Το πρώτο βήμα για την τέταρτη Belh@rra: Πράσινο φως από το Συμβούλιο Αρχηγών, περίεργη “σιγή ιχθύος” για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ [video]

Η 4η φρεγάτα FDI είναι η εναλλακτική λύση για το Πολεμικό Ναυτικό έναντι του προγράμματος των 3+1 κορβετών, αν και το ναυτικό Επιτελείο θα ήθελε να υλοποιηθούν και αυτές οι δυο λύσεις ώστε να ενισχυθεί πολύ σημαντικά ο Ελληνικός στόλος. Πηγή εικόνας: Naval Group




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal
Ενεργοποιήθηκε και τυπικά μέσω του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, περίπου στα μέσα Οκτωβρίου, η option για την 4η φρεγάτα Belh@rra.
Η στρατιωτική ηγεσία με τον τρόπο αυτό δείχνει με ουσιαστικό τρόπο, ότι στόχος της είναι να τρέξει η διαδικασία για την “συν” μια φρεγάτα που έχει ανάγκη ο στόλος.
  • Σύμφωνα με τα όσα εξετάστηκαν σε Ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο, το κόστος της 4ης φρεγάτας θ´αγγίζει τα 926 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τις κρατήσεις που προκύπτουν από αυτή την παραγγελία. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται όλα τα οπλικά συστήματα που έχουν επιλεγεί από το πολεμικό ναυτικό για τις Belh@rra, χωρίς όμως μέσα στο συγκεκριμένο κόστος να βρίσκονται και οι φόρτοι ,καθώς αυτοί αποτελούν ξεχωριστή σύμβαση.
Πριν από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, εκκίνησαν, όπως επισημαίνεται από άλλες πηγές, ατύπως, οι πρώτες συνομιλίες για το τέταρτο πλοίο.
Αξιωματικοί από το ναυτικό επιτελείο έκατσαν ξανά στο ίδιο τραπέζι με τους Γάλλους, ώστε να βρουν την αρχική οδό που θ´ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής για να φτάσουν στο τελικό στάδιο της υπογραφής. Οι συνομιλίες, πέραν των τεχνικών συζητήσεων, σχετίζονται και με το οικονομικό σκέλος καθώς αυτό είναι ένα μόνιμο ελληνικό πρόβλημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά στοχεύει σε μια οικονομική «διευκόλυνση» αποπληρωμής μετά το 2028, όταν δηλαδή οι τρεις πρώτες Belh@rra θα πλέουν ήδη σε ελληνικά νερά. 
Πάντως βάσει του υφιστάμενου Νόμου περί προμηθειών και εξοπλιστικών προγραμμάτων, υπάρχουν 15 διαφορετικά στάδια έως ότου ολοκληρωθεί μια συμφωνία.
Και αυτό από μόνο του δείχνει τα «αγκάθια» που υπάρχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία, η οποία καταλήγει σε μια χρονοβόρα κατάσταση, σχολίασαν στρατιωτικές πηγές, θέλοντας να δείξουν τη μορφή του επείγοντος.

Τα Sea Trials… 

Την ίδια στιγμή, στον Ατλαντικό,  οι εν πλω δοκιμές της φρεγάτας «Amiral Ronarc’h», του γαλλικού ναυτικού, δείχνουν θετικές ως προς τα δεδομένα που ήθελαν να πάρουν στα χέρια τους οι επιτελείς του ναυτικού κλιμακίου στο Λοριάν.
Η πρώτη φρεγάτα της κλάσης Belh@rra, «έγραψε» περίπου 3000 ναυτικά μίλια, με τα μηχανολογικά στοιχεία να εμφανίζουν θετικό πρόσημο.

Τόσο σε ταραγμένη θάλασσα η φρεγάτα αντεπεξήλθε πλήρως, όσο και όταν ήρθε η στιγμή να γίνουν τα πρώτα crash test για τα ηλεκτρονικά συστήματα της FDI.
Οι Αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού εστίασαν ιδιαίτερα στα δυο sonar που διαθέτει το πλοίο και αυτό από μόνο του δείχνει την εξοικείωση με τον ανθυποβρυχιακό αγώνα που γίνεται στο Αρχιπέλαγος.

Το «κρυφτό» των ΜΕΚΟ

Την ίδια ώρα πάντως, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι παρατείνεται η «σιγή ιχθύος» για τις φρεγάτες τυπου ΜΕΚΟ και τον εκσυγχρονισμό τους.
  • Πληροφορίες από το ναυτικό αναφέρουν ότι τελούν εν αναμονή του τελικού ποσού που αποδεσμεύεται από την κυβέρνηση για τις φρεγάτες κλάσης ΥΔΡΑ, ώστε στη συνέχεια να αποφασίσουν ποια «εκσυγχρονιστική» οδό θ´ακολουθήσουν.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το ναυτικό προετοιμάστηκε κι έχει στην κατοχή του, ακριβά και οικονομικά σχέδια για την επόμενη μέρα των ΜΕΚΟ.
Όλα τα παραπάνω έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» που έχει εξαγγείλει ο Νίκος Δένδιας, η οποία ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα εκτεθεί και στην επόμενη δεκαετία, ιδίως για τις φρεγάτες κλάσης Constellation.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Έρχεται στη Σούδα το 26ο F-16 Viper κλείνει για την Σούδα: Σειρά τώρα για τα «φαντάσματα» της Λάρισας – Την ώρα που η Τουρκία κομπάζει και αναζητά ξανά την λύση των Eurofighter Typhoon

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: