Το σουηδικό μοντέλο δεν θέλει παρίες: Η κυβέρνηση της Σουηδίας κατηγορείται ότι προσπαθεί να «κηρύξει παράνομη τη φτώχεια» με σχέδιο απαγόρευσης της επετείας

FILE PHOTO A homeless person sits on a sidewalk EPA/TOLGA AKMEN




Για προσπάθεια να «θέσει εκτός νόμου τη φτώχεια» κατηγορείται η σουηδική κυβέρνηση μετά την παρουσίαση του σχεδίου της για εθνική απαγόρευση της επαιτείας.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός, ο οποίος υποστηρίζεται από τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί εννεάμηνη έρευνα για την εφαρμογή μιας εθνικής απαγόρευσης της επαιτείας, λέγοντας ότι αν κριθεί εφικτή μια τέτοια απαγόρευση θα μπορούσε να γίνει νόμος.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, η επικεφαλής της ομάδας των Σουηδοδημοκρατών, Λίντα Λίντμπεργκ, έβαλε στο στόχαστρο τους ανθρώπους που, όπως ισχυρίστηκε, έρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ «για να ζητιανέψουν έξω από τα καταστήματά μας». Η Σουηδία δεν μπορεί, είπε, να ενεργεί ως «η συνείδηση της Ευρώπης».

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να εμφανιστούν. Η Stockholms Stadsmission, μια χριστιανική κοινωνική οργάνωση που εργάζεται με ευάλωτους ανθρώπους στην πρωτεύουσα, καταδίκασε την κίνηση, λέγοντας πως «η απαγόρευση της επαιτείας, ή η απαίτηση άδειας για την επαιτεία, απλώς μετατοπίζει το πρόβλημα σε μια μάταιη προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου η φτώχεια».

«Αντίθετα», πρόσθεσε η οργάνωση, «πιστεύουμε ότι η ευπάθεια αυτής της ομάδας μπορεί να μειωθεί μέσω της διαρθρωτικής μείωσης της φτώχειας και της εργασίας κατά των διακρίσεων – τόσο στις χώρες καταγωγής όσο και εντός της ΕΕ. Πρόκειται για μακροχρόνια εργασία. Εν τω μεταξύ, η κοινωνία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, προσφέροντας, για παράδειγμα, διαδρομές στον εργασιακό χώρο και στην αγορά κατοικίας και μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την κοινωνική ευαλωτότητα αυτών των ανθρώπων».

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Civil Rights Defenders, εξάλλου, προειδοποίησε για νομικές προσφυγές.

«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε αυτό το θέμα σε μια κατάσταση που η ίδια περιγράφει ως κρίση οργανωμένου και βίαιου εγκλήματος», δήλωσε η ίδια. «Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα της νομιμότητας μιας απαγόρευσης. Απ’ ό,τι βλέπω, μια εθνική απαγόρευση της επαιτείας πιθανότατα δεν θα ήταν νόμιμη».

Η απαγόρευση της επαιτείας, πρόσθεσε, θα παραβίαζε το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της έκφρασης, όπως εκφράζεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία κατοχυρώνεται στο σουηδικό σύνταγμα.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η επαιτεία έχει αυξηθεί στη Σουηδία από τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Αμφισβητείται, ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο η επαιτεία αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα.

Η πρόταση, η οποία βρίσκεται στα σκαριά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης πριν από δύο χρόνια, έχει ήδη προκαλέσει διαφωνίες και εντός του συνασπισμού των μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων και των Χριστιανοδημοκρατών.

Η Άννα Στάρμπρινκ, βουλευτής των Φιλελευθέρων, έγραψε στο Facebook: «Δεν θα συμβάλω στην υιοθέτηση μιας τέτοιας απαγόρευσης. Φυσικά, χρειάζονται μέτρα για να αποτραπεί η εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων. Αλλά δεν μπορεί να απαγορεύεται στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να ζητούν βοήθεια».

Με πληροφορίες από Guardian

Ενώ αναμένεται η ισραηλινή απάντηση στο Ιράν: Νέο χτύπημα σε σχολείο – καταφύγιο εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 9 νεκροί, 20 τραυματίες

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: