ΚΥΠΡΟΣ
14:32
Αριστοτέλους στην κηδεία του ήρωα του 1974 Σπύρου Χατζηγιάννη: Συστηματική η προσπάθεια της κυβέρνησης για πρόοδο στο θέμα αγνοουμένων
Η Κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά και υπεύθυνα, ώστε να επιτευχθούν βήματα προόδου στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, δήλωσε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, η οποία σημείωσε πως οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.
Στον επικήδειο λόγο της, κατά την κηδεία του ήρωα του 1974 Σπύρου Χατζηγιάννη, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, η κ. Αριστοτέλους είπε πως ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, από την πρώτη στιγμή έχει κατατάξει το ζήτημα των αγνοουμένων «στις υψηλές προτεραιότητες του», για να προσθέσει πως «έχει τεθεί όχι μόνο στον κατοχικό ηγέτη, αλλά και σε ηγέτες ξένων κρατών και κυβερνήσεων και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, εντατικοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να ξεπεραστούν ή τουλάχιστον να περιοριστούν τα εμπόδια στην έρευνα και τις ανασκαφές και να πρυτανεύσει η συνεργασία, για να δοθεί πρόσβαση σε αρχεία και άλλα στοιχεία, που θα μας βοηθήσουν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας».
Ανέφερε πως η Κύπρος σήμερα αποχαιρετά ακόμα ένα αγνοούμενο της εισβολής, με την υπόσχεση πως η ιστορία του, όπως και των υπόλοιπων αγνοουμένων, θα παραμείνει φάρος και οδηγός των προσπαθειών της.
Αναφερόμενη στον ήρωα Σπύρο Χατζηγιάννη, είπε ότι «σαράντα οκτώ χρόνια μετά, μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου του 2022, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων, εντοπίστηκαν τα οστά του Σπύρου Χατζηγιάννη, ενώ ακολούθησαν ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA όπου διακριβώθηκε πως τα οστά ανήκουν στον Σπύρο».
Όπως σημείωσε «το γεγονός ότι ο κατοχικός στρατός εξάντλησε τη βαρβαρότητα του κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο, αποδεικνύεται περίτρανα μέσα από την ιστορία του Σπύρου Χατζηγιάννη», υπογραμμίζοντας πως «βρήκαν έναν άνθρωπο μόνο του, που έμαθε να ζει ελεύθερος, έναν εργάτη της γης και της βιοπάλης, ένα άνθρωπο ακίνδυνο, άοπλο και τον σκότωσαν».
«Το αίμα του Σπύρου Χατζηγιάννη πότισε τη σκλαβωμένη γη της Μόρφου. Τη γη που καλλιεργούσε και φρόντιζε, για να του δίδει τα προς το ζην, τελικά έμελλε να την ποτίσει και με το ίδιο το αίμα του», είπε η κ. Αριστοτέλους.
Ο επίλογος μιας τραγικής ιστορίας
Ανέφερε ακόμα ότι «σήμερα γράφεται ο επίλογος της τραγικής ιστορίας του Σπύρου Χατζηγιάννη, ενός ανθρώπου που δεν φοβήθηκε, δεν λύγισε και δεν εγκατέλειψε τη γη του, αψηφώντας τους κινδύνους για την ίδια του τη ζωή, αποφάσισε πως ότι κι αν γίνει θα παραμείνει αμετακίνητος από την αγαπημένη του πόλη».
«Παρέμεινε εκεί στη γη του, τιμώντας την με αποκλειστική προσήλωσή, με αληθινή αφοσίωσή, πίστη και δέσμευση προς αυτή μέχρι και την τελευταία του πνοή. Με σεμνότητα και βαθιά συγκίνηση, σήμερα αποχαιρετούμε ένα ήρωα, τον Σπύρο Χατζηγιάννη, δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση, πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, μέχρι τη δικαίωση του αγώνα μας. Μέχρι την ημέρα που θα διακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων μας και μέχρι την ημέρα της επιστροφής», είπε.
Σύμφωνα με την Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων «μεγάλος σύμμαχος μας σε αυτή την προσπάθεια, είναι αφενός η θέληση μας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και μεγάλος αντίπαλος μας, παραμένει η τουρκική αδιαλλαξία που, με τις ίδιες απάνθρωπες συμπεριφορές όπως και τότε, συνεχίζει να κλείνει τα μάτια μπροστά σε ένα αμιγώς ανθρωπιστικό ζήτημα».
Πρόσθεσε ότι χρέος της Κύπρου είναι να απευθύνει το ύστατο χαίρε στον Σπύρο Χατζηγιάννη, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών και να εργαστεί με όλες τις δυνάμεις της και με κάθε μέσο που έχει στη διάθεση της, μέχρι την διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος