«Βαρύ γάντι» του Ισραήλ στον Ερντογάν: «Πάρε πίσω τον βιαστή και δολοφόνο φίλο σας» – Όλα τα σενάρια ανοιχτά με το θάνατο του Σινουάρ – Οι ΗΠΑ θέλουν πακέτο κατάπαυση πυρός και ομήρους [videos]

epa11664849 (FILE) – Hamas Gaza leader Yahya Al Sinwar (C) waves to supporters during a Hamas rally to mark the 31st anniversary of the group, in Gaza City, Gaza Strip, 16 December 2018 (reissued 17 October 2024). The Israeli Army, Tsahal, on 17 October 2024 confirmed that Hamas leader Yahya Sinwar was “eliminated” on 16 October ‘after a year-long pursuit’. Sinwar was elected Hamas leader in August 2024, a few days after his predecessor had been killed in Iran. EPA/MOHAMMED SABER *** Local Caption *** 56753906




Ευθεία βολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X.

Απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, που έχει πολλές φορές εκφράσει τη στήριξή του στη Χαμάς, ο Κατζ τονίζει «πάρτε πίσω τον βιαστή και δολοφόνο φίλο σας, Σινουάρ», ενώ τη συνοδεύει με μια φωτογραφία του δολοφονημένου αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης, να κείτεται πάνω σε συντρίμμια.

Την ίδια ώρα ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να «προχωρήσει» και να σημειώσει πρόοδο προς την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτη της Χαμάς και εγκέφαλου της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, καθώς όλοι οι διεθνείς ηγέτες ανανέωσαν την ώθηση για τερματισμό της σύγκρουσης.

Ώρες μετά τη δολοφονία την Πέμπτη στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι ο Σινουάρ «έχει πολύ αίμα στα χέρια του – αμερικανικό αίμα, αίμα Ισραήλ και άλλα».

Μιλώντας καθώς έφτασε στη Γερμανία για να συναντήσει Ευρωπαίους ηγέτες, ο Μπάιντεν είπε ότι αισθάνεται «πιο αισιόδοξος» για τις προοπτικές κατάπαυσης του πυρός και ότι θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, στο Ισραήλ τις επόμενες τέσσερις ή πέντε ημέρες.

Ο Μπάιντεν συζήτησε την πρόοδο προς την κατάπαυση του πυρός.  με πρόσωπα, όπως η αντιπρόεδρός του, Καμάλα Χάρις, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο Κιρ Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς,

Ο Μπλίνκεν είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες την Πέμπτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αντίθετα η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ είπε ότι η δολοφονία θα ενισχύσει το «πνεύμα της αντίστασης» και θα εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές, ενώ η Χεζμπολάχ, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα στον Λίβανο, ανακοίνωσε «τη μετάβαση σε μια νέα και κλιμακούμενη φάση στην αντιπαράθεση με Ισραήλ”.

Η ίδια η Χαμάς δεν είχε ακόμη σχολιάσει τον θάνατο του ηγέτη της.

Δεν είχε γίνει ακόμη σαφές τι αντίκτυπο θα είχε η δολοφονία του Σινουάρ στην εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτίμησαν ότι το Ισραήλ εξακολουθούσε να έχει την πρόθεση της στρατιωτικής κατοχής του παλαιστινιακού εδάφους για το άμεσο μέλλον.

Πριν από την επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Μπάιντεν είπε: «Υπάρχει τώρα η ευκαιρία για ένα  «μετά» στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία και για μια πολιτική διευθέτηση που παρέχει ένα καλύτερο μέλλον για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Ο Σινουάρ ήταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων. Αυτό το εμπόδιο δεν υπάρχει πλέον. Αλλά μένει πολλή δουλειά μπροστά μας».

Καθώς η είδηση ​​του θανάτου του Σινουάρ και οι φρικιαστικές εικόνες του σώματός του διαδόθηκαν στη Γάζα, πολλοί έμειναν να αναρωτιούνται τι επιφυλάσσει το μέλλον.

«Η δολοφονία του είναι μια τραγωδία για τον λαό της Γάζας, δεν το περιμέναμε», είπε η Amal al-Hanawi, 28 ετών, από τη Nuseirat στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου κατέφυγε αφού διέφυγε από τις μάχες στο βορρά. «Έχω την εντύπωση ότι η Χαμάς τελείωσε, ότι δεν υπάρχει πλέον μια ισχυρή αντίσταση, έχει καταρρεύσει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, λέγοντας ότι «αυτό ακριβώς θέλει ο Νετανιάχου».

«Είμαστε εξαντλημένοι, ο πόλεμος έχει πάει πολύ μακριά, μας έχει πάρει τα πάντα», είπε ο Shadi Nofal Abou Maher, 23 ετών, λέγοντας ότι ελπίζει ότι «ο κόσμος θα επέμβει» για τον τερματισμό του πολέμου.

Στο Khan Younis στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος ονόματι Thabet Amour είπε στο Reuters ότι ο αγώνας των Παλαιστινίων θα συνεχιστεί. « Η αντίσταση δεν εξαφανίζεται όταν οι ηγέτες εξαφανίζονται», είπε. «Η δολοφονία του Σινουάρ δεν θα οδηγήσει στο τέλος της αντίστασης ή σε συμβιβασμό ή παράδοση και ύψωση της λευκής σημαίας».

Οικογένειες Ισραηλινών ομήρων δήλωσαν ότι ενώ η δολοφονία του Σινουάρ ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα, δεν θα ήταν ολοκληρωμένο όσο οι όμηροι παρέμεναν στη Γάζα.

Ο Avi Marciano, ο πατέρας του Noa Marciano, ο οποίος σκοτώθηκε σε αιχμαλωσία από τη Χαμάς, είπε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο KAN ότι «το τέρας, αυτός που την πήρε από μένα, που είχε το αίμα όλων των θυγατέρων μας στα χέρια του, συνάντησε τελικά τις πύλες. της κόλασης».

«Λίγη δικαιοσύνη, αλλά όχι παρηγοριά», είπε. «Θα υπάρξει μόνο όταν η Naama, η Liri, ο Agam, η Daniela και η Karina, οι φίλες των κοριτσιών μας, επιστρέψουν σπίτι τους».

Μερικοί Ισραηλινοί χαιρέτησαν την είδηση ​​του θανάτου του Σινουάρ ως ένδειξη για καλύτερες προπτικές. «Γιορτάζω το θάνατο του Σινγουάρ, ο οποίος δεν μας έφερε παρά μόνο κακό, που έχει ομήρους ανθρώπους», είπε μια Ισραηλινή γυναίκα, η Χέμντα, η οποία έδωσε μόνο το μικρό της όνομα.

Παρακολουθώντας μια συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ που απαιτούσε την απελευθέρωση των ομήρων, η 60χρονη Σισίλ, η οποία έδωσε επίσης μόνο το μικρό της όνομα, είπε ότι η δολοφονία του αποτελούσε μια μοναδική ευκαιρία για «μια συμφωνία ομήρων για τον τερματισμό του πολέμου».

Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 που σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και κατά τις οποίες 250 άνθρωποι συνελήφθησαν όμηροι. Τα αντίποινα του Ισραήλ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 42.438 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας στην επικράτεια της Χαμάς, τα οποία ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστη.

Με πληροφορίες και από theguardian.com 

Βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ στη δημοσιότητα: Τραυματισμένος και ανήμπορος πετά ένα ραβδί στο Ισραηλινό drone [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: