weather symbol
14
ΔΕΥ 25 ΝΟΕ 24 | 12:29
6
ΔΕΥ 25 ΝΟΕ 24 | 12:29
Οχήματα του αμερικανικού και του τουρκικού στρατού στη Συρία. EPA, TURKEY'S NATIONAL DEFENSE MINISTRY HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY, NO SALES

Έξοχο δείγμα ελευθερίας έκφρασης στην Τουρκία: 71χρονη καταδικάστηκε για τρομοκρατική προπαγάνδα, επειδή έκανε share ένα άρθρο της Guardian

Αντιμέτωπη με δύο καταδίκες για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας» βρέθηκε η 71χρονη ερευνήτρια Περί Παμίρ από την Τουρκία , αφού μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian για την Άννα Κάμπελ, μια Βρετανίδα που σκοτώθηκε πολεμώντας μαζί με κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.

Το άρθρο που μοιράστηκε το 2018 περιέγραφε τη ζωή της Άννας Κάμπελ, μέλους της γυναικείας πολιτοφυλακής YPG, η οποία αποτελεί βασικό μέρος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που στηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στον αγώνα τους κατά του ISIS. Στη σχετική ανάρτησή της στο Facebook, η Παμίρ χαρακτήρισε την Κάμπελ «νέα ιδεαλίστρια» και αναρωτήθηκε ποια ιδεολογία θα επικρατήσει τελικά, αναφερόμενη στη σύγκρουση μεταξύ του ISIS και των Κούρδων μαχητών.

Όπως κάνει γνωστό σήμερα η εφημερίδα Guardian, ένα μήνα μετά την ανάρτηση, η Παμίρ έλαβε ειδοποίηση από τις τουρκικές αρχές ότι διεξάγεται έρευνα εις βάρος της για “προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης”. Η αστυνομική έρευνα επικεντρώθηκε στο σύμβολο της YPG που εμφανιζόταν στη στολή της Κάμπελ στη φωτογραφία του άρθρου.

Η νομική δίωξη, η καταδίκη και η έφεση

Η Τουρκία θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση, όπως και το PKK, ενώ παράλληλα ασκεί αυστηρή πολιτική ελέγχου των κοινωνικών δικτύων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το 2022 κατηγορήθηκαν 132.310 άτομα για “τρομοκρατικές ενέργειες” μέσω των κοινωνικών μέσων, ενώ περισσότεροι από 9.000 κρατήθηκαν.

Το 2020, η Παμίρ καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή και πενταετή επιτήρηση, ποινή που τη χαρακτηρίζει ως “Δαμόκλειο σπάθη”. Υποστηρίζει ότι οι αρχές την παρακολουθούν για να την αποθαρρύνουν από την ελεύθερη έκφραση.

Η Παμίρ άσκησε έφεση και οδηγήθηκε σε νέα δίκη το 2023. Παρότι δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν διέπραξε κανένα αδίκημα και απλώς εξέφρασε τις προσωπικές της απόψεις, η καταδίκη της επαναλήφθηκε, με την ίδια ποινή και πενταετή περίοδο επιτήρησης, παρατείνοντας την επιτήρησή της έως το 2029.

 

«Η ελεύθερη έκφραση είναι δικαίωμα. Δεν είμαι ένοχη επειδή μοιράστηκα ένα άρθρο», τόνισε η Παμίρ, ενώ υποσχέθηκε να συνεχίσει να αγωνίζεται για την αθώωσή της, παρά τον κίνδυνο περαιτέρω ποινών.

Η υπόθεση της Παμίρ φωτίζει τη σκληρή πολιτική καταστολής της ελευθερίας έκφρασης στην Τουρκία, όπου ακόμα και η κοινοποίηση ενός άρθρου μπορεί να θεωρηθεί «τρομοκρατική προπαγάνδα». Η ίδια παραμένει αφοσιωμένη στη μάχη της, δηλώνοντας: «Θα παλέψω».

Με πληροφορίες από Guardian

Συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στο Βερολίνο για την κλιμάκωση στην Ουκρανία μετά την εκτόξευση του ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου Ορένσικ

ΔιαβάστεΕπίσης