Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ‘Πηγη Χ, Βίκτωρ Παπαδόπουλος
Ο καφές Χριστοδουλίδη-Ερντογάν στη Βουδαπέστη, η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στην Αθήνα δημιουργούν ένα καλό κλίμα όσον αφορά τη συνέχεια στο Κυπριακό καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται εξελίξεις και κινήσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο», πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκαλέσει την άτυπη πολυμερή συνάντηση.
Ως πιθανή περίοδος πραγματοποίησης της είναι τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.
Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να εργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα επαφές και με τα πέντε εμπλεκόμενα μέρη.
Στη Λευκωσία αναμένουν ότι σύντομα η Γενική Γραμματεία θα ανακοινώσει την κάθοδο αξιωματούχου του ΟΗΕ για επαφές με τις δύο πλευρές στο νησί αλλά και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.
Το κατά πόσο η επίσκεψη θα συνδυαστεί με κάποια εξέλιξη στο θέμα των οδοφραγμάτων δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.
Οι δύο διαπραγματευτές συνεχίζουν τις εβδομαδιαίες συναντήσεις τους, χωρίς ωστόσο να έχει συμφωνηθεί οτιδήποτε και χωρίς να είναι ακόμα σε θέση να ανακοινώσουν μια συνάντηση των δύο ηγετών, οι οποίοι θα λάβουν και τις αποφάσεις για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης.
Μέχρι να υπάρξουν εξελίξεις με την πολυμερή άτυπη συνάντηση, μια σειρά από άλλα γεγονότα εκτιμάται μπορεί να συμβάλουν θετικά για τη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος διαλόγου.
Σ’ αυτό το πλαίσιο βλέπει η Λευκωσία τόσο τη χθεσινή συνάντηση της Βουδαπέστης όσο και σήμερα αυτή της Αθήνας. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάθισε έστω και για μερικά λεπτά μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο και ορισμένους άλλους.
Σήμερα στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, και πάρα τα αρνητικά μηνύματα από την Άγκυρα σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπάρχει πεποίθηση πως τη δεδομένη στιγμή η τουρκική πλευρά θα είναι πιο συνεργάσιμη στο Κυπριακό.
Η Λευκωσία αξιολογεί θετικά κάποιες από τις χθεσινές αναφορές του Τούρκου Προέδρου στη διάρκεια συνόδου της Ευρωπαϊκή Πολιτικής Κοινότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παρέμβασή του μίλησε για το ρόλο που μπορεί να παίξει στον τομέα της ασφάλειας και υπογράμμισε πως η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεωπολιτικά εργαλεία, το οποίο ο ίδιος θεωρεί ως κάτι σημαντικό για τη χώρα του.
Η Λευκωσία στην ανάγνωση που κάνει επί της ομιλίας Ερντογάν σημειώνει ως σημαντικό το ότι θεωρεί τη διεύρυνση ως ένα από τα σημαντικότερα γεωπολιτικά εργαλεία.
Επίσης σημειώνει ως σημαντικό για την Τουρκία και το ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ.
Πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης παραθέτει σχετικές φωτογραφίες, σημειώνοντας ότι η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, έγινε στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Συνάντηση Προέδρου @PresidentCYP @Christodulides με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Πρωθυπουργού της Αλβανίας και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο περιθώριο των εργασιών της 5ης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που… pic.twitter.com/3Lvmd5vWF0
— Λετυμπιώτης Κων/νος (@letymbiotis) November 7, 2024
Σύμφωνα με την Προεδρία, σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ) που πραγματοποιείται στη Βουδαπέστη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μέσα στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας μου είχα την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς ξένους ηγέτες και σε αυτό το πλαίσιο είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις και με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.
Το μήνυμα μου και στις δύο περιπτώσεις ήταν σαφές, ήταν ξεκάθαρο: η ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου”.
“Εξέφρασα, μάλιστα, την ετοιμότητα μας, η Κυπριακή Δημοκρατία να σταθούμε αρωγοί στην ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, παράλληλα με συγκεκριμένη ουσιαστική πρόοδο για επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου” τόνισε.
Είπε ότι άκουσε την Παρέμβαση του κ. Ερντογάν (κατά τις εργασίες της Συνόδου της ΕΠΚ), ότι ήταν παρών κατά τη διάρκεια της Παρέμβασης του.
“Δεν αναφέρθηκε στο Κυπριακό, αναφέρθηκε σε αριθμό θεμάτων που αφορούν προκλήσεις για την Τουρκία και την ίδια στιγμή αναφέρθηκε και στην επιθυμία της Τουρκίας να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ, να έρθει πιο κοντά σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αναφέρθηκε, για παράδειγμα, συγκεκριμένα, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.
Όλα αυτά- και αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερα – περνούν μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και δεν πρέπει να μας φοβίζει – το ανέφερα αυτό συγκεκριμένα – ο διάλογος και η συζήτηση”.
“Και θεωρώ ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων – αντιλαμβάνεστε δεν μπήκαμε σε θέματα ουσίας – βοηθά προς την κατεύθυνση επίτευξης του στόχου μας που δεν είναι άλλος από την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνω – γιατί το ανέφερα πολλές φορές και στον Τούρκο Πρόεδρο και στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών – στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου” πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: philenews.com
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE