Το ρόλο – κλειδί της Κύπρου ως παράγοντα σταθερότητας αναδεικνύει η σημερινή Σύνοδος της MED 9 στην Πάφο: Στην κορυφή της ατζέντας ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό

FILE PHOTO: Οι ηγέτες της MED 9 στη Σύνοδο της Μάλτας. EPA/Filippo Attili – Chigi Palace Press Office




Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ο οποίος δύναται να επεκταθεί, το μεταναστευτικό καθώς και ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και ανταγωνιστικότητα θα βρίσκονται στην ατζέντα της συνόδου MED 9 που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Πάφο.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» η σημερινή σύνοδος αφήνει πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο καθώς την αναδεικνύει και ως παράγοντα σταθερότητας για την ΕΕ στην περιοχή.

Η παρουσία του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ αλλά και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι δείγμα της σημασίας που έχει η σημερινή σύνοδος όσον αφορά τα ζητήματα που θα συζητηθούν από τα μέλη της ομάδας των 9 μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ.

Στην ομάδα συμμετέχουν: Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κροατία και Σλοβενία.

Πέραν του ρόλου που μπορεί να παίξει η Κύπρος σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή για τη Λευκωσία η σύνοδος σημαίνει αρκετά και σ’ ό,τι αφορά άλλα ζητήματα.

Οι διμερείς συναντήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τους προσκεκλημένους του θα έχουν στο επίκεντρό τους και το Κυπριακό: Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί το δείπνο στη Νέα Υόρκη και ακολουθεί αμέσως μετά την ερχόμενη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης Λετυμπιώτης τόνισε πως η Κύπρος «απέδειξε από την πρώτη στιγμή τον σταθεροποιητικό μας ρόλο και τη σημαντική ανθρωπιστική μας συμβολή, αξιοποιώντας στο μέγιστο της άριστες διπλωματικές μας σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής, αλλά και την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφέρθηκε στον θαλάσσιο διάδρομο Αμάλθεια ως επιπρόσθετη διαδρομή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αθώους πολίτες της Γάζας, που ήταν αποτέλεσμα στενής συνεργασίας με περιφερειακούς, Ευρωπαίους εταίρους και θεσμούς, για την επιχειρησιακή του λειτουργία.

Ανέφερε επίσης πως «ενεργοποιήσαμε εγκαίρως το σχέδιο Εστία, μέσω του οποίου μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στη χώρα μας πέραν των 2,400 πολιτών από περισσότερα από 20 κράτη, η πλειοψηφία των οποίων έχει ήδη αναχωρήσει από την χώρα μας, με τελικό προορισμό τις χώρες προέλευσής τους».

Στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται αυτή η σύνοδος στην Κύπρο, υπό την παρούσα σύνθεση των 9 χωρών και σε αυτήν θα πάρουν μέρος οι ηγέτες της Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κροατίας, Μάλτας, Σλοβενίας, ο Υπουργός Εξωτερικών Πορτογαλίας, ενώ παρούσα θα είναι και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη σύνοδο θα συμμετέχει και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, αποδεχόμενος πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος.

“Η συμμετοχή του Βασιλιά έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία, καθότι η Ιορδανία μαζί με την Κύπρο, αλλά και άλλα κράτη της περιοχής αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας και η κρίση της περιοχής αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι κυρίαρχη στην ατζέντα της», ανέφερε.

Η Σύνοδος θα ξεκινήσει με γεύμα εργασίας στη 13:45 με θέμα συζήτησης τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ιορδανίας.

Οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο της Ιορδανίας τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας Ιορδανίας-ΕΕ.

Στο πρώτο μέρος των εργασιών της συνόδου θα εξεταστεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο βασιλιάς της Ιορδανίας θα προβεί σε ενδελεχή ενημέρωση των υπολοίπων ηγετών για την υφιστάμενη κατάσταση όπως διαμορφώνεται επί του εδάφους. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους ο Ιορδανός μονάρχης θα αναχωρήσει από το νησί.

Θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος με καθαρά ευρωπαϊκή ατζέντα η οποία έχει να κάνει και με τα θέματα που θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

ΠΗΓΗ: philenews.com

«Είναι απλά μια αρχή»: Παρουσιάζεται σήμερα η πρόοδος του 1ου δορυφόρου που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο: Αναμένεται να εκτοξευθεί στο διάστημα το 2026

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: