Ακόμη και με Eurofighter Typhoon η Άγκυρα δεν βρήκε αντίδοτο στον πύραυλο Meteor των ελληνικών Rafale: Προσπάθεια στο… κενό για μείωση του αεροπορικού ισοζυγίου Ελλάδας- Τουρκίας

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη φωτογραφία που αποδεσμεύτηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, η οποία απαθανατίζει μέσα στο υπόστεγο της 332 Μοίρας “Γεράκι”, αεροσκάφος Rafale F3R με πλήρη φόρτο εναέριας μάχης, πυραύλους Mica & Meteor των 100 και πλέον χιλιομέτρων εμβέλεια, αλλά και με πύραυλο κατά στόχων επιφανείας, Exocet. Πηγή: Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας/ Γραφείο Τύπου




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Το πρόβλημα που θέλουν να λύσουν οι Τούρκοι είναι επιχειρησιακό- τακτικό. Αυτό προηγείται οποιουδήποτε άλλου γεωπολιτικού ή οικονομικού προβλήματος.

Η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τουρκία εδώ και σχεδόν δυο χρόνια είναι να εντοπιστεί η λύση στην δύσκολη εξίσωση που ονομάζεται «Rafale F3R & πύραυλος αέρος- αέρος Meteor».

Το Eurofighter Typhoon, σχεδόν κατηγορηματικά, όπως σημειώνουν κύκλοι του αεροπορικού επιτελείου αλλά και ιπτάμενοι, δεν μπορεί ν’ ανταγωνιστεί το Rafale σαν ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα, κυρίως στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στο σύστημα αυτοπροστασίας του.

Το Typhoon, εξηγούν οι ίδιες πηγές, υπερτερεί στα κινηματικά όρια που μπορεί να δώσει στον αμερικανικό πύραυλο αέρος- αέρος Amraam, γιατί είναι η κατασκευή του τέτοια που μπορεί να πετάξει υπερηχητικά, είναι πολύ γρήγορο αεροσκάφος απευθυνόμενο στην εναέρια υπεροχή.

Όμως ο πύραυλος Meteor σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές δεν δουλεύει όπως ο Amraam που απαιτεί αρκετή κινηματική ενέργεια κι αυτό θα επηρεάσει τον φάκελο του όπλου.

Ο γαλλικός πύραυλος θα ακολουθήσει το δικό του προφίλ και πολλές φορές έχει καταγραφεί «να αγνοεί» ουσιαστικά την κινηματική ενέργεια του αεροσκάφους.

Συμπερασματικά, απέναντι σ’ ένα F-16 Viper, το Eurofighter Typhoon υπερτερεί στα κινηματικά όρια του φακέλου που θα δώσει σε έναν Amraam.

Βεβαίως, λέγεται σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ότι το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης του F-16 Viper, σε ορισμένα σημεία είναι καλύτερο από εκείνο του Rafale. H μεγάλη διαφορά των δυο αεροσκαφών 4,5 γενιάς είναι ότι στο ένα πρέπει να συνθέσεις την εικόνα από τους διαφορετικούς αισθητήρες, ενώ το άλλο σου δίνει έτοιμη την απάντηση- λύση.

Στην Πολεμική Αεροπορία γνωρίζουν ότι η μοναδική επιλογή που δυνητικά μπορεί να αντιπαρατάξει η Τουρκία απέναντι στα Rafale F3R & τους Meteor είναι μόνο το Eurofighter Typhoon κι όχι τα F-16 Viper, όταν αυτά καταφέρει να τα αποκτήσει.

Οι Τούρκοι αποκρυπτογραφούν τόσα χρόνια ότι η Αθήνα πάντοτε προσανατολίζεται στην άμυνα και την αποτροπή, άρα και σε αναγκαστικές air to air μάχες.

Και στον ουρανό του Αιγαίου ή της Μεσογείου η όποια εναέρια μάχη, για την Ελλάδα θα έχει αμυντικό χαρακτήρα.
Γι’ αυτό στρέφονται τώρα στις air to air πλατφόρμες ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ισάξια στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

Τα «επιθετικά» μας εξοπλιστικά (σ.σ. βόμβες/ όπλα κρούσης) είναι χαμηλής προτεραιότητας, λόγω κόστους, όποτε οι Τούρκοι  αντιλαμβάνονται ότι δίνουμε έμφαση στην άμυνα κι όχι στις επιθετικές ενέργειες.

Η πιθανή αγορά των EF2000 επιτυγχάνει το ν’ ανταπεξέλθουν απέναντι στα F-16 Viper, ίσως και τα Rafale, αν καταφέρουν βεβαίως να προσπεράσουν το Specta.

40 Eurofighter Typhoon τάζει ο Güler

Επιλέγοντας το αεροσκάφος EF2000 ενδεχομένως να βρεθεί σ’ ένα απότοκο που θα συμπαρασύρει γεωπολιτικές ή οικονομικές εξελίξεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, αλλά πρωταρχικός στόχος είναι η Άγκυρα να απαντήσει στην Αθήνα, με ευρωπαϊκό, παρόμοιο «νόμισμα».

Ο Υπουργός Αμύνης της Τουρκίας, Στρατηγός ε.α., Yaşar Güler δήλωσε ότι «με τη συνδρομή των φίλων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αγγλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, η Γερμανία δίνει θετική απάντηση στο αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon.»

Από την μια πλευρά έρχονται πολλές σκέψεις στους Έλληνες επιτελείς που καιρό τώρα παρακολουθούν την αγωνία της Άγκυρας να βρεθεί «αντίδοτο» στην αγορά των Rafale F3R και στην προσθήκη των πυραύλων Meteor.

Από την άλλη καταγράφεται το «ανατολίτικο παζάρι» του ίδιου του Τούρκου προέδρου με τις ΗΠΑ για τα F-16 Viper, το κόστος τους, την γραμμή παραγωγής στην Τουρκία, την αναβάθμιση αεροσκαφών από την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, κ.ο.κ.

Και πλέον μετά την εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ, θα φανούν οι προθέσεις που έχουν να κάνουν με το μέλλον της 5ης γενιάς αεροσκαφών. Άλλωστε αυτός ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγκάστηκε μετά την αγορά των S-400 από την Τουρκία να πάρει μέτρα κατά της Άγκυρας, αποβάλλοντας την από το πρόγραμμα των F-35.

Όλα τα παραπάνω προσμετρώνται από το Ελληνικό επιτελείο, με στρατιωτικές πηγές να επισημαίνουν ότι μπορεί να έχουν συμβεί όλα αυτά ως τώρα, ωστόσο στην πολιτική επιτρέπονται- κι έχει φανεί αυτό- πολλά που ίσως επαναφέρουν την Τουρκία στο προσκήνιο.

Οπότε με όρους καθαρά επιχειρησιακούς η πρώτη θα έλεγε κανείς «ανάγνωση» των εξελίξεων για τα Eurofighter Typhoon είναι ότι αυτή η ενδεχόμενη αγορά αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στο να γνωρίσουν οι Τούρκοι τον πύραυλο Meteor καθώς το EF2000 είναι ικανό να φέρει αυτό το όπλο!

«Αγκάθια» το AESA ραντάρ κι ένα Ελληνογαλλικό σύμφωνο…

Όμως, αυτή τη στιγμή, επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, η μόνη χώρα που μπορεί να υποστηρίξει το όπλο αυτό είναι η Αγγλία, δεδομένου ότι στα δικά της και μόνο αεροσκάφη διατίθεται το ρανταρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA RADAR).

Οι υπόλοιπες χώρες- χρήστες των Eurofighter Typhoon, δηλαδή Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία, ενώ έχουν το συγκεκριμένο όπλο, δεν διαθέτουν AESA RADAR.

Ιπτάμενοι εξηγούν ότι το γεγονός αυτό δυσχεραίνει την επιχειρησιακή εκμετάλλευση του πυραύλου, άρα και να πάρουν μεταχειρισμένα EF2000 οι Τούρκοι, κυρίως από τη Γερμανία, το όπλο θα είναι χαμηλής επιχειρησιακής αξιοποίησης λόγω των συμβατικών μηχανικών RADAR που διαθέτει το αεροσκάφος.

Να σημειώσουμε ότι οι Ιταλοί έκαναν πραγματικές δοκιμές στον Meteor, αλλά κι αυτοί έχουν μηχανικό RDR στο Eurofighter Typhoon που πετούν.

Ας βάλουμε έναν επιπλέον αστερίσκο σε αυτό το σημείο, καθώς ακόμη κι αν πάρουν καινούρια Eurofighter Typhoon οι Τούρκοι, η συμμετοχή της Γαλλίας στην κοινοπραξία των αεροσκαφών αλλά και στην παραγωγή του Meteor, εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο δεν θα ασκηθεί βέτο από το Παρίσι σ’ ότι αφορά τον πύραυλο αυτό.

Αθήνα και Παρίσι συνδέονται με το σύμφωνο αμυντικής συνδρομής, ενώ η Γαλλία εμπράκτως το 2020 είχε δείξει ότι στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, ακόμη και εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Ακόμη περιμένει απάντηση για την χρηματοδοτική οροφή του εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ το Πολεμικό Ναυτικό: Τα ξεχωριστά πακέτα ηλεκτρονικών και όπλων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: