ΚΥΠΡΟΣ
28/11/2024 | 10:10
Ενημέρωση από τον Μπλίνκεν ζητούν 40 μέλη του Κογκρέσου για τις σχέσεις Τουρκίας – Χαμάς: Μιλούν και για δράση της Ισλαμιστικής οργάνωσης στα Κατεχόμενα
Οι σχέσεις της Χαμάς με την κυβέρνηση Ερντογάν και η ενδεχόμενη μετακίνηση της ηγεσίας της οργάνωσης από το Κατάρ στην Άγκυρα είναι ένα ζήτημα που ανησυχεί την Ουάσιγκτον.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» κάπου 40 νομοθέτες στις ΗΠΑ ζητούν από την κυβέρνηση Μπάιντεν απόρρητη ενημέρωση για τις κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη Χαμάς, και με επιστολή τους προς τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν σημειώνουν ως μια από τις περιοχές δράσης της οργάνωσης, την κατεχόμενη Κύπρο.
Πριν από μία βδομάδα κάπου 40 Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες στις ΗΠΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν διαβαθμισμένη ενημέρωση σχετικά με την υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς (η οποία έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση), εγείροντας παράλληλα ανησυχίες ότι η οργάνωση θα μεταφέρει την έδρα σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.
Η επιστολή απευθύνεται προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και την διευθύντρια του Γραφείου Εθνικών Πληροφοριών, Αβρίλ Χάινες, και υπογράφεται από τους βουλευτές Νταν Γκόλντμαν, Τζος Γκότενχαϊμερ, Γκας Μπιλιράκις και Νικόλ Μαλιοτάκις και συνυπογράφεται από άλλα 37 μέλη του Κογκρέσου και από τις δύο πολιτικές ομάδες.
Με την επιστολή εκφράζεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν εάν μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ «φιλοξενεί και ενδεχομένως βοηθά την Χαμάς, μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση όπως χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ».
Και υπό αυτό το πρίσμα ζητούν απόρρητη ενημέρωση των μελών του Κογκρέσου «για τις απειλές προς εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ένεκα της αναβάθμισης των σχέσεων της Τουρκίας από τη Χαμάς».
Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Οι ΗΠΑ έχουν ξεκάθαρα αναγνωρίσει την προβληματική σχέση ανάμεσα στη Χαμάς και την τουρκική κυβέρνηση.
Πρόσφατα, το υπουργείο Οικονομίας έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον τριών Τούρκων ιδιωτών και σε τουρκικό φιλανθρωπικό ίδρυμα όταν διαπιστώθηκε ότι ανήκουν σε διεθνές δίκτυο χρηματοδότησης της Χαμάς».
Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ζητούν από την ηγεσία τους να απαντήσουν:
- Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η ηγεσία της Χαμάς θα επανεγκατασταθεί στην Τουρκία και εάν είναι αληθείς οι πληροφορίες ότι η οργάνωση προτίθεται να δημιουργήσει νέο αρχηγείο εντός της τουρκικής επικράτειας.
- Ποια είναι η φύση και η έκταση της σχέσης της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς; Και πιο συγκεκριμένα, σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση της Τουρκίας ή οι θυγατρικές της έχουν παράσχει υλική, οικονομική ή άλλη μορφή υποστήριξης στην τρομοκρατική οργάνωση.
- Διαθέτει το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (ODNI) πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η Χαμάς έχει σχεδιάσει στο παρελθόν τρομοκρατικές επιθέσεις ή ότι αυτή τη στιγμή δρα στο τουρκικό έδαφος, ή σε εδάφη που ελέγχονται από την Τουρκία; Αυτά περιλαμβάνουν την κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα της Συρίας.
- Ποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί ή πρόκειται να αναληφθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να φιλοξενεί μια οργάνωση η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική;
- Θα ζητήσουν οι ΗΠΑ την έκδοση αξιωματούχων της Χαμάς από την Τουρκία με βάση την αμερικανική νομοθεσία και στη βάση κατηγοριών που θα συνάψει το υπουργείο Δικαιοσύνης;
Στην επιστολή των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου σημειώνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρέχει εδώ και καιρό δημόσια υποστήριξη στην πολιτική ηγεσία της Χαμάς και συχνά φιλοξενεί συναντήσεις με τους ηγέτες της οργάνωσης στην Άγκυρα.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η σχέση της Τουρκίας με τη Χαμάς αποτελούσε επί μακρόν θέμα ανησυχίας», σημείωσαν οι Αμερικανοί νομοθέτες.
Οι Αμερικανοί βουλευτές καταγράφουν στην επιστολή τους τοποθετήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς τόσο από τον Πρόεδρο Ερντογάν όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μέσα από τις οποίες τοποθετούνται θετικά υπέρ της Χαμάς και εναντίον του Ισραήλ. Ενώ δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν και τις συναντήσεις Τούρκων αξιωματούχων με μέλη της οργάνωσης.
Στην Ουάσιγκτον αναλυτές σημειώνουν την αναφορά των βουλευτών για την Κύπρο την οποία χαρακτηρίζουν και ως «αξιοσημείωτη» και εκτιμάται ότι έχει να κάνει με τη στρατηγική σημασία του νησιού «καθώς βοήθησε στην εκκένωση Αμερικανών πολιτών από το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και ως ενδιάμεσος σταθμός για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας».
Από το ραντάρ των Αμερικανών δεν ξεφεύγει η συνεργασία μεταξύ των αρχών της Κύπρου και του Ισραήλ και την αποτροπή τρομοκρατικών απειλών στο νησί, με σημείο αναφοράς τη σύλληψη δύο Ιρανών υπηκόων ως ύποπτους για επιθέσεις κατά Ισραηλινών.
ΠΗΓΗ: philenews.com