Ζωντανή η προοπτική για το Κυπριακό εκτιμά η Ευρωπαϊκή Ένωση: Επίκεινται ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες για την επανέναρξη των συνομιλιών

FILE PHOTO: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε Σύνοδο Κορυφής. ΦΩΤΟ: ΓΤΠ ΡΙΟ




Ο πρώτος στόχος της Λευκωσίας επετεύχθη και η τριμερής συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Τουρκοκύπριο (σ.σ. κατοχικό) ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στέλνει μήνυμα εντατικοποίησης της κινητικότητας.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση που διανύθηκε από την άκαμπτη στάση και την άρνηση της τουρκικής πλευράς όλο το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με πηγές.

Στις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για «μία συνάντηση, η οποία κρατά ζωντανή την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών».

Το επόμενο διάστημα αναμένονται ανακοινώσεις από την πλευρά της ΕΕ σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ρόλο να διαδραματίσει. Είχα μια σχετική συζήτηση, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με την πρόεδρο της Επιτροπής και θα πρέπει σύντομα να αναμένουμε κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα δείχνουν και το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει γιατί υπάρχει σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ερωτηθείς εάν αυτές οι ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στο 2024, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι αφού «περάσουν οι παρουσιάσεις των υποψηφίων επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ακολούθως ευελπιστώ ότι θα γίνουν και οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα δείχνουν αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα αποτελέσματα της τριμερούς, τόσο τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Ο κ. Σολτς, άλλωστε, είναι εκείνος ο οποίος διαδραμάτισε ρόλο στον διορισμό απεσταλμένης του ΟΗΕ, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης είχε ξανασυναντηθεί μαζί του σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Όπως αναφέρει η Λευκωσία, η εμπλοκή του γ.γ. αποκτά μεγαλύτερη σημασία με δεδομένο ότι πρόκειται για μία δύσκολη περίοδο για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, με τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία να μαίνονται, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία του κ. Γκουτέρες να συγκαλέσει αυτνή τη συνάντηση σε αυτήν την χρονική στιγμή αποδεικνύει τη βαθιά πεποίθησή του ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό.

«Ο γενικός γραμματέας θα προχωρήσει με το να καλέσει μια άτυπη διευρυμένη συνάντηση, έτσι ώστε να εξεταστούν συγκεκριμένα οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Την ίδια στιγμή, θα έχω μια συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Λευκωσία για να διερευνήσουμε την προοπτική τού ενδεχομένου να έχουμε κάποια συγκεκριμένα, περισσότερα σημεία διέλευσης», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος, πάντως, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση και τη βούληση για συνέχιση της προσπάθειας εντός του συμφωνημένου πλαισίου και με διαφύλαξη του κεκτημένου των συνομιλιών, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί, καθώς και την ετοιμότητά της για συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε με το διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα τον περασμένο Ιανουάριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης υπό τον Γκουτέρες στην έδρα του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: