Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στο Λίβανο ενώ κοιμούνταν σε «ασφαλές» χωριό – «Σκόπιμη επίθεση» κατήγγειλε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Red Cross members carry the bodies of three journalists killed in an Israeli raid in southern Lebanon at a hospital in Beirut, Lebanon, 25 October 2024. EPA/STR




Στον νότιο Λίβανο, πολλοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πόλεμο αποσύρθηκαν για να περάσουν τη νύχτα σε ένα μικρό χωριό, εκτός των προπυργίων της Χεζμπολάχ. Τα ξημερώματα, τρεις από αυτούς σκοτώθηκαν στον ύπνο τους, από ισραηλινό πλήγμα.

Γύρω στις 3.30 το πρωί, οι δημοσιογράφοι των λιβανέζικων και αραβικών τηλεοπτικών σταθμών ξύπνησαν πανικόβλητοι. Τα καταλύματά τους φλέγονταν, πυκνός καπνός τους κύκλωνε και ακούγονταν κραυγές απελπισίας.

«Ξύπνησα από τον θόρυβο ενός πυραύλου», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νταρίν ελ Χέλουε, του τηλεοπτικού σταθμού Sky News Arabia των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν ο εικονολήπτης Γάσαν Νατζάρ και ο τεχνικός Μοχάμεντ Ρεντά του ενημερωτικού, φιλοϊρανικού καναλιού Al Mayadeen, που εδρεύει στη Βηρυτό. Σκοτώθηκε επίσης ο δημοσιογράφος Ουίσαμ Κάσεμ, του καναλιού Al Manar της Χεζμπολάχ.

Στο ίδιο ξενοδοχειακό συγκρότημα, που αποτελείται από μικρά μπάνγκαλοου, περνούσαν τη νύχτα τους πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι, της αιγυπτιακής τηλεόρασης Al Qahera και του παναραβικού σταθμού Al Jazeera.

«Η πόρτα του μπάνγκαλοου ήταν ορθάνοιχτη, πυκνός καπνός έμπαινε από τον κήπο. Νόμιζα ότι πιάσαμε φωτιά», συνέχισε η Χέλουε. Τηλεφώνησε σε έναν συνάδελφό της για να μάθει τι συνέβαινε. «Μου είπε ότι βρισκόταν κάτω από χαλάσματα», πρόσθεσε.

Έξω, η Χέλουε είδε ένα βαν εξωτερικών μεταδόσεων που είχε εκτοξευτεί από το ωστικό κύμα και ένα μπάνγκαλοου «όπου κοιμόντουσαν οι συνάδελφοί μας, το οποίο είχε ισοπεδωθεί».

Οι δημοσιογράφοι επέλεξαν τη Χασμπάγια στις αρχές Οκτωβρίου επειδή θεωρήθηκε «ασφαλές» μέρος. Είχαν φύγει από τη γειτονική περιοχή του Μαρτζαγιούν, όπου βρίσκονταν εδώ και περίπου έναν χρόνο, ακριβώς λόγω της εντατικοποίησης των πληγμάτων εκεί. «Κοιμόμασταν στα δωμάτια μας, χωρίς αλεξίσφαιρα γιλέκα, χωρίς κράνη» είπε η Χέλουε.

Η Χασμπάγια, που απέχει 50 χιλιόμετρα νοτίως της Βηρυτού, είχε γλιτώσει μέχρι τη χθεσινή νύχτα από τα ισραηλινά πλήγματα, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και τις ανταλλαγές πυρών στα σύνορα, εδώ και έναν χρόνο.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε μια «σκόπιμη» επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων που κοιμούνταν, κάνοντας λόγο, όπως και ο υπουργός Πληροφοριών Ζιάντ Μάκαρι, για «έγκλημα πολέμου».

Από τον Οκτώβριο του 2023, ήταν η πρώτη φορά που μπήκε στο στόχαστρο η Χασμπάγια, είπε ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Ναΐμ ελ Λάχαμ.

«Ο ισραηλινός εχθρός (…) στοχεύει και πάλι τον Τύπο, σήμερα σε μια σχετικά απομακρυσμένη ζώνη», είπε στην τηλεόραση ο Μουχάμαντ Φαρχάτ, ανταποκριτής του λιβανέζικου καναλιού Al Jadeed.

Το πρόσωπό του ήταν καλυμμένο με ένα στρώμα σκόνης και έδειξε το κρεβάτι του, κάτω από τα συντρίμμια του μπάνγκαλοου. «Κοιμόμασταν στο μπάνγκαλοου. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτό είναι το δωμάτιό μου και το κρεβάτι μου», είπε.

Η Φατίμα Φτούνι, ανταποκρίτρια του Al Mayadeen, δεν έπαθε το παραμικρό. Στη σύνδεση με το κανάλι της έδειξε το αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη «Τύπος», που είχε καταστραφεί.

«Να τι απέμεινε από το γιλέκο μου, από το κράνος μου και από το όπλο που κρατάμε», είπε, δείχνοντας το μικρόφωνό της. «Δεν ξέρω γιατί φοράμε αυτά τα γιλέκα και αυτά τα κράνη, αν η (ισραηλινή) κατοχή δεν δίνει καμία προσοχή. Τι κάναμε; Δείξαμε τα εγκλήματα της κατοχής στον νότιο Λίβανο;» διερωτήθηκε.

Στις 13 Οκτωβρίου 2023, από ισραηλινό πλήγμα κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος στο πρακτορείο Reuters και τραυματίστηκαν άλλοι έξι δημοσιογράφοι.

Ανεξάρτητες έρευνες, μεταξύ των οποίων και μία που έγινε για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε χρησιμοποιηθεί μια οβίδα άρματος των 120 χιλιοστών, ισραηλινής προέλευσης.

Στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου το κανάλι Al Mayadeen κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκότωσε τρία μέλη της ομάδας του, μεταξύ των οποίων και τους δημοσιογράφους Φάραχ Ομαρ και Ραμπί Μααμάρι.

Οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων στον Λίβανο έχουν καταμετρήσει τον θάνατο πέντε φωτορεπόρτερ και ανθρώπων που εργάζονταν σε τοπικές ενημερωτικές πλατφόρμες, από ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο και στα προάστια της Βηρυτού.

«Το Ισραήλ στόχευσε ήδη τους συναδέλφους μας όταν βρίσκονταν επί του πεδίου (…) αλλά εδώ, κοιμόμασταν. Το μήνυμα του Ισραήλ είναι ότι δεν θέλει δημοσιογραφική κάλυψη σε αυτόν τον τομέα», συμπέρανε η Χέλουε.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βηρυτός, Λίβανος

ΟΗΕ: «Η βόρεια Λωρίδα της Γάζας βιώνει τις πιο σκοτεινές ώρες της» – «Οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να προσομοιάζουν σε εγκληματικές ωμότητες»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: