ήταν να στείλει η Άγκυρα τον Ερσίν Ταλάτ στο δείπνο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στις 15 Οκτωβρίου, στη λεγόμενη τριμερή. Στο δείπνο πήγε ο Ταλάτ, αλλά καμία διαφοροποίηση από την πολιτική των δυο κρατών δεν υπήρξε.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE