weather symbol
20
ΠΕΠ 21 ΝΟΕ 24 | 09:07
6
ΠΕΠ 21 ΝΟΕ 24 | 09:07
epa11730328 US President Joe Biden disembarks Air Force One after arriving at Joint Base Andrews, Maryland, USA, 19 November 2024. EPA, Tierney L. Cross, Pool

Γιατί τώρα η άρση των περιορισμών στη χρήση πυραύλων από τους Ουκρανούς; Υπέρτατο παράδειγμα της υποκρισίας που καθοδηγούσε τις ενέργειες της Δύσης για 1.000 ημέρες

Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ – Αθήνα

Οπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση του απερχόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, να χορηγήσει στην Ουκρανία τους πυραύλους Atacms και η χρήση τους για πρώτη φορά, προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας.
Ο Πούτιν ενέκρινε το νέο πυρηνικό δόγμα που διευρύνει τις περιπτώσεις στις οποίες το Κρεμλίνο μπορεί να πατήσει το «κουμπί».

Το έγγραφο είχε ετοιμαστεί από τον Σεπτέμβριο, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος περίμενε να το επισημοποιήσει, μέχρι ο Λευκός Οίκος να δώσει το πράσινο φως στο Κίεβο για χρήση των πυραύλων βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Θεωρητικά, η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν η απάντηση στην ασυνήθιστη συμμετοχή των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο της Ρωσίας.

Πρακτικά όμως η χρήση αμερικανικών πυραύλων σε ρωσικό έδαφος σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Ισως και Τρίτο Παγκόσμιο! Με απόφαση ενός προέδρου, που είναι ήδη με το ένα πόδι έξω από τον Λευκό Οίκο, που ουσιαστικά στερείται παντελώς πολιτικής νομιμότητας, έχοντας καταρχήν υποχρεωθεί σε «παραίτηση» από το ίδιο του το κόμμα.

Μετά από 1000 μέρες πολέμου όμως γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει ήττα της Ρωσίας στο πεδίο. Ούτε θα υπάρξει μια «δίκαιη ειρήνη» για την Ουκρανία.

Η άρση τώρα από τον Μπάιντεν περιορισμών στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τους Ουκρανούς, αποτελεί υπέρτατο παράδειγμα της υποκρισίας που καθοδηγούσε τις ενέργειες της Δύσης για 1.000 ημέρες.

Αν αυτός είναι ένας πόλεμος ενάντια στη «ρωσική αυτοκρατορία του κακού», γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε αυτό το πράσινο φως στους Ουκρανούς, από την αρχή της ρωσικής εισβολής;

  • «Παγίδα» στον Τραμπ

Μήπως απλά θέλει το «βαθύ κράτος» και οι πολεμικές βιομηχανίες που στηρίζουν τον Μπάιντεν, να υπονομεύσουν την πολιτική του νεοεκλεγέντος προέδρου Τραμπ; Να κάψουν κάθε ελπίδα τερματισμού του πολέμου; Παγιδεύοντας την νέα αμερικανική κυβέρνηση στο τέλμα του πολέμου;

Μπήκε στον κόπο το «βαθύ κράτος» στην Ουάσιγκτον να ρωτήσει τώρα τους Ουκρανούς αν θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος;

Ερευνα του ινστιτούτου Gallup διαπίστωσε ότι σήμερα το 52% των Ουκρανών θα ήθελε να τερματίσει τον πόλεμο με διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, ενώ μόνο το 38% θέλει να συνεχιστεί.

Το 52%, περισσότεροι από τους μισούς θα ήταν πρόθυμοι να δεχτούν εδαφικές εκχωρήσεις με αντάλλαγμα την ειρήνη. Η έρευνα του Gallup πραγματοποιήθηκε μάλιστα την περίοδο κατά την οποία ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι παρουσίασε το «Σχέδιό του για τη Νίκη».

Αλλά τώρα, μετά από αυτές τις 1.000 φρικτές ημέρες, ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι η στρατηγική που επέλεξε η Δύση, ήταν λάθος.

Εάν τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου, το 2022, είχε υπογραφεί εκεχειρία με τις διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία ή στην Κωνσταντινούπολη, θα ήμασταν ακριβώς εδώ που βρισκόμαστε τώρα. Αλλά με πολύ λιγότερους Ουκρανούς νεκρούς, μια Ουκρανία λιγότερο κατεστραμμένη και πιο σταθερή, με πολύ λιγότερους πρόσφυγες.

Αλλά, με πολλούς περισσότερους πόρους, τουλάχιστον στην Ευρώπη, για να βοηθηθεί η Ουκρανία να ανακάμψει. Με πολύ λιγότερο διχασμό, τουλάχιστον στην Ευρώπη αλλά ίσως και στις ΗΠΑ, για το πώς θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί.

  • Ήθελαν πόλεμο χωρίς τέλος

Αλλά το «βαθύ αμερικανικό κράτος», υπονόμευσε από την αρχή του πολέμου κάθε προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα και η πρώην υφυπουργός Βικτόρια Νούλαντ. Πίστευαν ότι θα απομονώσουν και θα νικήσουν κατά κράτος τη Ρωσία.

Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Κανένας από τους σχεδιασμένους ή ακόμη και ελπιδοφόρους στόχους -αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, ήττα της Ρωσίας στο πεδίο, διεθνής απομόνωση του Κρεμλίνου- δεν επιτεύχθηκε.

Η Ευρώπη έχει ηττηθεί οικονομικά, οι Δημοκρατικοί καταποντίστηκαν και εξελέγη και ο Τραμπ που θέλει να κάνει «δουλειές» με τον Πούτιν…

* Μιχάλης Ψύλος – Ναυτεμπορική
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Είτε συμφωνεί κάποιος, είτε όχι, με τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά δεν αμφισβητείται ο πατριωτισμός του: Η διαγραφή δείχνει μεγάλη νευρικότητα για τα Ελληνοτουρκικά

ΔιαβάστεΕπίσης