ΠΟΛΙΤΙΚΗ
29/11/2024 | 16:17
Μπελέρης: Η άδικη 16μηνη φυλάκιση κι ο Ράμα που πιο πολύ «φέρνει» σε Όρμπαν και Πούτιν, παρά σε σύγχρονο Ευρωπαίο πολιτικό [video]
Ο Φρέντι Μπελέρης, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε στο euronews για τους δεκαέξι μήνες που πέρασε στις αλβανικές φυλακές, για την εκδικητική στάση του Έντι Ράμα και για τους στόχους που έχει θέσει στην πρώτη του θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Αν δεν είχε γίνει αυτή η πολύ σωστή κίνηση σε ότι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, εγώ σήμερα θα ήμουν στη Χειμάρρα. Το θέμα θα είχε ξεχαστεί, ενώ θα είχε «περάσει» μία πραξικοπηματική μεθόδευση. Η βούληση του λαού δεν θα είχε γίνει σεβαστή, ο αρεστός του κυρίου Ράμα θα διοικούσε το Δήμο «και δεν θα είχε τρέξει κάστανο». είπε και συνέχισε «Γιατί δυστυχώς ο διεθνής παράγοντας, η Ευρώπη, δεν κατάλαβε την ουσία αυτής της υπόθεσης και πίστευε ότι είναι μια υπόθεση που έχει να κάνει με το κράτος δικαίου και με το σεβασμό στη δικαιοσύνη».
- «Πράγμα που δεν είναι καθόλου έτσι, γιατί δεν υπήρχε ούτε καν υπόθεση. Αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι ο μάρτυρας είχε πληρωθεί, δεν υπήρχαν στοιχεία, δεν υπήρχαν βίντεο, δεν υπήρχε τίποτα. Υπήρχε απλά η βούληση του Αλβανού πρωθυπουργού να μην εγκαταλείψει τη διοίκηση του Δήμου Χειμάρρας και δυστυχώς εργαλειοποιεί τη δικαιοσύνη».
«Πιστεύω πως δεν υπάρχει προσωπική βεντέτα με τον κύριο Ράμα.Δεν υπάρχει, δεν γνωριζόμασταν. Ίσα ίσα, πριν κατέβω υποψήφιος είχαμε μπορώ να πω, τυπικές σχέσεις. Εγώ τον είχα επισκεφθεί ως πρωθυπουργό για να συζητήσουμε τα θέματα της Χειμάρρας. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε όταν ο κύριος Ράμα κατάλαβε ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές. Πράγματι ήταν προγραμματισμένη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής με τον κ. Ράμα. Ξαφνικά το προηγούμενο βράδυ έφυγε από την ατζέντα.
Μετά έμαθα από τα αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι πήγε και συνάντησε μόνο τα μέλη της Σοσιαλιστικής ομάδας. Ο κύριος Ράμα αποφάσισε να μη με συναντήσει, όπως και να έχει βλάπτει την εικόνα της χώρας. Ο πρόεδρος μας, ο Μάνφρεντ Βέμπερ έστειλε μια επιστολή και έκανε ξεκάθαρο πως καταδικάζει αυτές τις πρακτικές».
H ανασφάλεια διώχνει τους Αλβανούς
«Η Αλβανία είναι μια χώρα που στα ληξιαρχεία της έχει γραμμένους πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους και στη χώρα ζούνε μόνο δύο. Οι υπόλοιποι ζούνε στην Ευρώπη και ορισμένοι εξ αυτών είναι και Ευρωπαίοι πολίτες, όπως ισχύει στην περίπτωσή μου. Γεωγραφικά, η Αλβανία είναι στην καρδιά της Ευρώπης και θα έλεγα και πολιτισμικά. Αυτά είναι τα θετικά στοιχεία που θα έπρεπε να την κάνουν να είναι ήδη μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Από την άλλη, το οξύμωρο είναι ότι οι Αλβανοί έχουν καταθέσει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023».
«Δεν είναι τόσο ότι δεν υπάρχουν δουλειές, γιατί κάποια ανάπτυξη υπάρχει. Όμως υπάρχει ανασφάλεια και δυστυχώς η διολίσθηση της Αλβανίας σε καθεστώς ολοκληρωτισμού. Πλέον, ο κύριος Ράμα, πιο πολύ μοιάζει με τον κύριο Όρμπαν, με τον κύριο Πούτιν, παρά με έναν Ευρωπαίο σύγχρονο πολιτικό. Δυστυχώς έχει εργαλειοποίησει τη δικαιοσύνη και έχει ασκήσει διώξεις σχεδόν σε όλη την αντιπολίτευση. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Υπάρχει μία ξεκάθαρη στόχευση να καθαρίσει το πολιτικό σκηνικό χρησιμοποιώντας τη Δικαιοσύνη».
«Έμαθα για την Φουρνά Ευρυτανίας από τον τύπο. Εγώ κατάγομαι, όπως ξέρετε, από τη Χειμάρρα. Η Χειμάρρα είναι μια πόλη, μια κωμόπολη δίπλα στη θάλασα και έχει τεράστια τουριστική ανάπτυξη. Όμως τα ορεινά χωριά είναι επίσης εγκαταλειμμένα και έχουν εγκαταλειφθεί πρόσφατα. Το έχω ζήσει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και ξέρω ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα χωριό και πώς μπορεί να ερημώσει από τη μια μέρα στην άλλη. Χωριά που είχαν 1000 άτομα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 βρέθηκαν με 20 – 30 κατοίκους. Όλα αυτά τα χωριά χρειάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και πολιτικές ώστε να συγκρατήσουν τον κόσμο και για να προσεγγίσουν νέους κατοίκους. Είναι αξιέπαινη η πρωτοβουλία του ιερέα και της δασκάλας στη Φουρνά και ήδη έχει αποτελέσματα. Έχουν επιστρέψει κάποιες οικογένειες και το σχολείο έχει εννέα παιδιά».
«Κοιτάξτε να δείτε, έχω ζήσει σε μία χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και 25χρόνια στην Ελλάδα πριν αποφασίσω να επιστρέψω στη Χιμάρα. Οπότε καταλαβαίνω τη διαφορά, ξέρω πως είναι μία χώρα εντός και μία χώρα εκτός. Μπορεί εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουμε πολλά προβλήματα, να γκρινιάζουμε ότι τα πράγματα γίνονται αργά, ότι δεν γίνονται όπως πρέπει, όμως η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση. Εγώ είμαι καθαρά Ευρωπαίος και θέλω να παλέψω ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίρνει αποφάσεις πιο γρήγορα και να είναι πιο κοντά στους ανθρώπους. Τώρα συζητάμε το αναπτυξιακό πρόγραμμα 2027 – 2034. Πολλά χρήματα θα κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και στην πράσινη ανάπτυξη; Εγώ έχω προτάσεις που οδηγούν σε απλούστευση των διαδικασιών. Δεν μπορεί να έχουμε μια φυσική καταστροφή και οι πληγέντες να περιμένουν δύο χρόνια για να πάρουν τις αποζημίώσεις τους».
*«Άρα για μένα είναι πολύ σημαντική η απλούστευση των διαδικασιών, πράγμα που επιδιώκει και η δική μας κυβέρνηση. Το δεύτερο, να γίνει διεύρυνση ακολουθώντας την σωστή πολιτική που υλοποιείται και παίρνει από το χέρι τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. **Αυτές οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν **το ευρωπαϊκό κεκτημένο,τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και να έρθουν αυτές στην Ευρώπη. Όχι να κάνουμε εμείς εκπτώσεις και να πάμε προς αυτές τις χωρές».*
«Να μπορέσω να βοηθήσω στο δημογραφικό, δηλαδή να μπορέσω να κινητοποιήσω τους ανθρώπους. Πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά μας γιατί εκεί η ζωή είναι πιο φτηνή και βεβαίως έχει καλύτερη ποιότητα. Όμως πρέπει να υπάρχουν τα βασικά. Ιατρική περίθαλψη, σχολεία, υποδομές, καλή σύνδεση με την ενδοχώρα».
Με πληροφορίες από gr.euronews.com