ΙΓΝΑΤΙΟΥ
29/11/2024 | 06:03
Γιατί οι πολιτικοί του ’65 είναι αποστάτες, ενώ όσοι φεύγουν σήμερα από τα κόμματα με τις έδρες κάτω από τη μασχάλη, είναι μάγκες; Είναι και αυτοί αποστάτες…
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal – Ουάσιγκτον
Αποφεύγω συστηματικά να ασχολούμαι με την εσωτερική πολιτική σκηνή, όχι επειδή «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες». Οι αναγνώστες γνωρίζουν ότι λέω τη γνώμη μου ανεξάρτητα από τις συνέπειες και έχω πολλά παραδείγματα για να αποδείξω του λόγου το αληθές.
Με αφορμή την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ, που προκλήθηκε από την έλευση του «άγνωστου»(;) Στέφανου Κασσελάκη, οι συνάδελφοι που απασχολούνται με το κομματικό σκηνικό της Ελλάδας, εδώ και εκεί, και πάντα με χαμηλή φωνή ανέφεραν τις λέξεις «αποστάτης» και «αποστασία». Οι συνάδελφοι αυτοί ήταν εκτός γραμμής.
Αίφνης, χθες το βράδυ, οι απαγορευμένες λέξεις -«αποστάτης» και «αποστασία»- έγιναν τεράστια πρωτοσέλιδα στις ιστοσελίδες και στα τηλεοπτικά δίκτυα επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ντροπιαστική αποστασία» την άτακτη φυγή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του βουλευτή Επικρατείας Ευάγγελου Αποστολάκη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
Η προδιαγεγραμμένη απόφαση του Ευάγγελου Αποστολάκη ολοκληρώνεται σήμερα με την ντροπιαστική αποστασία του. Δεν σκέφτηκε ούτε το κόμμα που τον τίμησε τοποθετώντας τον στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ούτε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ 1965
Επειδή είμαι ένας εκ των ολίγων δημοσιογράφων που ερεύνησα για πολλά χρόνια την αποστασία του 1965, έχω άποψη και θα ήθελα να την μοιραστώ με τους αναγνώστες.
Πριν προχωρήσω, και επειδή μπορεί κάποιοι να αναρωτηθούν αν έγραψα κείμενα για το συγκεκριμένο θέμα, η απάντηση μου είναι θετική: ναι έγραψα άρθρα στις εφημερίδες Έθνος και Ημερησία και μέχρι το 2018 ήταν δημοσιευμένα στις ιστοσελίδες τους.
Όμως, μετά την αλλαγή της ιδιοκτησίας, δυστυχώς εξαφανίστηκαν. Κάποιος ανόητος πάτησε το κουμπί μη σκεπτόμενος τη δουλειά εκατοντάδων συναδέλφων. Έχω, λοιπόν, καταλήξει στα συμπεράσματα μου, που δεν είναι της παρούσης να τα αναλύσω.
Τι είναι η αποστασία; (ΕΔΩ): Η λέξη προέρχεται από τις λέξεις από και στάσις, δηλαδή κατά λέξη, απομάκρυνση. Είναι όρος που περιγράφει την αποκήρυξη εκ μέρους ενός ατόμου της θρησκείας του ή του πολιτικού κόμματος στο οποίο ανήκει, όταν υποκινείται από ποταπά κίνητρα. Π.χ. αν έχει χρηματιστεί ή εάν αποστατεί επειδή εκβιάζεται. Είναι και άλλοι οι λόγοι.
Από το 1965 μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται αποστάτες οι Έλληνες πολιτικοί που μέσα σε μία νύχτα εγκατέλειψαν τον Γεώργιο Παπανδρέου και συμμάχησαν με τον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ, τότε βασιλιά, για το σχηματισμό κυβέρνησης φιλικής προς αυτόν. Η ετυμηγορία του λαού καταπατήθηκε.
Σύμφωνα με την Βικιπαιδεία (ΕΔΩ):
Με τον όρο Αποστασία ή Ιουλιανά, αναφέρεται στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας η περίοδος πολιτικής αστάθειας που ακολούθησε την αποπομπή της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου 1965 από τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο έως την ορκωμοσία της μεταβατικής Κυβέρνησης Ιωάννη Παρασκευόπουλου στις 22 Δεκεμβρίου 1966 μετά από συμφωνία του Γεωργίου Παπανδρέου και του Παναγιώτη Κανελλόπουλου ως ηγετών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της τότε Βουλής.
Ενδιαμέσως σχηματίστηκαν τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις που στηρίχθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις) και από αυξανόμενο αριθμό βουλευτών της Ενώσεως Κέντρου, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν αποστάτες.
Οι τελευταίοι κατηγορήθηκαν μάλιστα ότι πρόσφεραν τη στήριξή τους μετά από χρηματισμό και υποσχέσεις για ανάληψη κυβερνητικών αξιωμάτων.
Η πολιτική κρίση προκάλεσε τη μεγαλύτερη κοινωνική έκρηξη που γνώρισε η μετεμφυλιακή Ελλάδα, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις κατά των κυβερνήσεων των αποστατών.
Από αυτή την άποψη, τα Ιουλιανά έχουν χαρακτηριστεί «ελληνικός Μάης» και έχουν συγκριθεί με άλλα κοινωνικά κινήματα στην Ευρώπη και την Αμερική της δεκαετίας του 1960.
Η πολιτική ανωμαλία ουσιαστικά παρατάθηκε και μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Παρασκευόπουλου και κορυφώθηκε με την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου 1967.
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
Έχω πολλά ερωτήματα και ερωτηματικά, αλλά το βασικό είναι αυτό: Γιατί οι πολιτικοί του 1965 είναι αποστάτες, ενώ οι πολιτικοί του σήμερα δεν είναι;
Γιατί δεν τρέχει τίποτα όταν οι πολιτικοί του σήμερα φεύγουν από ένα κόμμα, πάνε σε ένα άλλο χωρίς να παραδίδουν την έδρα που δεν τους ανήκει;
Συμφωνούμε όλοι, νομίζω, ότι εάν οι αποστάτες του 1965 είχαν παραδώσει τις έδρες τους στην Ένωση Κέντρου, η κυβέρνηση του γέρου Παπανδρέου δεν θα είχε πέσει και πιθανότατα δεν θα είχε επιβληθεί η δικτατορία των συνταγματαρχών.
Ο Κασσελάκης, λοιπόν, με εγκέφαλο την Θεοδώρα Τζάκρη με τις Chanel και τις Hermes και τα πανάκριβα θεόστενα φουστάνια και ταγέρ, έχει οργανώσει τη φυγή των βουλευτών που εκλέχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας μαζί και τις έδρες τους, οι οποίες ΔΕΝ τους ανήκουν.
Εκλέχθηκαν επειδή τους στήριξε ο κόσμος του κόμματος, όχι επειδή είναι κάποιοι μεγάλοι πολιτικοί αστέρες. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, η κ. Τζάκρη έχει εμπειρία από αποστασίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που εγκαταλείπει το κόμμα που την επέλεξε και τους οπαδούς που την ψήφισαν.
Ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια αξιωματική αντιπολίτευση πάντα λόγω του ανάρμοστου σχεδίου του Κασσελάκη και της Τζάκρη. Πιστεύω ότι είναι μία κλασσική περίπτωση αποστασίας. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι τούτο που λέγεται για τους αποστάτες του 1965: ότι, δηλαδή, πρόσφεραν τη στήριξή τους (στον βασιλιά) μετά από χρηματισμό και υποσχέσεις για ανάληψη κυβερνητικών αξιωμάτων.
Αλλά, ακόμα και αν απουσιάζει αυτό το στοιχείο, διότι ΔΕΝ γνωρίζουμε ακόμα, η εγκατάλειψη των συγκεκριμένων βουλευτών και η φυγή από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καραμπινάτη αποστασία.
ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ
Και είναι κρίμα ότι παρασύρθηκε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η φήμη του οποίου «λερώθηκε» πια. Δεν είναι δυνατόν, ένας δοξασμένος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, που διετέλεσε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, να φεύγει σαν κλέφτης από ένα κόμμα που τον τίμησε, και να μην παραδίδει την έδρα.
Δεν αναμένουμε από την Τζάκρη και τις άλλες κυρίες και κυρίους, που δεν τους γνώριζε ο θυρωρός τους, να έχουν ήθος και να φιλοτιμηθούν να πράξουν το ορθό. Αλλά, ο κ. Αποστολάκης πρέπει να δείξει το δρόμο και να παραδώσει την έδρα στο ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν του ανήκει.
Φυσικά δεν είμαι υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε είχα ή έχω την οποιαδήποτε σχέση μαζί του. Διαφωνώ με πολλές εκ των θέσεων του, ειδικά για τα εθνικά μας θέματα, για το Αιγαίο, για τη Θράκη και την Κύπρο μας και γενικά τις απειλές της ισλαμικής Τουρκίας εναντίον του Ελληνισμού. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά θέματα είναι επικίνδυνες.
Όμως, συμφωνώ ότι έχει δίκιο -όπως θα το έλεγα και για όλα τα κόμματα, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Οι έδρες δεν ανήκουν στους βουλευτές, αλλά στο κόμμα. Και αυτό αφορά όσους δηλώνουν στη Βουλή ανεξάρτητοι.
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
- Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
- E-mail: [email protected]
-
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ