Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση; Ο Λευκός Οίκος και ο Νετανιάχου …μελετούν το σχέδιο κατά του Ιράν ακόμα μία φορά πριν το κτύπημα: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με την παρουσιάστρια ειδήσεων, Κωνσταντίνα Δημητρίου. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ αφού στο μεταξύ είχαν διακόψει την επικοινωνία τους για μερικές ημέρες.

Προσπαθούν ακόμα να συμφωνήσουν για την απάντηση που θα δοθεί στο Ιράν, συζητούν βασικά τους τελικούς στόχους με τους Αμερικανούς να θέτουν άτυπο βέτο για τα κτυπήματα εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι έχουν σχεδόν συμφωνήσει. Οι δύο υπουργοί θα επικοινωνήσουν ξανά πριν από το μεγάλο κτύπημα.

Ο Αμερικανός υπουργός επιβεβαίωσε, πάντως, τη σιδερένια υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και επανέλαβε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει να επιστρέψουν με ασφάλεια τόσο οι Λιβανέζοι όσο και οι Ισραηλινοί πολίτες στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων.

  • Ο κ. Όστιν τόνισε επίσης τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας των δυνάμεων της UNIFIL στην περιοχή και προέτρεψε τον συντονισμό των προσπαθειών ώστε να στραφούν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε μια διπλωματική οδό το συντομότερο δυνατό.

Συζήτησαν επίσης τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και ο υπουργός ζήτησε επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Δεν γνωρίζουμε την απάντηση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, αλλά με βάση τις δημόσιες δηλώσεις του πιστεύει ότι ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί σε όλα τα μέτωπα και πρέπει να απαντηθεί η επίθεση του Ιράν.

Ο κ. Όστιν κατέστησε επίσης σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε καλή θέση για να υπερασπιστούν το προσωπικό, τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ έναντι επιθέσεων από το Ιράν, τους εταίρους και τους πληρεξούσιους που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να αποτρέψουν οποιονδήποτε παράγοντα -εννοούν βασικά το Ιράν- από το να εκμεταλλευτεί τις εντάσεις ή να επεκτείνει τη σύγκρουση στην περιοχή.

Σε ότι αφορά το καυτό ερώτημα, πότε θα πραγματοποιηθεί η επίθεση εναντίον του Ιράν, θα έλεγα ότι μόνο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ το γνωρίζει αυτό. Σήμερα ήταν το τέλος της μεγάλης θρησκευτικής τους εορτής, άρα υποθέτω πως δεν θα αργήσει η απάντηση στην Τεχεράνη

Ας δούμε όμως που βρίσκεται η κατάσταση και πως φαίνονται τα πράγματα “επί του εδάφους”:

Στην Ουάσιγκτον λένε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν φτάσει σε ένα σημείο συμφωνίας, τους χωρίζει μία κλωστή- δεν έχει κλείσει ακόμα.

Η συμφωνία αφορά τους στόχους. Όπως είπαμε ο Λευκός Οίκος επιχειρηματολόγησε εναντίον της επίθεσης στα πυρηνικά εργοστάσια, ο κ. Νετανιάχου επιμένει ακόμα, αλλά πιστεύεται ότι θα επικρατήσει ο κ. Μπάιντεν.

  • Όπως ξέρουμε, σε ένα πόλεμο υπάρχουν και οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες, οπότε στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις. Να κτυπηθούν κατά …λάθος ή να βληθούν σημεία ακριβώς δίπλα από αυτές.

Όλοι οι άλλοι στόχοι έχουν συμφωνηθεί. Το Ισραήλ απαίτησε κτυπήματα και στις ενεργειακές εγκαταστάσεις, όπως και επιθέσεις εναντίον των ηγετών του Ιράν.

Ο λόγος για τον οποίο ο Λευκός Οίκος απαιτεί με τη σειρά του να μην κτυπηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι γνωστός:

Πιστεύει ότι θα ξεκινήσει αμέσως ένας περιφερειακός πόλεμος και θα αναγκαστεί να συμμετέχει για να προστατεύσει το Ισραήλ, επειδή η επίθεση κατά του Ιράν θεωρείται …”αμυντική ενέργεια”. Αυτό δεν το επιθυμεί, διότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Αμερική.

Η συζήτηση συνεχίζεται και σήμερα με τους συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας των δύο ηγετών, που έλαβαν εντολή να συμφωνήσουν άμεσα για να ακολουθήσει η επίθεση.

Σύμφωνα με τον έγκριτο ιστότοπο Axios:

Οι δύο πλευρές έχουν φτάσει σε σημείο αλληλοκατανόησης  σχετικά με το εύρος των σχεδιαζόμενων αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης των δύο ηγετών, την Τετάρτη.

Γιατί έχει σημασία: Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποδέχεται ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει σύντομα μια μεγάλη επίθεση στο Ιράν, αλλά φοβάται ότι χτυπήματα σε ορισμένους στόχους θα μπορούσαν να κλιμακώσουν δραματικά τον περιφερειακό πόλεμο.

Τα τρέχοντα σχέδια εξακολουθούν να είναι λίγο πιο επιθετικά από ό,τι θα ήθελε ο Λευκός Οίκος, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

  • Ωστόσο, μετά την επικοινωνία του κ.  Μπάιντεν με τον Νετανιάχου, ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε: «Κινόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση». Ένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήταν λίγο λιγότερο νευρική για τα σχέδια του Ισραήλ μετά το τηλεφώνημα.

Ο ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε επίσης ότι τα χάσματα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με τη φύση και το εύρος της επίθεσης έχουν μειωθεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επικοινωνία Μπάιντεν και Νετανιάχου ήταν το αποκορύφωμα σχεδόν δύο εβδομάδων διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της ισραηλινής κυβέρνησης από τότε που το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 πυραύλους στο Ισραήλ σε μια επίθεση που σε μεγάλο βαθμό αποτράπηκε.

Ο έγκριτος ιστότοπος Axios έγραψε ότι την Τετάρτη, πριν από τη συνομιλία μεταξύ των κ. Μπάιντεν και Νετανιάχου, πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή επικοινωνία μεταξύ του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν και του Ισραηλινού υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Κατά το τηλεφώνημα αυτό έγινε η πιο λεπτομερής συζήτηση μέχρι σήμερα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ όσον αφορά τα σχέδια του Εβραϊκού Κράτους.

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου επιβεβαίωσαν ορισμένες από τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν ο Σάλιβαν και ο Ντέρμερ στο δικό τους τηλεφώνημα, σημείωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το κομματικό συμφέρον πάνω και από μία ανθρωπιστική καταστροφή; Οι πολιτικοί στις ΗΠΑ, όπως και σ’ όλο τον κόσμο, είναι οι ίδιοι… Οι ανταποκρίσεις του Μιχάλη Ιγνατίου (2 videos)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: