F-35 στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας κατά την πρόσφατη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Ramstein Flag. Πηγή: X NATO_AIRCOM
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal
Στις 12 Νοεμβρίου, οι επιτελείς που βρίσκονται στην ομάδα εργασίας για τα F-35 ξεκινούν έναν μεγάλο κύκλο αυτοψιών σε αεροπορικές βάσεις συμμαχικών χωρών που διαθέτουν ήδη το stealth αεροσκάφος 5ης γενιάς.
Ο πρώτος προορισμός σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να είναι η Μ. Βρετανία και δυο αεροπορικές βάσεις. Η πρώτη βάση είναι αυτή της Royal Air Force στο Marham, στην Αγγλική κομητεία του Norfolk.
Και η δεύτερη αν και Βρετανική βάση, φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες την μεγαλύτερη αμερικανική δύναμη στρατηγικών αεροσκαφών αλλά κι εκείνων που αποκαλούνται «αεροπορικής υπεροχής.»
Στην «RAF Lakenheath», βορειοανατολικά του Mildenhall και δυτικά του Thetford φιλοξενούνται κι επιχειρούν από εκεί τα stealth αεροσκάφη της USAFΕ.
Πρόκειται για το απόσπασμα όπου από το 1986 διαδραματίζει τον δικό του ρόλο στη λεκάνη της Μεσογείου και τη Μ. Ανατολή. Από εκεί οδηγήθηκε η επιδρομή στην Λιβύη το 1986 κι από εκεί ξεκίνησαν τα F-111 για την ανάπτυξή τους στον Κόλπο κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων «Ασπίδα της Ερήμου» & «Καταιγίδα της Ερήμου.»
Στη Μ. Βρετανία στήθηκαν οι πρώτες βάσεις για τα F-35 κάτω από την αυστηρή καθοδήγηση και συνεργασία με την USAFE.
Και από εκεί οι Έλληνες επιτελείς, αφού επιστρέψουν με την πρώτη εικόνα που έχουν αποκομίσει, θα ταξιδέψουν και στην τελευταία αεροπορική βάση που κατασκευάστηκε, στην Δανία, για να φιλοξενήσει τα F-35.
Η «task force» του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αποτελείται από στελέχη όλων των κρίσιμων ειδικοτήτων που αφορούν την ανέγερση μιας νέας βάσης. Από αεροπόροι και μηχανικοί έως εφοδιαστές συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα εργασίας που ο καθένας τους έχει την δική του αποστολή για το μέλλον της αεροπορίας και τη νέα «φωλιά» των F-35.
Αυτές οι αυτοψίες έχουν σκοπό να μάθουν οι Έλληνες επιτελείς από πρώτο χέρι πως έχουν στηθεί με γερά θεμέλια οι πολεμικές μοίρες που φιλοξενούν τα F-35. Αν οι χρήστες αντιμετώπισαν τυχόν προβλήματα και πως αυτά ξεπεράστηκαν και μια σειρά παραμέτρων που μπορεί κανείς να μην υπολογίζει.
Την ίδια στιγμή όπως γίνεται γνωστό στην Hellasjournal, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου μετατέθηκε ο επιτόπιος έλεγχος (Sight Survey), των εγκαταστάσεων της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα.
Οι Αμερικανοί του προγράμματος Joint Strike Fighter & της USAF είναι αυτοί που θα δώσουν πρώτοι τα «φώτα» τους στους επιτελείς της αεροπορίας, για τον τρόπο με τον οποίο καλούνται να εργαστούν για την μετατροπή της Ανδραβίδας σε μια βάση που θα θεωρείται state of the art.
«Θα δούμε πως είναι κατασκευασμένες οι άλλες βάσεις των συμμάχων κι εμείς θα καταφέρουμε μόνοι μας να δημιουργήσουμε την καλύτερη» λέει με ιδιαίτερο νόημα ανώτατη πηγή που παρακολουθεί διαρκώς κάθε βήμα προόδου γι’ αυτό το εξελικτικό πλάνο ενίσχυσης της αεροπορίας.
Κατά συνέπεια από τον Δεκέμβριο μπορεί να πει κανείς ότι ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την σύνταξη του πλάνου εργασιών ώστε η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας να πιστοποιηθεί και να είναι έτοιμη στο μέλλον να υποδεχτεί τα F-35.
Βασικός στόχος της αεροπορίας είναι το 2028 να μην θεωρείται, αλλά να αποτελεί την χρονιά ορόσημο, με τα έργα υποδομής στην 117 Πτέρυγα Μάχης να έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερό τους μέρος, τα πρώτα stealth αεροσκάφη να έχουν «ντυθεί» στα ελληνικά χρώματα και ο βασικός πυρήνας ιπταμένων και μηχανικών να εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ.
Κάπου τότε ενδεχομένως τα F-4 Phantom AUP θα ρίξουν αυλαία, με τους ιπταμένους και μηχανικούς της 338 Μοίρας «Άρης» να λένε πως όπως το Phantom έφερε επανάσταση στην αεροπορία, με νέα όπλα, νέες τακτικές ενώ το ίδιο ελπίζουν και για το F-35.
Ο Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, Αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, ερωτώμενος από το ERTnews για το μελλοντικό αεροσκάφος σημείωσε ότι «στις επιχειρήσεις που γίνονται ή θα γίνονται, όταν δεν έχεις το F-35 θα χεις σημαντικό τακτικό πρόβλημα με την κατάσταση που επικρατεί και στον χώρο που βρίσκεται η Ελλάδα.
Μακάρι να ήμασταν Ελβετία, αλλά δεν είμαστε, αν και η Ελβετία αγοράζει κι αυτή F-35.»
Στα συνοπτικά στοιχεία του προγράμματος των F-35 Lightning II ως σήμερα έχουν παραδοθεί 1.060 και πλέον μαχητικά. Οι ώρες πτήσης φαίνεται ότι ξεπερνούν τις 940.000, πτήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από 2680 και πλέον αεροπόρους που έχουν εκπαιδευτεί στον τύπο. Και αυτά τα stealth αεροσκάφη συντηρούνται από 17.200 τεχνικούς.
Σε κάθε περίπτωση αιχμή του δόρατος των έργων στην Ανδραβίδα θεωρούνται εκείνα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της βάσης και των αεροσκαφών.
Διπλά περιμετρικά συρματοπλέγματα, διαλειτουργικές κάμερες στην περίμετρο και σε κάθε σημείο που θεωρείται υψίστης ασφάλειας, ακόμη και drones βρίσκονται στον σχεδιασμό, εκτός του ανθρώπινου δυναμικού που θα επιφορτιστεί με αυτό το σημαντικό κομμάτι αποτροπής.
Η 117 Πτέρυγα Μάχης δεν θα θυμίζει τίποτα από την σημερινή βάση. Από νέους διαδρόμους, νέα κτίρια, νέα υπόστεγα συντήρησης, νέος πύργος ελέγχου. Σχεδόν σε όλα θα υπάρχει δίκτυο μέσω οπτικών ινών και ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σε επίπεδο επικοινωνιών, βοηθημάτων αεροδρομίου για την προσέγγιση των αεροσκαφών στην βάση.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE